Quantcast

Agento tikslas – padėti pasikėsinti į V. Zelenskį

Bendradarbiaujant Ukrainos saugumo tarnybai, Ukrainos generalinio prokuroro biurui ir Lenkijos teisėsaugos institucijoms, buvo sulaikytas Lenkijos pilietis, kuris pasisiūlė bendradarbiauti su Rusijos specialiosiomis tarnybomis organizuojant pasikėsinimą į prezidentą Volodymyrą Zelenskį.

Tai ketvirtadienį pranešė Ukrainos saugumo tarnyba (UST), kuria remiasi „Ukrinform“.

„Tyrimo duomenimis, įtariamasis ketino surinkti ir perduoti šaliai agresorei informaciją apie Žešuvo–Jasionkos oro uosto saugumą. Tai, be kita ko, turėjo padėti Rusijos specialiosioms tarnyboms suplanuoti galimą pasikėsinimą į Ukrainos prezidentą V. Zelenskį jam lankantis Lenkijos teritorijoje“, – rašoma pranešime.

UST darbuotojai ir Ukrainos prokurorai informavo savo kolegas lenkus apie galimą pasikėsinimą ir perdavė jiems svarbiausius šios bylos įrodymus. Tai vyko tarptautinės teisinės pagalbos pagrindu.

Sėkmingi veiksmai ir operatyvus keitimasis informacija tarp šalių leido identifikuoti ir sulaikyti užverbuotą Rusijos specialiųjų tarnybų agentą Lenkijos teritorijoje.

Lenkijos prokuratūra pateikė jam kaltinimą pasirengimu veikti užsienio specialiosios tarnybos naudai. Balandžio 18 d. Lenkijos prokuratūros prašymu Varšuvos apygardos teismas paskyrė sulaikytajam kardomąją priemonę – suėmimą.

Priemonės: Žešuvo–Jasionkos oro uostą saugo moderniausios NATO gynybos sistemos. / E. Vucci / AP / „Scanpix“ nuotr.

UST yra dėkinga partneriams už veiksmingą bendradarbiavimą kovojant su Rusijos nusikaltimais Ukrainoje ir užsienyje.

Žešuvo-Jasionkos oro uostui, esančiam vos už 90 km nuo Lenkijos sienos su Ukraina, po 2022-ųjų vasario teko išskirtinis vaidmuo. Be ginklų siuntų, į jį atskrenda ir visi į Kijevą vykstantys Vakarų politikai. V. Zelenskis ir kiti aukščiausio rango Ukrainos politikai taip pat naudojasi šiuo oro uostu keliaudami į Vakarų šalis. Dėl šios priežasties objektas yra ypač kruopščiai saugomas.

Kadangi oro erdvė virš Ukrainos saugumo sumetimais uždaryta, politikai į Kijevą ir iš jo keliauja naktiniais traukiniais. Susisiekimo traukiniais svarbus mazgas yra Lenkijos pasienio miestas Pšemislas. Iš ten iki Žešuvo–Jasionkos oro uosto – apie 70 km.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, duodamas interviu Italijos televizijos kanalui RAI1, V. Zelenskis sakė, kad, žvalgybos duomenimis, į jį buvo kėsinamasi jau daugiau kaip 10 kartų.

2023 m. pradžioje laikraštis „Independent“ rašė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios Zelenskis išgyveno daugiau kaip dvylika pasikėsinimų nužudyti. Pasak laikraščio „The New York Times“, bent vieną pasikėsinimą padėjo sužlugdyti JAV CŽV.

2023 m. lapkritį paskelbtame interviu laikraščiui „The Sun“ V. Zelenskis teigė išgyvenęs mažiausiai penkis pasikėsinimus nužudyti.

Kovo 4 d. garsus žurnalistas Christo Grozevas interviu su rusų rašytoju Michailu Žygaru teigė, kad Rusija V. Zelenskio nužudymui pasitelkė tuos pačius GRU karininkus, kurie dalyvavo sprogdinant sandėlius Čekijoje ir Bulgarijoje ir vykdant pasikėsinimo į buvusį agentą Sergejų Skripalį bei jo dukterį operaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių