Quantcast

Kodėl prieš procedūras pas gydytoją reikia pasirašyti?

Rašytinės paciento sutikimo formos esmė – užtikrinti pacientui, kad būtų suteikiama visa jam reikiama informacija, sako Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Edita Bišop.

LRT radijo klausytoja kreipėsi norėdama sužinoti, kodėl prieš procedūras pas gydytoją reikia pasirašyti sutikimo formą ir ar tai neatleidžia gydytojo nuo atsakomybės nesėkmės atveju.

„Kodėl prieš atlikdamas procedūrą gydytojas reikalauja pasirašyti? Vadinasi,  jeigu kažkas nutiks ne taip, gydytojas neatsakys?“ – nerimauja klausytoja.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė E. Bišop sako, kad Paciento teisių ir žalos atlyginimo įstatyme numatyta būtent tokia rašytinė sutikimo forma.

„Rašytinio sutikimo formos esmė yra užtikrinti pacientui, kad būtų suteikiama visa jam reikiama informacija: apie chirurginės operacijos ar invazinės procedūros tikslą, jos esmę ir galimus alternatyvius būdus“, – tikina pašnekovė.

Jos teigimu, taip pat turi būti suteikta informacija apie galimas, žinomas ir dažnai pasitaikančias komplikacijas. „Tokiu būdu užtikrinama paciento teisė pasirinkti, kokia procedūra jam atrodo tinkamesnė“, – teigia E. Bišop.

Ministerijos atstovė pažymi,  kad pacientas, atvykęs į gydymo įstaigą, taip pat turėtų aktyviai dalyvauti savo gydymo procese, t. y., jeigu kas nors neaišku, domėtis, klausti ir tokiu būdu būti informuotas apie savo sveikatos būklę bei siūlomus gydymo metodus.

„Baimė, kad tokiu atveju nebelieka gydytojo atsakomybės, yra nepagrįsta“, – tvirtina pašnekovė.

Pasak E. Bišop, jeigu paciento sveikatai bus padaryta žala, visais atvejais pacientas turi teisę kreiptis dėl žalos atlyginimo į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Sutikimo forma tikrai neeliminuoja gydytojo atsakomybės, kaip baiminasi minėta klausytoja“, – primena E. Bišop.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sirgalė

sirgalė portretas
Tai biurokkratų išmislas, gaišinantis brangų daktarų laiką ie gadinantis popierių.

senjore

senjore portretas
Net neleidzia paskaityt ir isigylint--tik PASIRASYKITE.

Pasiraso

Pasiraso portretas
Pasiraso tam,kad daktarai nugalbgyje zmogu ar nunuodyje chemija atsikrato bent kokios atsakomybes. Pries vaiko skiepyjima duokite daktarui pasirasyti,kad jis prisiima visa atsakomybe mirties ar smegenu pazeidimo atveju nuo vakcinos,nerasite daktaro,kuris pasirasys.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių