Quantcast

F. Castro po mirties pakartos 1959 metų revoliucijos pergalės žygį

  • Teksto dydis:

Urna su buvusio Kubos lyderio Fidelio Castro (Fidelio Kastro) pelenais trečiadienį pradėjo savo kelionę į amžinojo poilsio vietą, per kurią bus atkartotas velionio „komandantės“ (vado) 1959 metų revoliucijos pergalės žygis.

Urną gabenantis vadinamasis Laisvės karavanas 7 val. 16 min. vietos (14 val. 16 min. Lietuvos laiku) pajudėjo iš sostinės Havanos. Savaitgalį, įveikęs 950 kilometrų, jis turėtų pasiekti salos pietryčiuose esantį Kubos Santjago miestą, aplankęs 13-a iš 15-os Kubos provincijų.

Čia F.Castro bus palaidotas gruodžio 4 dieną.

Gabenamą urną su penktadienį mirusio F.Castro pelenais dengia Kubos vėliava ir skaidrus apsauginis gaubtas.

Prieš kelionę Ginkluotųjų pajėgų ministerijoje buvo surengta atsisveikinimo ceremonija, kurioje dalyvavo aukšto rango vyriausybės pareigūnai ir Komunistų partijos nariai, taip pat F.Castro ilgametė gyvenimo draugė Dalia Soto del Valle (Dalija Soto del Valje), su kuria jis susilaukė penkių sūnų.

Policijos motociklų lydimą septynių automobilių gedulingą procesiją sveikino šimtai tūkstančių prie gatvių išsirikiavusių žmonių, kurie mojavo vėliavomis ir paskutinį kartą savo lyderiui skandavo „Vivas!“

Havaną urna su velionio revoliucijos lyderio pelenais paliko po dvi dienas čia vykusių gedulingų renginių, kurie baigėsi antradienio vakarą didžiuliu mitingu Revoliucijos aikštėje. Jame dalyvavo Lotynų Amerikos, Afrikos, Karibų šalių lyderiai, taip pat vienas Europos atstovas – Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras).

Atsisveikino tūkstančiai žmonių

Regiono lyderiai ir dešimtys tūkstančių kubiečių antradienio vakarą užplūdo žymiąją Havanos Revoliucijos aikštę atsisveikinti su velioniu buvusiu lyderiu Fideliu Castro (Fideliu Kastru), kuris kadaise toje pačioje vietoje sakydavo karštas kalbas didžiulėms minioms.

Meksikos, Ekvadoro, Bolivijos, Venesuelos, Pietų Afrikos Respublikos bei mažesnių šalių lyderiai kalbomis pagerbė F.Castro atminimą. Jis mirė praeitą penktadienį, būdamas 90 metų.

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Jacobas Zuma (Džeikobas Zuma) gyrė buvusį Kubos lyderį už jo indėlį į švietimą, sveikatos apsaugą ir jo paramą Afrikos nepriklausomybės siekiams.

Prisiminsime F.Castro kaip „išdidų kovotoją dėl idėjos, kad skurdieji turi teisę gyventi oriai“, į minią kreipėsi J.Zuma.

Renginys prasidėjo dideliame ekrane rodomais nespalvotais revoliucijos laikų kadrais, kuriuose užfiksuotas F.Castro ir kiti partizanai. Taip pat buvo sugiedotas Kubos himnas. Visus susirinkusiuosius pasveikino dabartinis šalies vadovas – jaunesnis velionio brolis Raulis Castro (Raulis Kastras).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių