Quantcast

Palestiniečių Raudonasis pusmėnulis: per Izraelio reidą Vakarų Krante žuvo 14 žmonių

  • Teksto dydis:

Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis šeštadienį pranešė, kad mažiausiai 14 žmonių žuvo per Izraelio reidą Nur Šamso pabėgėlių stovykloje okupuoto Vakarų Kranto šiaurėje.

Izraelio kariuomenė buvo pranešusi, kad per operaciją, kuri, jos teigimu, prasidėjo ketvirtadienį, kariai nukovė 10 kovotojų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai sakė matę lavonus gatvėse ir namus, kuriuose nugriaudėjo sprogimai, o Izraelio dronai skraidė virš galvų ir per stovyklą važinėjo šarvuočiai.

Nuo praėjusių metų pradžios Vakarų Krante, kurį Izraelis okupavo 1967-aisiais, kilo smurto banga. Spalio 7 dieną prasidėjus karui Gazos Ruože, jis dar labiau suintensyvėjo.

„Iki šiol mūsų ekipažai iš Nur Šamso stovyklos į ligoninę išvežė 14 kankinių“, – teigė Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis.

Anksčiau palestiniečių Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per Izraelio reidą buvo sužeista 11 žmonių, septyni iš jų – „sužeisti koviniais šūviais“. Tarp jų buvo ir paramedikas, nušautas, kai bandė patekti pas sužeistuosius, pridūrė ji.

Medikams buvo pranešta, kad stovykloje yra „daug nužudytųjų ir sužeistųjų“, tačiau kariuomenė „neleido jiems patekti pas sužeistuosius“, teigė ministerija.

Vienas AFP žurnalistas sakė, kad medikai bandė patekti į stovyklą, bet kariuomenė jų neįleido. Žurnalistas nurodė, kad pasigirdo šūviai, o kariai vykdė reidus nuo durų iki durų.

Gyventojai praneša apie elektros nutrūkimą

Izraelio kariuomenė pranešė, kad „eliminavo 10 teroristų“ ir suėmė aštuonis asmenis Nur Šamso apylinkėse. Ji pridūrė, kad buvo sužeisti aštuoni kariai ir policijos pareigūnas.

Izraelio pajėgos nurodo, kad per dažnus reidus Vakarų Krante taikomasi į palestiniečių kovotojus, bet tarp žuvusiųjų dažnai būna civilių.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad netoliese esančioje Tulkaremo pabėgėlių stovykloje Izraelio kariai nužudė 16-metį Qaisą Fathi Nasrallah (Kaisą Fatį Nasralą).

Oficialioji palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ tvirtino, kad jis žuvo po to, kai izraeliečiai šovė jam į galvą. Kada tiksliai jis žuvo, nebuvo aišku.

„Wafa“ teigė, kad penktadienį Nur Šamso stovykloje Izraelio kariai nužudė 30 metų vyrą Salimą Faisalą Ghanemą (Salimą Faisalą Ganemą).

Gyventojai, su kuriais šeštadienį susisiekė AFP, sakė, kad stovykloje nėra elektros, trūksta maisto, tačiau niekam neleidžiama nei įvažiuoti, nei išvažiuoti.

Vienas iš palestiniečių ministrų Muayadas Shaabanas (Muajadas Šaabanas) sakė, kad gyventojai kenčia dėl „naikinamų namų, parduotuvių, elektros tinklų, kanalizacijos, vandentiekio tinklų ir infrastruktūros“.

Nužudytas paramedikas

Palestiniečių oficialių šaltinių duomenimis, nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelio kariai ar naujakuriai Vakarų Krante nužudė apie 480 palestiniečių.

Išskyrus aneksuotą Rytų Jeruzalę, Vakarų Krante gyvena apie 490 tūkst. Izraelio naujakurių, kurie gyvena bendruomenėse, pagal tarptautinę teisę laikomose neteisėtomis.

Šeštadienį Vakarų Kranto Savijos kaime per naujakurių ir palestiniečių susirėmimus žuvo greitosios pagalbos automobilio vairuotojas, pranešė Palestiniečių Raudonasis Pusmėnulis ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio savanoris paramedikas Mohammedas Awadas Allanas (Mohamedas Avadas Alanas) buvo nužudytas, kai gydė sužeistuosius, kuriuos apšaudė naujakuriai“, – sakė organizacija.

Vienas liudininkas teigė, kad vietoje buvo Izraelio kareivių, kurie kartu su naujakuriais šaudė, tačiau sakė, kad neaišku, ar į greitosios pagalbos automobilio vairuotoją šaudė kariuomenė, ar naujakuriai.

Kariuomenė neatsakė į AFP prašymą pateikti komentarą.

Per spalio 7-ąją „Hamas“ įvykdytą išpuolį prieš Izraelį, kuris išprovokavo karą, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per šią ataką „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34 žuvusius.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 34 049 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, teigia teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Rauda, o Hamas gyvena Gazos Ruože ir dar sveikatos ministerijai vadovauja! Ar tik nereikėtų palestiniečiams raudoti dėl žuvusiųjų, o ušvyri uš savo žemių Hamas smogikus? Tai nuo to ir turi prasidėti jų raudos!

ko dabar verkiat

ko dabar verkiat portretas
juk pirmi patys pradėjot
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių