Quantcast

Šveicarijos parlamentarai ragina teoriškai leisti perduoti Ukrainai ginklų

  • Teksto dydis:

Šveicarijos parlamento žemieji rūmai trečiadienį nedidele persvara pritarė tam, kad būtų leidžiama perduoti Ukrainai šveicarų gamybos ginklų, tačiau tokiomis sąlygomis, kokios vargu ar bus įvykdytos.

Nacionalinė Taryba 98 balsais pritarė tam, kad vyriausybė būtų paraginta leisti reeksportuoti į Ukrainą šveicariškus ginklus. Prieš pasiūlymą balsavo 96 parlamentarai, du susilaikė.

Šiuo metu toks reeksportas draudžiamas pagal griežtus šalies karinio neutralumo įstatymus.

Priimtu pasiūlymu raginama padaryti išimtis šalims, norinčioms perduoti Šveicarijoje pagamintų ginklų Ukrainos pajėgoms, bet tik tuo atveju, jei Jungtinių Tautų Saugumo Taryba iš pradžių paskelbs Rusijos karą Ukrainoje neteisėtu.

Rusija Saugumo Taryboje turi veto teisę, todėl toks scenarijus sunkiai įsivaizduojamas.

Dėl ilgametės Šveicarijos neutralumo tradicijos diskutuojama nuo pat Rusijos įsiveržimo į Ukrainą kiek daugiau nei prieš metus.

Europos Sąjungai nepriklausanti Šveicarija pasekdama bloko pavyzdžiu įvedė sankcijas Maskvai, bet iki šiol rodo mažiau lankstumo savo karinio neutralumo klausimu.

Nepaisydama Kyjivo ir jo sąjungininkų spaudimo Šveicarija kol kas atsisako leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintų ginklų, reeksportuoti juos į Ukrainą ir atmetė ligšiolinius aiškius Vokietijos, Ispanijos ir Danijos prašymus, remdamasi savo įstatymais, draudžiančiais reeksportuoti šveicarišką ginkluotę kariaujančioms šalims.

Žemųjų parlamento rūmų trečiadienio balsavimas buvo viena iš kelių parlamentinių iniciatyvų dėl reeksporto taisyklių sušvelninimo, kad trečiosios šalys galėtų perduoti Ukrainai šveicariškų ginklų.

Trečiadienio sprendimą dar turės patvirtinti aukštieji rūmai – Kantonų Taryba. Ji pirmadienį atmetė atskirą iniciatyvą, pagal kurią būtų buvę leista reeksportuoti ginklus tam tikroms demokratijoms.

Parlamentiniams ir vyriausybės debatams, galutiniam sprendimui ir atitinkamam referendumui surengti tikriausiai prireiks daug mėnesių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeŠveicarijos parlamentaraišveicarų gamybos ginklai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių