Quantcast

JAV Atstovų Rūmai balsuos dėl pagalbos Ukrainai, Izraeliui, Taivanui

  • Teksto dydis:

JAV Atstovų Rūmai šeštadienį turi surengti lemiamą balsavimą dėl didelio pagalbos paketo Ukrainai, Izraeliui ir  Taivanui, taip pat dėl galimo „TikTok“ uždraudimo.

Balsavimai dėl 95 mlrd. dolerių (89,2 mlrd. eurų) užsienio pagalbos ir ginklų paketų turėtų prasidėti 13 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku. Kad jie būtų priimti, sunkioje padėtyje atsidūrusiam Atstovų Rūmų pirmininkui respublikonui Mike'ui Johnsonui (Maikui Džonsonui) reikės ir demokratų balsų.

Įstatymų projektai parengti po mėnesius trukusių piktų derybų, JAV sąjungininkių spaudimo ir ne kartą skelbtų Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymų suteikti pagalbą.

Įstatymų projektai dėl išlaidų išvertė iš posto ankstesnį Atstovų Rūmų pirmininką respublikoną. Finansavimo Ukrainai klausimas kėlė didelius partinius ginčus.

Vašingtonas yra pagrindinis karinės pagalbos su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai teikėjas, bet JAV Kongresas jau beveik pusantrų metų nėra patvirtinęs didelio finansavimo Kyjivui, pirmiausia dėl respublikonų ir demokratų nesutarimų.

Prezidentas Joe Bidenas ir įstatymų leidėjai demokratai jau kelis mėnesius ragina patvirtinti naują didelį ginklų paketą Ukrainai.

Tačiau respublikonai, kuriems įtaką daro būsimas partijos kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), nenori skirti finansavimo Kyjivui užsitęsusiame konflikte.

Šio finansavimo klausimas kelia nesutarimus prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus – tikėtiną naują J. Bideno ir D. Trumpo dvikovą.

Po kelių delsimo mėnesių M. Johnsonas pagaliau parėmė 61 mlrd. dolerių (57,3 mlrd. eurų) paketą Ukrainai, apimantį ekonominę pagalbą ir ginklus.

„Atvirai kalbant, verčiau siųsčiau kulkas į Ukrainą, o ne amerikiečių vaikinus“, – sakė jis.

Įstatymo projekte taip pat numatomi įgaliojimai J. Bidenui konfiskuoti ir parduoti Rusijos turtą, o gautus pinigus skirti Ukrainos atstatymui finansuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių