- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tyrimai rodo, kad bent kartą per savaitę riešutus vartojantys lietuviai dažniausiai juos perka akcijų metu, tačiau mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės teigimu, renkantis riešutus, kaip ir kitus produktus, visų pirma, svarbu atkreipti dėmesį ne į kainą, o į pagrindinius kokybės rodiklius.
Mėgstamas užkandis ir įvairių patiekalų ingredientas – riešutai pelnytai mėgstami visame pasaulyje dėl patogumo juos vartoti ir sveikatai naudingų savybių. Pagal kokius pagrindinius kriterijus reikėtų juos rinktis?
Pasak V.Kurpienės, savo sveikata besirūpinantys žmonės yra atidesni savo mitybai, todėl vertina įvairių produktų sudėtį, tačiau dažnai to nepakanka. Apie produkto kokybę daug pasako ne tik jo sudėtis, bet ir spalva, dydis, forma, kvapas.
Keturios taisyklės, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus:
1. Dydis – kuo riešutai didesni, tuo geresnė jų kokybė.
2. Forma – kokybiški riešutai nesutrupėję, jų luobelė nepažeista, taisyklingos formos.
3. Spalva – jei riešutai patamsėję, kartaus skonio, gali būti, kad jie yra perdžiūvę (taip atsitikti gali riešutus namuose laikant netinkamomis sąlygomis), todėl jų vartoti nepatartina.
4. Pakuotė – riešutai ilgiau išlieka kokybiški, jei yra pakuotėje su dujomis.
Į ką turėtume atkreipti dėmesį skaitydami etiketes, kad būtų didžiausia nauda sveikatai ir išvengtume nereikalingų medžiagų? Reikėtų vengti riešutų, kurie pagardinti įvairiais priedais, nes juose gali būti cukraus, gliukozės, palmių aliejaus, įvairių skonio stipriklių, lipnumą reguliuojančių, ir kitų medžiagų, kurios nerekomenduojamos, jei norime būti sveiki ir jaustis gerai.
Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad riešutų išorė retai išduoda, kad jų vartoti nerekomenduojama. Pagrindinis ženklas yra skonis – jei jaučiate kartumą, tokių riešutų valgyti negalima, nes jie yra sugedę. Kai kuriais atvejais, riešutus laikant namuose netinkamomis sąlygomis, jie taip pat gali apkarsti ar net supelyti.
Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad viena pagrindinių sveikos mitybos principų taisyklių – įvairovė. Dėl šios priežasties naudingiausia yra mažiausiai keturias dienas iš eilės vartoti skirtingas riešutų rūšis.
Riešutai, pasak V.Kurpienės – vienas patogiausių užkandžių pavakariams ar nešiotis su savimi, kai dėl netikėtų priežasčių negalite pavalgyti, bet norite išvengti peralkimo. Pakanka 25–40 g (tiek telpa suaugusio žmogaus saujoje), kad pasijustume sotesni ir gautume organizmui naudingų medžiagų.
Smulkinti migdolai, graikiniai riešutai yra puikus ingredientas salotoms ar pusryčių grūdų patiekalams, troškiniams vietoje kitų riebalų: aliejaus ar sviesto. Riešutai turi daugiau antioksidantų, baltymų, vitaminų ir mineralų ir suteikia didesnį sotumo jausmą. Atskiri aplodismentai desertams, kurių gurmanišku akcentu dažnai tampa lazdynų, migdolų riešutai, o veganiškus, sveikuoliškus pyragus, sausainius įprastai ppapildome anakardžiais, migdolais ir naminiais jų riešutų sviestais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naujuoju Santaros klinikų vadovu išrinktas T. Jovaiša
Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad naujuoju Santaros klinikos vadovu išrinktas trejus metus kitas vadovaujamas pareigas ligoninėje ėjęs Tomas Jovaiša. Pareigas jis pradės birželio 11 d. ...
-
Naujovės, kurios padeda sutaupyti gydytojų ir pacientų laiko6
Ligonių kasos primena, kad prasiplėtė siuntimus išduodančių medikų ir kitų specialistų ratas. Taip pat daugėja išimčių, kai siuntimo specialisto konsultacijai nebereikia. Apie naujoves LNK papasakojo Rimantė Venclovienė, Valstybinės...
-
Slaugytojai ir akušeriai nuo liepos galės išduoti nedarbingumo pažymėjimus3
Slaugytojams ir akušeriams suteikti įgaliojimai tam tikromis aplinkybėmis išduoti pacientams nedarbingumo pažymėjimus, tai šie sveikatos priežiūros specialistai galės daryti nuo liepos. ...
-
Kaip numesti svorio? Sveiki ir efektyvūs būdai3
Svorio reguliavimas daugeliui yra ne tik estetinis tikslas, bet svarbus veiksnys rūpinantis savo sveikata. Įtaką mūsų svoriui daro daugybė veiksnių, pradedant genetika ir baigiant gyvenimo būdu. Tačiau, nepaisant to, jei iškilus klausimui, kaip...
-
Išsiaiškino, kaip dažnai moksleiviai geria ir rūko: rezultatai šokiruoja5
Naujausias tyrimas atskleidė, kad rūkymas ir alkoholio vartojimas tarp Lietuvos moksleivių labai stipriai paplitęs, palyginti su bendraamžiais iš kitų 50-ies šalių. Kas šeštas šalies moksleivis per mėnesį pabando var...
-
Atmintinų dienų kalendoriuje gali atsirasti dvi naujos dienos8
Į atmintinų dienų sąrašą Seimas ketina įtraukti gegužės pirmąjį trečiadienį minimą Pasaulinę mamų psichikos sveikatos dieną. Taip pat atmintinų dienų kalendoriuje turėtų atsirasti Vilko vaikų atminimui skirta diena, kurią siūloma ...
-
Primena vairuotojams iki metų galo pasitikrinti sveikatą: to nepadariusiems skirs baudas14
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir „Regitra“ primena vairuotojams privalomai iki šių metų galo pasitikrinti sveikatą – to nepadariusiems bus stabdoma teisė vairuoti. ...
-
JK ataskaitoje nustatyta, kad dešimtmečius buvo slepiamas pacientų gydymas užkrėstu krauju8
Dešimtmečius Jungtinėje Karalystėje trukęs skandalas, kai tūkstančiai žmonių mirė po gydymo užkrėstu krauju, buvo nuslėptas ir didžiąja dalimi tokių padarinių buvo galima išvengti, teigiama pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje. ...
-
100 kilogramų atsikračiusi G. Masionytė: vasarą pradėsiu valgymo sutrikimų centre9
„Visai juokinga, kai pagalvoji, kad tau reikia numesti centnerį. Aš tik matematikos vadovėlyje uždaviniuose su gyvulių ūkiu matydavau tokius skaičius, ir tada, kai juos matai kaip savo svorį, iš vienos pusės juokinga, iš kito...
-
NVSC: gripo sezonas Lietuvoje baigėsi, beveik pusė registruotų susirgimų – vaikų1
Praėjusią savaitę Lietuvoje baigėsi gripo sezonas, kuris prasidėjo pernai spalį, per šį laikotarpį beveik pusę registruotų gripo atvejų sudarė vaikų susirgimai, skelbia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...