Quantcast

Valstybės institucijos, įstaigos ir savivaldybės koordinuos pastangas kovoje prieš savižudybes

  • Teksto dydis:

Siekdama mažinti savižudybių ir mėginimų žudytis atvejų skaičių ir su tuo susijusius neigiamus padarinius, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patvirtino Savižudybių prevencijos koordinavimo savivaldybėse tvarkos aprašą.

„Gelbėjant gyvybes pastangų niekada nebūna per mažai. Pagaliau sukurtas nuoseklus ir veiksmingas modelis, kaip valstybė kartu su savivaldybėmis koordinuos savo veiksmus mažinant savižudybių skaičių. Bendradarbiavimas apims visas esmines savižudybių prevencijos dalis – koordinavimą, šviečiamąją veiklą, psichologinių paslaugų prieinamumą ir pagalbą nusižudžiusio asmens artimiesiems. Tikiu, kad atsakomybių aiškumas ir bendras veikimas prisidės išsaugant gyvybes“, – teigia ministras.

Skelbiama, kad vadovaujantis nauju tvarkos aprašu, kiekviena savivaldybė bus skatinama patvirtinti algoritmą, kaip ir kokios institucijos turėtų reaguoti gavusios informaciją apie savižudybės grėsmę, bei paskirti savižudybių prevencijos koordinatorių.

Savivaldybei nusprendus įsteigti koordinatoriaus pareigybę visuomenės sveikatos biure, SAM skirs jai išlaikyti reikalingas lėšas. Koordinatorius užtikrins savivaldybės ir skirtingų savivaldybės bei valstybės institucijų, gydymo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimą savižudybių prevencijos ir pagalbos teikimo klausimais.

Koordinatoriaus funkcijos taip pat apims reagavimą į savižudybių ir mėginimų žudytis atvejus, pagalbos organizavimą įvykus nelaimei ir visuomenės švietimą – informacinių renginių, diskusijų organizavimą, informacijos sklaidą žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose ir pan.

Savižudybių prevencijos koordinatorių darbui vadovaus ir reikalingą informaciją bei metodinę medžiagą teiks Higienos institutas. Gavęs metines ataskaitas iš visuomenės sveikatos biurų, institutas rengs apibendrintą ataskaitą apie savižudybes Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: SAMsavižudybių prevencijos koordinavimassavižudybėpagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių