Quantcast

Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas (receptas)

  • Teksto dydis:

Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad, nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam laikui nepavaldžiam patiekalui gaminti, gardinimo virškinimą sunkinančiais priedais – miltais, mėsa, manais ar spirgais.

Subalansuotos mitybos partnerė Vaida Kurpienė siūlo išbandyti kugelio alternatyvą, kurioje bulves papildo sveikatai palankios ir nebrangios daržovės – cukinijos.

Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai – jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šių daržovių nedemonizuoja – priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.

„Šviežios bulvės – vertingos daržovės, jos turi įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folio rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupenomis, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pažymi V. Kurpienė.

Vis dėlto tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, kad tradicinis bulvių plokštainis papildo organizmą dideliu naudingųjų medžiagų kiekiu.

V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkius morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant neapsunkina organizmo.

Šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupenomis, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių.

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Šios daržovės labai nekaloringos – vos 16 kcal/100 g (toks pats kiekis bulvių – 72 kcal), tad jas galima valgyti neribojant savęs.

Cukinijos valgomos tiek žalios, tiek termiškai apdorotos. Anot V. Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurkus salotose, supjaustytos šiaudeliais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai sugeria kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, – pataria dietistė ir priduria, kad naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.


„Cugelis“ pagal V. Kurpienę

2 morkos,

2 cukinijos,

2 bulvės,

2 kiaušiniai,

kietojo tarkuoto sūrio,

česnako pagal skonį,

druskos,

pipirų.

Bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite. Supilkite tešlą į pasirinktą formą. Pašaukite iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35–40 minučių. Svarbu neperkepti, nes vietoj plokštainio išeis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, kepimo formos ir patiekalo dydžio. Patiekite kugelį su sočiuoju padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytus pomidorus, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima patiekti atskirai – įsibers tie, kurie nori).

iStock nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nereikia taip piktai kalbėti, jeigu žmones nori alternatyvų. Aš pasinaudojau receptu ir puikiai gavosi. Ačiū už puiku receptą.

geras gavosi

geras gavosi portretas
bulves ir cukinijas tarkavau morkine tarka.

įdomu

įdomu portretas
reikės pabandyti.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    1
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

Daugiau straipsnių