Quantcast

Rusija pratęsė JAV žurnalisto E. Gershkovicho suėmimą

  • Teksto dydis:

Maskvos teismas antradienį pratęsė JAV žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) kardomąjį kalinimą iki birželio 30 dienos.

Tai reiškia, kad šnipinėjimu kaltinamas 32 metų vyras iki galutinio nuosprendžio už grotų bus praleidęs daugiau nei metus.

Tai pirmas toks kaltinimas Vakarų šalies žurnalistui Rusijoje nuo Sovietų Sąjungos žlugimo.

Maskvos miesto teismas savo pareiškime nurodė, kad po teismo posėdžio Rusijos sostinėje pratęsė E. Gershkovicho kardomojo kalinimo terminą iki 2024 metų birželio 30 dienos.

Leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistas laikomas liūdnai pagarsėjusiame Maskvos Lefortovo kalėjime ir, jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki 20 metų kalėjimo.

E. Gershkovichas, „The Wall Street Journal“ ir Baltieji rūmai griežtai atmeta jam skirtus kaltinimus, kurie, anot jų, yra išgalvoti.

Penktadienį sukanka metai, kai saugumo tarnybos FSB kontržvalgybos agentai netikėtai sulaikė amerikietį Uralo mieste Jekaterinburge.

„Šis nuosprendis, kuriuo pratęstas Evano sulaikymas, yra ypač skaudus, nes šią savaitę sukanka metai, kai Evanas buvo sulaikytas ir neteisėtai įkalintas“, – po nuosprendžio sakė teismo posėdyje dalyvavusi JAV ambasadorė Lynne Tracy (Lin Treisi).

„Evanui mesti kaltinimai kategoriškai neteisingi. Jie nėra skirtinga aplinkybių interpretacija. Jie yra išgalvoti“, – pridūrė ji prie teismo rūmų.

Vasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad norėtų, jog E. Gershkovichas būtų išlaisvintas per apsikeitimą kaliniais. JAV televizijos laidų vedėjui Tuckeriui Carlsonui (Takeriui Karlsonui) per interviu jis sakė, kad vyksta Rusijos ir Jungtinių Valstijų derybos dėl galimo apsikeitimo.

Jungtinės Valstijos nepails, kol Evanas ir Paulas nebus laisvi ir negrįš namo į Jungtines Valstijas pas savo šeimas.

Rusijos vadovas aiškiai pareiškė norįs, kad bet koks susitarimas apimtų ir Vokietijoje už čečėnų disidento nužudymą įkalinto ruso paleidimą.

Tiki pažadu

Vašingtonas kaltina Maskvą, kad rusų pareigūnai sulaiko JAV piliečius pagal nepagrįstus kaltinimus, norėdami juos panaudoti kaip derybinį įrankį, kad užsitikrintų užsienyje nuteistų rusų paleidimą.

Kita amerikiečių žurnalistė, JAV ir Rusijos bendrą pilietybę turinti Alsu Kurmasheva (Alsu Kurmaševa), taip pat laikoma Rusijos kalėjime ir yra kaltinama pažeidusi Rusijos cenzūros taisykles bei neužsiregistravusi kaip „užsienio agentė“. Jos darbdaviai šią bylą pasmerkė kaip politiškai motyvuotą.

Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas (Polas Vilanas), nuo 2018 metų Rusijoje atliekantis 16 metų įkalinimo bausmę dėl kaltinimų šnipinėjimu, taip pat gali būti įtrauktas į būsimus apsikeitimus kaliniais.

„Jungtinės Valstijos nepails, kol Evanas ir Paulas nebus laisvi ir negrįš namo į Jungtines Valstijas pas savo šeimas“, – praėjusį mėnesį sakė ambasadorė L. Tracy.

Anksčiau šiais metais E. Gershkovicho šeima naujienų agentūrai AFP sakė, kad pasitiki prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) asmeniniu pažadu sugrąžinti jį namo.

Pagal Rusijos teisės aktus, sugriežtintus nuo plataus masto karo Ukrainoje pradžios, už valstybės išdavystę gali būti baudžiama kalėjimu iki gyvos galvos.

JAV vyriausybė yra pareiškusi, kad E. Gershkovichas sulaikytas neteisėtai – iš esmės laiko jį politiniu įkaitu.

Maskvos Lefortovo kalėjime reporteris kalinamas vienoje mažoje kameroje su kitu kaliniu.

Kiekvieną dieną jis gali valandą pasivaikščioti nedideliame kalėjimo kiemelyje, stengiasi palaikyti gerą fizinę formą mankštindamasis ir maitinasi draugų siunčiamais vaisiais ir daržovėmis, kad papildytų skurdų kalėjimo racioną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių