Quantcast

Ispanijos karalius ragina parlamentą įveikti korupciją

  • Teksto dydis:

Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI) ketvirtadienį, sakydamas kalbą parlamento sesijos atidaryme, paragino užbaigti jau seniai šalį krečiančius korupcijos skandalus po beveik metus užsitęsusio politinio paralyžiaus šalyje.

Ši problema yra itin artima Ispanijos monarchui, kurio seseriai tenka stoti prieš teismą dėl įtariamų neteisėtų jos vyro verslo sandorių.

Taip pat teisiami buvę įstatymų leidėjai ir politikai iš valdančiosios konservatyviosios Liaudies partijos (PP), atsidūrę vieno didžiausio Ispanijos „ Gurtel“ bylos korupcijos skandalo centre dėl numanomos didelio masto „dėkingumo mokesčių“ schemos, padirbtų važtaraščių ir sąskaitų Šveicarijos banke.

„Korupcija... turi likti tik tos rykštės, kurią turime įveikti, liūdnu prisiminimu“, – sakė jis kalboje, kuriai pasibaigus parlamentarai plojo atsistoję, išskyrus įstatymų leidėjus iš kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“, kurių dauguma liko sėdėti.

Parlamento sesijos atidarymas vyksta praėjus kelioms savaitėms nuo konservatoriaus premjero Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) sugrįžimo prie valdžios vairo po 10 mėnesių politinės aklavietės šalyje.

Per tuos 10 mėnesių buvo surengti dveji rinkimai, tačiau nė viena partija negavo absoliučios parlamento daugumos, naujoms grupėms „ Ciudadanos“ ir „Podemos“ sukrėtus ilgai gyvavusią Ispanijos dvipartinę sistemą.

Net ir spalio mėnesį premjeras laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo tik todėl, kad Ispanijos socialistų partija (PSOE) nusprendė susilaikyti ir nebalsuoti prieš M.Rajoy.

Tačiau kitaip nei 2011 metais, kai į valdžią atėjo turėdama absoliučią daugumą parlamente, dabar PP turi tik 137 ir 350 mandatų, vadinasi, M.Rajoy dėl kiekvieno įstatymo projekto teks derėtis su opozicija.

Opozicijoje yra ir 71 įstatymų leidėjas, priklausantis „Podemos“ ir mažesnės buvusios komunistinės partijos „Izquierda Unida“ koalicijai, kurios dauguma narių yra monarchijos priešininkai.

Keletas parlamentarų liko sėdėti net ir pasigirdus nacionaliniam himnui, o kairiųjų sąjungos lyderis Diego Canamero (Diegas Kanjameras) ceremonijoje vilkėjo juodus marškinėlius su baltu užrašu „Aš nebalsavau už jokį karalių“.

Carolina Bescansa (Karolina Beskansa), įtakinga „Podemos“ partijos narė ir įstatymų leidėja, anksčiau tviteryje paskelbė perspėjimą karalienei.

„Letizia (Letisija), jeigu ruošiesi vestis savo dukteris į rūmus, būk pasiruošusi sulaukti besaikių įžeidinėjimų lavinos“, – parašė ji.

C.Bescansa taip prisiminė sausio mėnesio įvykį, kai ji pati atsinešė savo kūdikį į parlamento atidarymą ir už tai susilaukė didžiausios kritikos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių