Quantcast

R. Bransonas sukrėstas „Virgin Galactic“ erdvėlaivio piloto žūties

  • Teksto dydis:

Bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaivio, turinčio atverti kelią kosminiam turizmui, katastrofa penktadienį per bandomąjį skrydį Kalifornijoje, pareikalavusi vieno piloto gyvybės, iškėlė klausimų dėl šios programos ateities.

Tačiau „Virgin“ vadovas Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas), nors ir pareiškė esantis sukrėstas šios erdvėlaivio „SpaceShipTwo“ katastrofos, pažadėjo toliau siekti, kad turtingų klientų svajonės pakilti į kosmosą būtų įgyvendintos.

„Visuomet žinojome, kad kelias į kosmosą yra itin sudėtingas ir kad kiekvienos naujos transporto sistemos ankstyvojoje istorijoje būdavo blogų dienų“, – sakė jis.

„Kosmosą (pasiekti) sunku – tačiau verta. Mes nenuleisime rankų ir kartu judėsime į priekį“, – verslo magnatas pridūrė pranešime, kurį paskelbė, kai jo lėktuvas nusileido papildyti degalų pakeliui į Mohavius.

Televizijos reportažuose matėsi eksperimentinio erdvėlaivio „SpaceShipTwo“, pritaikyto suborbitiniams skrydžiams, nuolaužos, riogsančios tarp krūmynų Mohavių dykumoje, už kelių valandų kelio į šiaurės rytus nuo Los Andželo.

Ši nelaimė – jau antroji JAV kosminių aparatų katastrofa šią savaitę. Antradienį bendrovės „Orbital Sciences“ raketa, turėjusi nuskraidinti automatinę krovininę kapsulę į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), sprogo vos pakilusi nuo starto aikštelės.

„SpaceShipTwo“ avarija tapo didžiuliu smūgiu britų magnato R.Bransono seniai puoselėjamai svajonei pasiūlyti pirmuosius keleivinius skrydžius į kosmosą; jais jau susidomėjo Holivudo aktorius Leonardo DiCaprio (Leonardas DiKaprijas) ir daug kitų garsenybių.

„Virgin“ vadovas šeštadienį išvyko į Mohavius, kur Kalifornijos kelių policija patvirtino, jog vienas erdvėlaivio pilotas žuvo, o kitas sunkiai sužeistas ir išvežtas į ligoninę.

Erdvėlaivį į didelį aukštį iškėlė didesnis reaktyvinis lėktuvas „WhiteKnightTwo“, siekiant išbandyti „SpaceShipTwo“ raketinį variklį virš Mohavių dykumos, tęsiant šio aparato bandymus.

Mohavių oro ir kosmoso uosto vadovas Stuartas Wittas (Stiuartas Vitas) sakė, kad „WhiteKnightTwo“ pakilo 9 val. 20 min. vietos (18 val. 20 min. Lietuvos) laiku, o 10 val. 10 min. (19 val. 10 min.), praėjus 50 minučių nuo skrydžio pradžios, paleido „SpaceShipTwo“ 13,7 km aukštyje.

S.Wittas pasakojo, kad stebėdamas skrydį iš kosmoso uosto, praėjus dviem minutėms suprato, kad kažkas negerai, nors nuo žemės nesimatė jokių aiškių sutrikimų.

„Jeigu įvyko didžiulis sprogimas, tai aš jo nemačiau, – aiškino jis. – Savo akimis ir ausimis nepastebėjau nieko, kas atrodytų nenormalu.“

Nacionalinė transporto saugumo valdyba nurodė pasiųsianti į katastrofos vietą savo tyrėjų komandą.

Per šią misiją, kuri, kaip nurodoma „Virgin Galactic“ žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“, buvo jau 35-asis „SpaceShipTwo“ skrydis, operacijos planas buvo toks pats, kaip ir ankstesniais kartais, tačiau buvo naudojamas naujos sudėties degalų mišinys, nurodė pareigūnai.

Jau per 500 žmonių yra užsisakę vietas skrydžiams į kosmosą ir sumokėję pradinius įnašus už 250 tūkst. JAV dolerių (apie 687 tūkst. litų) kainuosiantį minutės trukmės suborbitinį skrydį erdvėlaiviu, kuris gali gabenti šešis keleivius.

„SpaceShipTwo“ pirmasis komercinis skrydis, kuriama pažadėjo dalyvauti R.Bransonas ir jo šeimos nariai, buvo ne kartą atidėtas, tačiau iki penktadienį įvykusios katastrofos buvo planuojama, kad jis galėtų įvykti ateinančių metų pirmoje pusėje.

Kaip pranešama, L.DiCaprio ir aktoriai Ashtonas Kutcheris (Aštonas Kačeris) bei Demi Moore (Demi Mur) yra tarp rezervavusių vietas skrydžiams.

Gegužę L.DiCaprio aukcione pardavinėjo kvietimą prisidėti prie jo kelionėje į kosmosą ir surinko 700 tūkst. eurų (2,42 mln. litų).

Privačios bendrovės skuba užpildyti nišą, kuri atsilaisvino, kai JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) 2011 metų liepą užbaigė 30 metų trukusią „Space Shuttle“ erdvėlaivių programą, erdvėlaiviui „Atlantis“ paskutinį kartą nuskridus į TKS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankiui

jankiui portretas
debilas kastruotas

jankis

jankis portretas
amerikonai be rusiškų technologijų nuskris tik dramblio šiknoi,o ne kosmose
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių