Quantcast

Ugandos armija: „Viešpaties pasipriešinimo armijos“ vadas bus teisiamas TBT

  • Teksto dydis:

Afrikos sukilėlių kovotojų judėjimo „Viešpaties pasipriešinimo armija“ (LRA) vadas Dominicas Ongwenas (Dominikas Ongvenas) bus perduotas Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT), kuris jį kaltina karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, antradienį pranešė Ugandos kariškiai.

„Pagaliau buvo nuspręsta, kad Dominicą Ongweną teis TBT Hagoje“, – informavo Ugandos armijos atstovas Paddy Ankunda (Padis Ankunda).

Praėjusią savaitę Centrinės Afrikos Respublikoje (CAR) pasidavusį D.Ongweną laiko JAV specialiosios pajėgos. Pasak P.Ankundos, D.Ongwenas iš pradžių pasidavė Centrinės Afrikos Respublikos „Seleka“ sukilėliams, o paskui buvo perduotas amerikiečių pajėgoms.

„CAR pareigūnai perduos D.Ongweną Hagai“, – pridūrė P.Ankunda.

LRA sukilėliai yra kaltinami dėl daugiau nei 100 tūkst. žmonių nužudymo ir daugiau nei 60 tūkst. vaikų pagrobimo, kurie būdavo paverčiami kariais arba sekso vergais, per tris dešimtmečius trunkančią kampaniją penkiose centrinės Afrikos šalyse.

D.Ongwenas, kuris pats kariu tapo dar vaikas, buvo LRA lyderio ir karo vado Josepho Kony (Džosefo Konio) aukšto rango padėjėjas.

Ketvirtą dešimtį įpusėjęs D.Ongwenas yra kaltinamas šio tūkstantmečio pradžioje šiaurinėje Ugandoje tiesiogiai vadovavęs kruvinai kampanijai, per kurią žuvo arba buvo pagrobta tūkstančiai vaikų, taip pat vykdęs išpuolius prieš civilius gyventojus Kongo Demokratinėje Respublikoje.

JAV valstybės departamentas jį kaltina „žudymu, civilių gyventojų pavergimu ir žiauriu elgesiu su jais“. Už naudingą informaciją apie D.Ongweną Jungtinės Valstijos siūlė 5 mln. JAV dolerių atlygį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių