Quantcast

Dietologai: drastiškos dietos svorį tik didina

Antsvoris ir nutukimas ne vienam atima gyvenimo džiaugsmą. Po didžiųjų metų švenčių, kai nuotaiką gadina keli papildomi kilogramai, išnyra dietų siūlytojai su stebuklingais pažadais, kad per septynias dienas atsikratysite 5–10 kilogramų.

Tačiau dietologai tikina, kad tokio tipo dietos svorį tik didina.

„Atsiuntė kažkokią keistą dietą. Mes tik paskaitėme ir pasijuokėme. Aš jos net neketinau laikytis, nes sveikas protas man neleido to daryti. Siūloma dieta, kur ne daugiau kaip 600 kalorijų per dieną, ir taip reikia maitintis beveik visą savaitę. Kiekvienas mąstantis žmogus supranta, kad tai geruoju nesibaigtų“, – sako daug dietų išbandžiusi Jūratė Pilibaitienė.

Jūratės dieta, turėjusi trukti vieną savaitę, pasak gydytojos dietologės, tik padidintų svorį.

„Taip metabolizmas sutvarkytas, kad organizmas svorio atgauna šiek tiek daugiau. Jeigu per 10 metų kiekvienais metais žmogus vis pasilaiko kokios nors dietos, tai gali per tuos 10 metų vien dėl dietų laikymosi priaugti 20 kilogramų. Pavyzdžiui, po kiekvienos dietos priaugti po 2 kilogramus“, – aiškina gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

Ilgą laiką apie tai, kokią įtaką įvairios dietos bei netinkama mityba daro organizmui, negalvojo Rimvydas Širvinskas, geriau žinomas kaip keliautojas Makalius. Vaikinas pasakoja, kad, nors kartais ir ryždavosi pabadauti, jam maistas visada buvo labai svarbus.

„Prieš metus man maistas buvo neįtikėtinai svarbus. Visą gyvenimą aš visiems sakydavau – man maistas užima pirmą vietą malonumų sąraše. Tikrai aš nesiruošiau jo išsižadėti ir labai mėgdavau nueiti vakarais kur nors skaniai pavalgyti. Dažniausiai man skaniai būdavo nesveikai – riebus, sunkus maistas ir panašiai“, – pasakoja kelionių organizatorius R. Širvinskas.

Visgi atėjo laikas, kai Rimvydas nusprendė, kad pats laikas pokyčiams. Tam ryžtis paskatino aplinkinių komentarai apie jo išvaizdą.

Keliautojas išbandė kelias bendradarbių rekomenduotas dietas.

„Vieną kartą išbandžiau sriubos dietą, tai po trečios dienos mečiau, nes neįmanoma valgyti kiekvieną dieną tą patį. Negalėjau pakęsti tos dietos. Kitą kartą bandžiau rekomenduotą dietą, kurios metu reikėjo kasdien mažinti maisto porcijas, o vakarais apskritai nevalgyti. Tai vakarais sėdėdavau ir drebėdavau, nes nebuvo jėgų, o ryte atsikeliu ir irgi neturiu jėgų“, – prisimena R. Širvinskas.

Tai, ką pašnekovas pasakoja apie savo savijautą, nestebina, nes žmogaus organizmas į staiga pradėtas drastiškas dietas reaguoja itin jautriai. Dietologai kai kurias dietas vertina ypač kritiškai, pavyzdžiui, Montinjako dietą arba monodietą. Pasak gydytojos dietologės D. Pipiraitės-Lazarevičienės, vertinant tai, kad meniu siūlomas ilgesniam laikotarpiui, jame per maža dienos kalorijų norma, racionas nepakankamai įvairus, o žmogaus organizmui būtinų gerųjų angliavandenių išvis nėra. Taip pat dietologė perspėja, kad monodietos yra neracionalios, o kartais net juokingos.

„Esu girdėjusi apie tokią monodietą, kai kiekvienai dienai siūlomas vis kitoks produktas, o šeštadieniui skiriama vynas“, – pavyzdį pateikia gydytoja dietologė.

Plačiau apie klaidinančius siūlymus svoriui numesti – laidos „Specialus tyrimas“ reportaže.


Šiame straipsnyje: dietasvorio metimasantsvoris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių