Quantcast

Organizatoriai: į sąjungininkų išsilaipinimo metines kviečiama Rusija, bet ne V. Putinas

Į sąjungininkų išsilaipinimo, Antrojo pasaulinio karo kursą pakeitusios sąjungininkų invazijos, 80-ųjų metinių minėjimą šį birželį bus pakviesta Rusijos atstovų, tačiau Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas kviečiamas nebus, antradienį pranešė organizatoriai.

2022 metų vasarį V. Putinas pasiuntė karius į Ukrainą ir taip sugriovė ryšius su Vakarais. O 2023 metais Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų karo nusikaltimais neteisėtai deportavus ukrainiečių vaikus.

Šį birželį Prancūzija rengia ceremoniją paminėti 80-osioms vadinamosios „D Dienos“ metinėms. Tikimasi, kad į minėjimą atvyks virtinė pasaulio lyderių, tarp jų ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

„Atsižvelgiant į aplinkybes, prezidentas Putinas nebus kviečiamas“, – pranešė renginio organizacinis komitetas, turėdamas galvoje Rusijos invaziją į Ukrainą.

„Vis dėlto Rusija bus pakviesta, [...] kad pagerbtume sovietų tautų atsidavimo ir aukų svarbą, taip pat jos indėlį į 1945-ųjų pergalę“, – teigė organizatoriai.

Daugiau detalių neskelbiama.

Rusijos ambasados Paryžiuje atstovas atsisakė komentuoti šį reikalą.

Kremlius savo reakcijos taip pat dar nepaskelbė.

Normandijos operacija daugelio laikoma didžiu transatlantinio bendradarbiavimo simboliu. Per ją jauni Sąjungininkų kariai, įskaitant amerikiečius ir kanadiečius, aukojo savo gyvybes, kad užbaigtų Trečiojo reicho viešpatavimą Europoje.

1944 metų birželio 6-ąją įvykęs Sąjungininkų pajėgų išsilaipinimas penkiuose Normandijos paplūdimiuose buvo didžiausia visų laikų karinio jūrų laivyno operacija kalbant apie laivų ir karių skaičių.

Baigiantis tam, kas buvo praminta „ilgiausia diena“, nacių okupuotoje Šiaurės Prancūzijoje buvo išsilaipinę 156 tūkst. Sąjungininkų karių ir 20 tūkst. mašinų, nepaisant kulkų krušos, artilerijos ir lėktuvų ugnies.

V. Putinas 2004 metais buvo pakviestas dalyvauti 60-osiose invazijos metinėse. Jis dalyvavo ir 70-osiose metinėse, nors vos keliais mėnesiais anksčiau Rusija atplėšė nuo Ukrainos Krymą. 2019-aisiais Rusijos prezidentas negavo kvietimo į ceremoniją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam "Tai kad"

Tam "Tai kad" portretas
Piemeny, tušonkėmis tankų nesustabdysi. Tai viena. O antra - iki karo pradžios teroristinė Amerika aprūpino Vokietiją tankais. Po to "rėmė" Tarybų sąjungą, kuri už tą jų "pagalbą" paskutinę skolą išmokėjo 2006 metais. Ir trečia - nei viena technika nevažiuos be ŽMOGAUS. Gal amerikiečiai stovėjo ir gynė Maskvą, Stalingradą, Kurską?....

Taigi

Taigi portretas
Europos tautos pamena bendrus sovietų ir nacių kariuomenių paradus 1939 m. rugsėjo 22 d. Breste, Gardine, Punske, Lvove; bendri fašistinės Vokietijos ir Raudonosios Armijos pergalių paradai... Tai iš tikrųjų buvo, o sovietiniai ideologai stengiasi nutylėti šiuos istorinius faktus, įamžinusius tikrąją gėdą; 1940-ųjų liepos 6-ąją sovietai Kišiniove pravedė vadinamąjį „išvadavimo paradą“ – greta stovėjo ir rusų enkavedistai, ir vokiečių esesininkai; beje, trumpinį „SS“ naudojo abi pusės: SS – standart staffel („Schutzstaffel“) “ ir SS – specialjnaja služba (specialioji tarnyba); Jei ne Hitlerio - Stalino 1939 m suokalbis, Baltijos šalys nebūtų buvę okupuotos; bet Lietuvai pavyko okupantui spirti pasturgalin ir atgauti LAISVĘ 1990/91 m.

Tai, kad

Tai, kad portretas
jei ne USA ir UK pagalba - karinė technika + tušonkės konservai - rusijanai pergalę būtų matę kaip savo ausis...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių