Quantcast

Ir vėl V.Putino triumfas

Rusijos premjero kėdė, atrodo, nepajudinama. Net vis gilėjanti krizė nepaveikė žmonių ryžto balsuoti už jo vadovaujamą partiją "Vieningoji Rusija".

Pranešė apie pergalę

Vos rinkimų apylinkėms užsidarius, "Vieningosios Rusijos" aukščiausiosios tarybos pirmininkas Borisas Gryzlovas pranešė apie partijos pergalę. Anot jo, balsavimo rezultatai parodė, kad tvirtai remiama valdžios partija. Valstybės Dūmos pirmininkas pabrėžė, jog toks rėmimas itin vertingas šiuo metu, kai pasaulinė krizė pasiekė Rusiją. Valdžios institucijų rinkimai ir vietos referendumai sekmadienį vyko 79 Rusijos regionuose.

Kitą dieną, suskaičiavus daugumą balsų, paaiškėjo, kad B.Gryzlovas yra teisus. "Vieningoji Rusija", kurios lyderis yra Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, gavo daugumą balsų regionų parlamentuose. Vakar ryto duomenimis, visi biuleteniai jau suskaičiuoti Nencų autonominėje apygardoje, Kabardoje-Balkarijoje, Vladimiro srityje ir Chakasijoje.

Išrinkti parlamentai Rusijos prezidento teikimu dabar skirs gubernatorius ar respublikų vadovus. Pagal naują įstatymo projektą, kurio pirmasis svarstymas jau vyko Valstybės Dūmoje, partija, laimėjusi rinkimus regione, jau šįmet galės iškelti savo kandidatą į gubernatoriaus postą.

Sustiprino pozicijas

Laimėjusi regionų rinkimus "Vieningoji Rusija" sustiprino savo valdžią ir centre. Pagal naują parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – sudarymo tvarką nuo 2011 m. regionų parlamentų ir renkamų vietos savivaldos institucijų deputatai galės pretenduoti į senatorių kėdes. Tai reiškė, kad į Federacijos Tarybą pateks jau dabar išrinkti vietos parlamentų deputatai.

Per šiuos rinkimus su "Vieningąja Rusija" mėgino konkuruoti dar trijų Dūmos partijų – komunistų (RFKP) ir Rusijos liberalų demokratų partijos, "Teisingosios Rusijos" kandidatai. Iš partijų, neatstovaujamų Dūmoje, buvo registruota dalyvauti rinkimuose tik partija "Rusijos patriotai". Jos kandidatai dalyvavo rinkimuose trijuose regionuose. Be to, rinkimuose dalyvavo opozicinė partija "Jabloko", kuri neturi savo atstovų parlamente.

Jokių skundų negavo

Dar prieš paskelbiant rinkimų rezultatus opozicija apkaltino "Vieningąją Rusiją" naudojant nešvarias technologijas per rinkimų kampaniją regionuose. RFKP lyderis Genadijus Ziuganovas pavadino dabartinę rinkimų kampaniją nešvaria ir neatleistina. Jam antrino ir partijos rinkimų štabo vadovas Ivanas Melnikovas. Jo teigimu, į rinkimus sugrįžo dešimtojo dešimtmečio juodosios technologijos. "Pavyzdžiui, buvo platinami suklastoti agitaciniai lapeliai, daug kur vyko išankstinis balsavimas", – sakė jis. Vladimiras Žirinovskis ir kiti RLDP frakcijos Valstybės Dūmoje deputatai penktadienį išėjo iš parlamento posėdžio, protestuodami prieš "Vieningosios Rusijos" dominavimą.

RFKP ir RLDP stebėtojai pareiškė, kad į Centrinę rinkimų komisiją išsiuntė skundus dėl balsavimo pažeidimų. Tačiau Rusijos centrinės rinkimų komisijos atstovai teigė, kad jokių skundų negavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių