Quantcast

Oro užterštumas: kai kurie skundėsi, kad sunku kvėpuoti ir dūsta

  • Teksto dydis:

Jau kelintą parą Lietuvoje fiksuojamas neįprastas reiškinys – Sacharos dulkės. Oro užterštumas kietosiomis dalelėmis fiksuojamas visose oro kokybės tyrimų stotyse. Vienos didžiausių sostinės ligoninių pulmonologai sako pajutę didesnį pacientų srautą, o kai kurie jų skundėsi, jog sunku kvėpuoti ir dūsta.

Silpnumas ir sunkumas judant ir kvėpuojant, tai gali būti nebūtinai dėl ilgojo savaitgalio padarinių, o dėl šiuo metu fiksuojamo oro užterštumo.  

„Kreipiasi gerokai daugiau pacientų, skambina ir prašo padėti, nes dūsta ar blogai jaučiasi“, – teigė RVUL gydytoja pulmonologė Giedrė Grigienė. 

Sacharoje vyksta labai intensyvi dulkių audra, kurios dulkės tvyro ir virš Lietuvos. Dulkės iš Šiaurės Afrikos atkeliavo jau nuo sekmadienio, tad ypač pasisaugoti turėtų – nėščiosios, senjorai, kūdikiai ir sergantieji.  

„Žmonės, kurie turi kvėpavimo ligų, bronchų astmą, lėtinę abstrukciją, tai šios ligos pasižymi uždegimu kvėpavimo takuose, o įkvepiamos dulkės dar labiau ūmina simptomus“, – aiškino G. Grigienė.

„Sacharos dulkės turi savo sudėtį – daug silicio ir magnio, tad jautresni žmonės pajuto, kad yra sunkiau kvėpuoti, akis griaužia. Visas šis dalykas – pavojingas tiems, kas turi sveikatos sutrikimų. Nerekomenduojama būti lauke, o kitiems vengti pasivaikščiojimų ar buvimo lauke su vaikais“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos agentūros skyriaus vedėja Vilma Bimbaitė. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Taip pat rekomenduojama mažiau vėdinti patalpas. 

„Jeigu pacientai jaučia, kad jiems negera, o reikia išeiti į lauką, tada rekomenduojame užsidėti kaukes“, – rekomendacijomis dalinosi V. Bimbaitė.

Prasta oro kokybė ne tik miestuose, nes tarša fiksuojama visose oro kokybės tyrimų stotyse. Didesnes daleles galima iščiaudėti ar pašalinti kosint, nes kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia, ten nusėda ir gali pradėti kauptis, suformuodamos palankią terpę išsivystyti lėtinei ligai. 

Sacharos dulkės turi savo sudėtį – daug silicio ir magnio, tad jautresni žmonės pajuto, kad yra sunkiau kvėpuoti, akis griaužia.

Į organizmą dalelių gali patekti ir per akių gleivinę, tad net ir sveikiems, kurie dulkių gali ir nepajusti, specialistai turi rekomendacijų.  

„Mažinti fizinį krūvį lauke, nesportuoti, drėkinti patalpas, kad dalelės nusėstų“, – sakė Panevėžio ekologė Rūta Taučikienė. 

Toks reiškinys nėra itin retas, nes nutinka kartą ar du per metus.  

„Prognozuojama, kad balandžio trečiąją, pasikeitus oro sąlygoms, tarša pradės mažėti“, – tikino R. Taučikienė. 

Be to, nereikėtų nustebti, kad po lietaus gali likti dulkių pėdsakų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvė

Lietuvė portretas
Medžiai ,krūmai,žali plotai išnaikinti ir toliau naikinami kas dar išliko... viskas mašinoms, o žmogui užnuodyta aplinka, o ne jokia Sachara,nekvailinkit mūsų. Paukštelių neliko, tik vos gyvos varnelės ir balandžiai... Sukilėlių prospektas siaubingas teršėjas- dulkės, smarvė, dujos su švinu, siera ir daugiau nuodų ...visur dulkės su purvu... o kiemai cemento plytelėmis apkloti ir dulkių kilimu užkloti ir auto smarve vaišinama kas gyva...

Anonimas

Anonimas portretas
Kam sunku kvepuoti - tegul isikisa i subine vamzdi. Mokslininkai ir ekspertai garantuoja, is karto palengves.. Imkit pavyzdi is Gentvilo zaliu fasistu. Jie ne tik kisa vamzdzius i mazinu subines bet dar NETEISETAI pasijungia prie masinu kompiuteriu ir NUSTATO programas kad isprievartauta vargsele masinyte pradetu dumyti ir taptu LIKVIDUOJAMU TURTU ant ratu. Ponai muzikai, viskas del jusu GEROVES ir SVEIKATOS. Neturesit NIEKO ir ramiai sau gyvensit BE RUPESCIU. Valdzia duos maisto korteles ir prives nudevetu skuduru ir nusipelniusiu burzuju is V, Europos. Dziaukimes kaip gera.

Byyyy Rka DEJĘS

Byyyy Rka  DEJĘS portretas
PIYISSSA PROTA KVAILIAMS , DIEVOBAIMYNGIEMS :-//// A KO SEIME NEDUSTA ???? TEN SACHAROS SUDO NER ????? PATYS VAIKŠCIOKITE SU SKAFANDRAIS kvailiai ,,,,vėl dūlkina KVAILIUS - nori kaukės užmauti ,,,,,kad žmogus wapše uždustu su tais skudurais po 1€ vertelgoms :-((((
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių