Quantcast

Irako saugumo pareigūnas: į Bagdado Žaliąją zoną paleistos raketos

  • Teksto dydis:

Mažiausiai trys raketos, nukreiptos į Jungtinių Valstijų ambasadą Bagdado Žaliojoje zonoje, penktadienį auštant buvo paleistos ir nukrito rajono, kuriame įsikūrę vyriausybės ir diplomatiniai pastatai, pakraštyje, pranešė vienas Irako saugumo pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV kariuomenės pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad netoli JAV ambasados ir bazės „Union III“, kurioje dislokuoti tarptautinės kovos su džihadistais koalicijos kariai, suveikė signalizacija ir „buvo girdėti tikėtini smūgių garsai“.

Niekas kol kas atsakomybės neprisiėmė.

JAV ambasada Bagdade paragino Irako vyriausybę apsaugoti amerikiečių personalą.

„Dar kartą raginame Irako vyriausybę (...) apsaugoti diplomatinį ir koalicijos partnerių personalą bei patalpas“, – sakoma ambasados atstovo pareiškime.

Apie tokį išpuolį prieš JAV ambasadą Irako sostinėje pranešama pirmą kartą nuo spalio pradžioje prasidėjusio Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo, padidinusio įtampą regione ir nuogąstavimus dėl platesnio masto konflikto.

Nuo spalio vidurio Iraną remiančios grupuotės surengė dešimtis raketų ar dronų smūgių prieš amerikiečių ar koalicijos pajėgas kitur Irake ir Sirijoje.

Siekdami užkirsti kelią grupuotės „Islamo valstybė“ atgimimui, Irake tarnauja apie 2,5 tūkst. JAV karių, o Sirijoje – apie 900 karių.

Apie 4.20 val. vietos (3.20 val. Lietuvos) laiku „trys raketos „Katiuša“, nukreiptos į amerikiečių ambasadą, nukrito netoli Žaliosios zonos, prie [Tigro] upės, naujienų agentūrai AFP sakė Irako saugumo pareigūnas. Jis kalbėjo su anonimiškumo sąlyga.

JAV pareigūnas teigė: „Vis dar laukiame oficialių pranešimų apie aukas ir infrastruktūrai padarytą žalą, jei tokia padaryta. Taip pat laukiame oficialių pranešimų apie išpuolio pobūdį.“

Praėjusią savaitę pasibaigus septynių dienų paliauboms Izraelio ir Irano remiamos „Hamas“ kare, proiranietiškos grupuotės atnaujino išpuolius prieš amerikiečių ir koalicijos pajėgas, savo veiksmus teisindamos Vašingtono parama Izraeliui.

Beveik 80 išpuolių

Irake dėl daugumos jų atsakomybę prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – ginkluotų grupuočių darinys, susijęs su buvusių sukarintų grupuočių koalicija „Hashed al Shaabi“ („Liaudies mobilizacija“) , kuri dabar yra integruota į Irako reguliariąsias ginkluotąsias pajėgas.

Atsakydamos į tai, JAV pajėgos smogė su Iranu susijusiems taikiniams Irake ir Sirijoje.

Sekmadienį su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs JAV kariuomenės pareigūnas patvirtino, kad Šiaurės Irake buvo surengtas savigynos smūgis prieš dronų paleidimo aikštelę netoli Kirkuko, nukreiptas prieš, jo teigimu, neišvengiamą grėsmę.

Vėliau „Islamo pasipriešinimas Irake“ paskelbė apie penkis žuvusiuosius.

Šis smūgis buvo surengtas kitą dieną po to, kai Irako ministras pirmininkas Mohammedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) per pokalbį telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) pareiškė, kad Bagdadas atmeta bet kokią ataką prieš Irako teritoriją, sakoma premjero biuro pranešime.

M. Shia al Sudani taip pat teigė, kad Irako vyriausybė yra įsipareigojusi „užtikrinti Irake esančių tarptautinės koalicijos patarėjų saugumą“.

Trečiadienį JAV kariuomenės pareigūnas sakė, kad dronas nusitaikė į Vakarų karius Ain al Asado oro pajėgų bazėje Vakarų Irake, tačiau aukų ar žalos nebuvo.

Iš viso Vašingtonas nuo spalio 17-osios, praėjus 10 dienų nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios, suskaičiavo mažiausiai 78 išpuolius prieš jo pajėgas Irake ir Sirijoje.

Trečiąjį mėnesį skaičiuojantis karas prasidėjo nuo beprecedenčio palestiniečių kovotojų grupuotės išpuolio Izraelio teritorijoje, per kurį, anot izraeliečių pareigūnų, žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių ir apie 240 žmonių pateko į nelaisvę kaip įkaitai.

Atsakydamas Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ – per bombardavimus ir antžeminį puolimą žuvo 17 tūkst. 177 žmonės, teigė „Hamas“ valdžia Gazos Ruože.

Per išpuolius prieš JAV personalą buvo apšaudoma raketomis ir suduodami smūgiai dronais, sužeista mažiausiai 60 JAV personalo narių, nurodo Pentagonas.

Irako premjeras: išpuoliai prieš ambasadas kenkia šalies saugumui

Irako ministras pirmininkas Mohammedas Shia al Sudani (Mohamedas Šija Sudanis) įspėjo, kad išpuoliai prieš ambasadas kenkia šalies saugumui ir stabilumui.

Taikymasis į ambasadas yra nepriimtinas, sakė M. Sh. al Sudani. Jis paragino saugumo pajėgas susekti tuos, kas paleido raketas į JAV ambasadą, kad juos būtų galima patraukti atsakomybėn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių