Quantcast

JAV prezidentas sveikina NATO kovinės misijos Afganistane pabaigą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį pasveikino pasiektą NATO kovinės misijos Afganistane pabaigą, tačiau perspėjo, kad ta šalis išlieka „pavojinga vieta“.

Kukli ceremonija Kabule žymėjo oficialią NATO kovinių veiksmų pabaigą 13 metų trukusiame kare, kurį žymėjo suintensyvėjęs sukilėlių smurtas.

Nuo sausio 1-osios JAV vadovaujamų Tarptautinių saugumo pagalbos pajėgų (ISAF) kovinę misiją pakeis Aljanso „mokymo ir palaikymo“ misija.

B.Obama pareiškė, kad ta ceremonija yra „kelio gairė mūsų šaliai“.

„Ilgiau negu 13 metų – visą laiką nuo tada, kai beveik 3 000 nekaltų gyvybių buvo atimtos iš mūsų per rugsėjo 11-ąją, – mūsų šalis kariavo Afganistane“, – sakoma jo pranešime.

„Dabar dėl uniformas dėvinčių mūsų vyrų ir moterų neįtikėtino pasiaukojimo mūsų misija Afganistane baigiasi – ilgiausias karas per Amerikos istoriją žengia į atsakingą užbaigimą“, – pridūrė prezidentas.

B.Obama dėkojo Afganistane tarnavusiems kariams ir žvalgybos darbuotojams, sakydamas, kad jie „nuniokojo (tarptautinio teroristų tinklo) „al Qaeda“ vadovybės branduolį, įvykdė teisingumą (jo lyderiui) Osamai bin Ladenui, sužlugdė teroristų sąmokslus ir išgelbėjo nesuskaičiuojamą daugybę amerikiečių gyvybių“.
„Esame saugesni ir mūsų šalis saugesnė – dėl jų tarnybos“, – pabrėžė jis.

Lyderis taip pat pagerbė sužeistus arba žuvusius per ilgą karą, įskaitant per 2,2 tūkst. amerikiečių karių, paaukojusių savo gyvybes, kad „ši pažanga taptų įmanoma“.

B.Obama perspėjo, kad „Afganistanas išlieka pavojinga vieta, o afganų žmonės ir jų saugumo pajėgos toliau deda milžiniškas aukas, gindami savo šalį“.

Pagal dvišalę sutartį su Kabulu apie 12,5 tūkst. užsieniečių karių liks Afganistane. Jie nedalyvaus tiesioginiuose kovos veiksmuose, bet padės afganų armijai ir policijai kovoje su Talibanu, kuris vadovavo šaliai 1996–2001 metais.

2011 metais, per šio konflikto kulminaciją, Afganistane buvo sutelkta apie 130 tūkst. karių iš 50 šalių.

Liekantiems kariams „toliau grės pavojai“, sakė B.Obama, pabrėždamas „tvarų Jungtinių Valstijų įsipareigojimą Afganistano žmonėms“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
kažin ką amerikoniškos bezdžionės sugeba pabaigt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių