Quantcast

J. Bidenas: Izraelio puolimas Gazos Ruože nėra genocidas

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pareiškė neigiantis, kad Izraelio karas Gazos Ruože yra genocidas, po to, kai pasmerkė Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokurorą dėl „piktinančio“ prašymo išduoti Izraelio vadovų arešto orderį.

„Tai, kas vyksta, nėra genocidas“, – sakė J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose vykusiame žydų kilmės amerikiečių paveldo mėnesio renginyje, aptardamas karą, kurį sukėlė spalio 7 dienos islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį.

Jo pastabos buvo konkrečiai susijusios su byla kitame tribunole – JT Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT), kuris nagrinėja Pietų Afrikos Respublikos kaltinimus, kad Izraelio karas Gazos Ruože yra genocidas.

Tačiau jis taip pat sukritikavo TBT, atskirą karo nusikaltimų teismą, sakydamas, kad „mes atmetame“ TBT prokuroro Karimo Khano (Karimo Chano) prašymą suimti Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) ir šalies gynybos ministrą.

K. Khano nuomone, B. Netanyahu, jo gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) ir trys „Hamas“ lyderiai – Yehya Sinwaras (Jehja Sinvaras), Mohammedas Deifas (Mohamedas Deifas) bei Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė) – yra atsakingi už karo žiaurumus ir nusikaltimus žmoniškumui Gazos Ruože bei Izraelyje.

Kad ir ką kalbėtų šis prokuroras, Izraelis ir „Hamas“ nėra lygiaverčiai“, – kalbėjo J. Bidenas.

J. Bidenas pažadėjo „geležinę“ paramą Izraeliui ir pridūrė, kad „esame kartu su Izraeliu, kad nukautume Sinwarą ir kitus „Hamas“ žudikus“.

JAV prezidentas taip pat pažadėjo žūtbūt išlaisvinti įkaitus, kuriuos „Hamas“ paėmė per spalio 7 dienos išpuolį.

Keliomis valandomis anksčiau jis paskelbė rašytinį pareiškimą, kuriame teigė, kad TBT orderiai yra „piktinantys“.

Pastaruoju metu dar labiau didėja įtampa dėl Izraelio karo Gazos Ruože. Vašingtonas neseniai sulaikė bombų siuntą Izraeliui, bandydamas sustabdyti jį nuo puolimo pietiniame palestiniečių teritorijos mieste Rafache.

Prieš laukiamą lapkričio rinkimų kovą su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) J. Bidenas susiduria su abiejų pusių politiniu spaudimu: JAV universitetuose vyksta Gazos Ruožą remiančių studentų protestai, o respublikonai kaltina J. Bideną, kad jis nerodo visiško palaikymo Izraeliui.

Baltieji rūmai atsisakė komentuoti, ar JAV galėtų imtis atsakomųjų veiksmų, įskaitant sankcijas, prieš TBT, jei teismas imtųsi veiksmų prieš Izraelį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Nukvakęs tas Bidonas, vargiai jau besuvokia, ką šneka.

Plmn

Plmn portretas
Osvencimas, Dahau, Mauthausenas, siose vietose krosnys dar islike.

vaflistui --> visi vatiniai ...

vaflistui -->  visi vatiniai ... portretas
Debilas esi Debilu ir busi..
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių