Quantcast

Egzotinių gyvūnų augintojams gresia zoonozės

  • Teksto dydis:

Žmonės, namuose laikantys egzotinius augintinius, labiau rizikuoja savo sveikata, tvirtina visuomenės sveikatos specialistai. Tokie augintiniai perneša zoonozes – ligas ar infekcijas, kurias gyvūnai perduoda žmonems. Net 72 proc. šių ligų kyla būtent iš laukinių gyvūnų.

Namuose laikomi egzotiniai augintiniai yra patikimas mikrobų prieglobstis. Todėl parsinešdami namo tokį augintinį kartu galimai atsigabenate ir „Trojos arklį" – zoonozę.

„Asmenys, laikantys tokius gyvūnus, susiduria su didesne zoonozių rizika, nes įvairūs varliagyviai, ropliai, žuvys, paukščiai, žinduoliai dažnai serga kampilobakterioze, salmonelioze, jersinijoze, brucelioze, leptospiroze ir kitomis zoonozėmis”, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

Zoonozės nėra naujas reiškinys, tačiau jų aktualumas šiuo metu auga. Šį zoonozių „renesansą” paskatino lengvas susisiekimas su visu pasauliu ir laukiniai gyvūnai, vis dažniau tampantys naminiais augintiniais.

„Visgi turistai, išvykdami į egzotiškas šalis, paprastai suvokia galimų ligų grėsmę ir imasi prevencinių priemonių. Tačiau informacijos apie egzotinių gyvūnų keliamą grėsmę tais atvejais, kai jie atkeliauja į mūsų šalį ir patenka į gyventojų namus, kiekis yra ribotas”, – įspėjo Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė.

Epidemiologė A.Bartulienė vardija Lietuvoje registruojamas zoonozes: toksokarozė, echinokokozė, toksoplazmozė, trichineliozė, žarnyno infekcinės ligos (salmoneliozė, kampilobakteriozė, jersinijozė), erkinis encefalitas, Laimo liga, pavieniai atvejai tuliaremijos, bruceliozės, leptospirozės, listeriozės. ULAC duomenimis, 2013 m. iš viso buvo užregistruoti 5742 šių ligų atvejai.

Tačiau pasaulyje yra žinoma kur kas daugiau – apie 200 – įvairių zoonozių, sukeltų laukinių gyvūnų, ir net 70 iš jų susijusios su namuose laikomais egzotiniais augintiniais. Skaičiuojama, kad laukinių gyvūnų populiacijose kylančios zoonozės yra didžiausią riziką pasaulinei sveikatai keliančios infekcijos.

Pavyzdžiui, iki 1975-ųjų, kai buvo uždrausta prekyba smulkiais vėžliais, šie gyvūnai JAV kasmet sukeldavo net 280 tūkst. arba 14 proc. visų salmoneliozės atvejų. Ši reikšminga ir didelė grėsmė visuomenės sveikatai dingo įvedus prekybos vėžliais ribojimus – kitąmet sirgo 77 proc. mažiau žmonių.

ULAC epidemiologė A.Bartulienė gyventojus perspėja: „Prieš įsigyjant egzotinį gyvūną labai svarbu apie jį kuo daugiau susirinkti informacijos ir įvertinti su juo susijusią riziką ir galimybes jį laikyti namuose. Galbūt paprasčiau ir saugiau yra pasidžiaugti ar pasigrožėti egzotiniu gyvūnu zoologijos sode”.

Tiems, kas egzotinius augintinius jau laiko namuose, epidemiologė pataria kruopščiai plauti rankas šiltu vandeniu ir muilu. „Valant gyvūnų narvelius būtina naudoti pirštines. Higienai namuose palaikyti, tai yra užterštų paviršių valymui, gali būti naudojami dezinfekciniai purškikliai, skysčiai, geliai”, – rekomenduoja A.Bartulienė.

Atsiradus kokiems nors negalavimams specialistė pataria kuo skubiau kreiptis į šeimos gydytoją jį informuojant, kad namuose yra laikomas egzotinis gyvūnas. Zoonozės labai panašios i kitas būkles, pavydžiui, apsinuodijimą maistu, tad jų diagnozei svarbu žinoti apie namuose esančius gyvūnus.


Šiame straipsnyje: zoonozėsGyvūnailigos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių