Quantcast

Nacionalinė laboratorija: esame pasiruošę identifikuoti Ebolos virusą

  • Teksto dydis:

Šią savaitę vykusios pratybos patvirtino, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) yra pasiruošusi identifikuoti galimą Ebolos virusą, penktadienį sakė laboratorijos klinikinių tyrimų skyriaus vedėjas Algirdas Griškevičius.

„Identifikuoti galime, nes galime atlikti molekulinius tyrimus. Galime ir patvirtinti, jei labai reikia. Bet čia jau (Sveikatos apsaugos) ministerija spręs, ar norės siųsti tyrimų rezultatus į užsienį patvirtinimui“, – penktadienį BNS sakė A.Griškevičius.

Šią savaitę NVSPL vykdė pratybas galimo Ebolos viruso atvejo identifikavimui ir nukenksminimui.

Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjo teigimu, su dideliais sunkumais mokymų metu nesusidurta.

„Nebuvo kažkokių ypatingo sunkumų ar kažko nepavykusio. Tiesa, mąstome apie dvi tyrėjų brigadas dėl saugumo, nes tyrimų patalpose yra sumažintas oro slėgis, dar naudojamos apsaugos priemonės, kurios dar apsunkina kvėpavimą“, – kalbėjo A.Griškevičius.

Pasak jo, pratybų metu didelis dėmesys skirtas darbuotojų, kurie tirtų galimą virusą, saugumo užtikrinimui.

„Tie mokymai ir buvo pravesti, kad pažiūrėtumėme, ar viskas dirba, ar žmonės moka rengtis, paiso saugumo reikalavimų, kad jie nebijotų. Sunkiausias yra tyrimas molekuliniame lygyje, nes ten yra didžiausia galimybė užsikrėsti. Labai fiziškai sunku dirbti su apsauginiu kostiumu, tyrėjai per 5 valandas (tiek užtrunka viruso ištyrimas) pavargsta“, – sakė A.Griškevičius.

Jo teigimu, galimo Ebolos viruso identifikavimas truks apie 10 valandų. Dar 5 valandas trunka galimo viruso nukenksminimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių