Quantcast

Sakartvelo valdančioji partija surengė savo mitingą antivyriausybiniams protestams atremti

Pirmadienį Sakartvelo valdančioji partija surengė mitingą, kurio tikslas – atremti kelias dienas vykstančius masinius antivyriausybinius protestus dėl prieštaringai vertinamo „užsienio įtakos“ įstatymo projekto.

Kaukazo valstybę prie Juodosios jūros masiniai antivyriausybiniai protestai apėmę nuo balandžio vidurio, kai valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ iš naujo pristatė įstatymą, pasak kritikų, atkartojantį Rusijos įstatymus, naudojamus kitaminčiams nutildyti.

Europos Sąjunga (ES) pareiškė, kad jei siūlomas teisės aktas bus priimtas, tai pakenks Tbilisio siekiui tapti ES nare.

Pastarojoje protesto prieš šį įstatymą demonstracijoje sekmadienį sostinėje Tbilisyje dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių, jų “Žygis už Europą“ nusidriekė per kilometrą.

Pirmadienio vakarą tūkstančiai žmonių susirinko prie parlamento į mitingą, kurį suorganizavo valdančioji partija. Plačiai pasklido pranešimai, kad vyriausybės įstaigų darbuotojai buvo verčiami jame dalyvauti. „Raginame patriotus iš visos šalies burtis ir pasakyti „ne“ nešvariais pinigais finansuojamoms revoliucijoms, išpuoliams prieš bažnyčią (...) LGBT propagandai, narkotikų propagandai, valstybės institucijų diskreditavimui, radikalizmui ir poliarizacijai“, – sakoma partijos pranešime.

Laukiama, kad į minią kreipsis retai viešai pasirodantis įtakingas milijardierius Bidzina Ivanišvilis, valdančiosios partijos pirmininkas, kaip manoma, tampantis visas virvutes Sakartvele.

Parlamento teisės reikalų komitetas paskelbė, kad antradienį parlamentas per plenarinę sesiją suregs antrąjį svarstymą ir balsuos dėl įstatymo projekto. 

Pernai prieš vyriausybę nukreipti protestai, per kuriuos policija prieš demonstrantus panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, privertė „Sakartvelo svajonę“ atsisakyti panašaus įstatymo. Per pastaruosius mitingus policija irgi susirėmė su protestuotojais.

„Sakartvelo svajonė“ tvirtina, kad ji yra tvirtai proeuropietiška ir kad siūlomu įstatymu siekiama tik „padidinti nevyriausybinių organizacijų finansavimo iš užsienio skaidrumą“. Tačiau kritikai kaltina ją kreipiant buvusią sovietinę respubliką glaudesnių ryšių su Rusija link.

ES vadovas Charles‘is Michelis pareiškė, kad įstatymo projektas „nesuderinamas“ su Sakartvelo siekiu įstoti į ES“ ir kad jis „nutolins Sakartvelą nuo ES, o ne priartins“. Gruodį ES suteikė Sakartvelui kandidatės statusą, tačiau pareiškė, kad Tbilisis turės reformuoti savo teismų ir rinkimų sistemas, sumažinti politinę poliarizaciją, pagerinti spaudos laisvę ir apriboti oligarchų galią, tik tada bus galima pradėti derybas dėl narystės.

 


Šiame straipsnyje: Sakartvelassurengė mitingąES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių