Quantcast

Sočio olimpiada – korupcijos aukso kasykla

Korupcija Rusijoje prasismelkia visur. Verslininkas Valerijus Morozovas britų savaitraščiui "The Sunday Times" papasakojo kiek ir kam reikia mokėti, norint dalyvauti labai pelningose Sočio olimpinio miestelio statybose.

Pareikalavo 12 proc.

56-erių statybų bendrovės "Moskonversprom" savininkas, baimindamasis Kremliaus keršto, iš Rusijos pabėgo į Didžiąją Britaniją, kur gyvena nuo 2010 m. pradžios. V.Morozovas pripažino, kad aukštam pareigūnui davė 180 mln. rublių (apie 16,33 mln. litų) kyšį norėdamas savo rankose išlaikyti valstybinį užsakymą, susijusį su 2014 m. žiemos olimpiada Sočyje.

Prieš ketverius metus "Moskonversprom" iškovojo valstybinį užsakymą Juodosios jūros pakrantėje statyti prabangų 700 numerių gyvenamąjį kompleksą, kuriame per olimpiadą apsistotų oficialios vyriausybinės delegacijos. Sutarties vertė – 1,5 mlrd. rublių (šių dienų kursu 136 mln. litų).

Pasak V.Morozovo, Rusijos prezidento administracijos pagrindinės kapitalinės statybos valdybos vadovo pavaduotojas Vladimiras Leščevskis, kuris vykstant konkursui atostogavo, labai nusiminė "Moskonversprom" pergale ir susitikęs su verslininku asmeniškai pareikalavo sumokėti 12 proc. kontrakto vertės, t. y. 177,6 mln. rublių (16,6 mln. litų).

Suma nemenka, todėl nuo 2007 m. vidurio iki 2009-ųjų birželio verslininkas su pareigūnu susitiko apie 20 kartų ir kaskart jam perduodavo rankinę, pilną grynųjų pinigų.

"12 proc. – daugiau nei norma, bet aš neturėjau pasirinkimo: arba moki, arba atsisveikini su užsakymu", – kalbėjo V.Morozovas.

Įrašai ir įkalčiai dingo

Galiausiai V.Morozovui įkyrėjo mokėti duoklę. Jis kreipėsi į Vidaus reikalų ministerijos Ekonominių nusikaltimų skyrių ir dalyvavo reketuotojo sulaikymo operacijoje.

Į vieną susitikimą su V.Leščevskiu jis pasiėmė slaptą kamerą, bet pinigų perdavimo faktą pavyko užfiksuoti tik per kitą susitikimą. Tuomet pareigūnai taip pat įrašė susitikimą ir kad per jį valdininkas gavo 4 mln. rublių (0,36 mln. litų) įvairia valiuta.

Tačiau jau kitą dieną Vidaus reikalų ministerijoje V.Morozovui buvo pasakyta, kad bylos prieš V.Leščevskį nekels, o įkalčiai (vaizdo ir garso įrašai) – dingo. Mat tyrėjo, kuris vadovavo bylai, viršininkas išsigando, kad taip aukštai stovinčio Kremliaus pareigūno, ir įsakė nutraukti tyrimą.

Netrukus verslininko bendrovė buvo išvyta iš olimpinio viešbučio statybos aikštelės ir konfiskuota jos įranga. Be to, valstybė jam dar liko skolinga didelę sumą pinigų.

"Kreipiausi į 'The Sunday Times", nes jei mano turima informacija liks tik Rusijoje, man iškils rimta grėsmė", – teigė V.Morozovas, kuris Didžiojoje Britanijoje teisininkams perdavė visus dokumentus.

Dabar vien bėdos

Jo bendrovė "Moskonversprom" ne tik vykdė Rusijos prezidento administracijos užsakymą Sočyje, bet ir Vidaus reikalų ministerijai statė sanatoriją. Kovą statybininkai paskelbė streiką ir kreipėsi į prezidento administraciją bei Generalinę prokuratūrą, nes jiems buvo nustoti mokėti atlyginimai.

Tuoj po straipsnio "The Sunday Times" laikraštyje pranešta, kad "Moskonversprom" tikriausiai nebus leista tęsti gyvenamųjų namų, kuriuose turėtų apsigyventi iškelti iš olimpiadai skirtų vietų žmonės, statybos Sočyje.

Rusija planuoja 2014 m. Sočio olimpiadai išleisti 9 mlrd. svarų sterlingų (37,5 mlrd. litų). Tai daugiau nei šešis kartus didesnė suma nei išleido Vankuveris šių metų žiemos sporto šventei. Rusijos valdžia nori parodyti savo šalies galią ir galimybes, bet niekas neabejoja, kad didelė dalis pinigų bus išgrobstyta. Korupcija Rusijoje klesti. "Transparency International" korupcijos reitinge Rusija yra 146 vietoje iš 180 šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur

Kur portretas
Komentarai?

Delavaras

Delavaras portretas
Gaila,Lietuvoje olimpiadu nenusimato,is Europos krepsinio cempionatu statybu milijardu nepavogsi,tik milijonus. Ai is Ignalinos AE uzdarymo ,kuris vyks n+k metu prasimatins 100 metu ir Vokietijos,ir Rusijos ir vietiniai delavarai

Labai

Labai portretas
Idomu kokią vietą užima Lietuvos valdžios korupcijos lygis? Čia net įstatymai priiminėjami korupciniai.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių