Quantcast

Į ką atkreipti dėmesį per šventes, kad vaikai būtų saugūs?

Artėja gražiausios metų šventės, kurios suburia artimuosius ir draugus, dovanoja džiugias emocijas ir kuria pakilią nuotaiką, tačiau pastebima, jog šventiniu laikotarpiu padidėja tiek įvairių nelaimingų atsitikimų, tiek skaudžių atvejų, kuriuose labiausiai nukenčia vaikai. Vaiko teisių gynėjai kviečia tėvus išlikti budriems ir atsakingiems bei primena, į ką atkreipti dėmesį, kad šis ypatingas metas būtų visapusiškai šviesus ir saugus visiems švenčių dalyviams, o ypač vaikams.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorės Ilmos Skuodienės, didžiosios metų šventės – šv. Kūčios, šv. Kalėdos ir Naujieji Metai – nuostabus metas, kuris leidžia šeimoms mėgautis artumu, kurti savas tradicijas ir dalintis džiaugsmu, tačiau ji pastebi, jog šventiniu laikotarpiu išauga ir reagavimo atvejų skaičius, kai dėl iškilusių sunkumų šeimose vaikams būna reikalinga vaiko teisių gynėjų pagalba.

„Kiekvienais metais gražiausių švenčių laukiame ir džiugesiu, ir su nerimu – visuomet tikimės, kad vaikai savo artimiausioje aplinkoje bus saugūs ir apsupti dėmesio, tačiau, deja, realybėje pasitaiko įvairių situacijų – tiek vaikų patiriamo smurto, tiek rūpesčio jiems trūkumo. Šiais metais, kaip ir kiekvienais, norisi pakviesti visas šeimas, kuriose auga vaikai, sutikti šventes šviesiai, jaukiai ir taikiai, puoselėjant bendrystę ir skiriant pakankamai dėmesio vaikų savijautai bei saugumui“, – sakė I. Skuodienė.

Vaiko teisių gynėjų turimais duomenimis, praėjusiais metais visoje Lietuvoje į gautus pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus teko reaguoti vidutiniškai kas dvylika minučių, o šiemet – maždaug kas devynias.

Pastebima, kad šventinių dienų statistika pasižymi dar didesniu pagalbos vaikui ir šeimai poreikiu. Praėjusiais metais per Kalėdų savaitgalį vaiko teisių gynėjai gavo daugiau nei 150 pranešimų apie galimą vaiko teisių pažeidimą, iš kurių – net 60 situacijų, į kurias buvo būtina reaguoti skubiai, vykstant kartu su policijos pareigūnais. Iš viso minėtąjį savaitgalį saugi aplinka buvo užtikrinta daugiau nei 80 vaikų.

Šiemet kalėdinis savaitgalis truks ilgiau, tad tikėtina, kad vaiko teisių gynėjai gali sulaukti dar daugiau pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, kurių pobūdis kasmet išlieka panašus.

„Dažnai šventiniu laikotarpiu mus pasiekiantys pranešimai būna susiję su sunkumais, vykstančiais vaikui artimiausioje aplinkoje, jo šeimos rate. Pasitaiko situacijų, kai linksmindamiesi suaugusieji nesaikingai vartoja alkoholį ar kitas psichoaktyviąsias medžiagas, dėl kurių poveikio dažnai kyla nesutarimai, pasireiškia smurtinis elgesys, o vaikams pristinga dėmesio, rūpesčio, saugumo. Jiems ne tik tenka būti kilusių žodinių nesutarimų ar smurtinių situacijų liudininkais, bet ir patiems jose nukentėti“, – įvardijo I. Skuodienė.

Dažnai šventiniu laikotarpiu mus pasiekiantys pranešimai būna susiję su sunkumais, vykstančiais vaikui artimiausioje aplinkoje, jo šeimos rate.

 

Tarnybos vadovė primena tėvams, kad minint šventes aplinkoje, kurioje yra vaikų, labai svarbu atkreipti dėmesį į šventinio stalo akcentus bei susirinkusių svečių elgesį, bendravimo stilių ir toną, nes vaikai yra linkę stebėti, girdėti ir atkartoti suaugusiuosius, jiems smalsu išbandyti ir patirti naujus dalykus.

I. Skuodienė taip pat akcentuoja, kad vaikai yra labai smalsūs ir judrūs, tad švenčių metu, kai namuose gausu besišnekučiuojančių svečių, tėvams svarbu išlikti ypač budriems ir pastebėti, ką tuo metu vaikai veikia. Vertėtų apsidaryti ir įsitikinti, kad mažesniesiems būtų nepasiekiami aštrūs daiktai, karštos viryklės, taip pat pasirūpinti, kad mažyliai išvengtų apsipylimų karštais skysčiais ar nusideginimų žvakių liepsna.

Itin svarbu atkreipti dėmesį ir į namų puošybos elementus bei pasirūpinti, kad stikliniai ir lengvai dūžtantys eglės žaisliukai būtų pakabinti jos viršūnėje, o švytinčios girliandos būtų tvarkingos, nekeltų rizikos dėl elektros nutekėjimo ar iškrovos. Lengvai prieinamus elektros lizdus ir aštrius baldų kampus bei spinteles ar stalčius, kuriose laikomi vaikų saugumui pavojingi daiktai, taip pat vertėtų apsaugoti specialiomis apsaugomis, o laiptus ir židinius – tvorelėmis.

Svarbu atminti, kad visų svarbiausia – vaikų gerovė – tad vaikams skiriant kokybiško dėmesio, kuriant jiems namų šilumą ir ramybę bei atsakingai rūpinantis jų saugumu, šventės visų šeimos narių atmintyje paliks tik džiugius įspūdžius ir prisiminimus.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių