Quantcast

Sostinės centre – eilės norinčiųjų pasitikrinti sveikatą: atliekami širdies nepakankamumo tyrimai

Širdies nepakankamumas Lietuvoje kasmet nustatomas apie 10 tūkst. asmenų, o tikimybė susirgti šia liga yra 1 iš 5, sako Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacijos vadovė Aistė Štaraitė. Todėl, pažymi ji, labai svarbu didinti gyventojų galimybes pasitikrinti savo sveikatą.

„Statistika yra šokiruojanti. Pasaulyje yra 64 mln. žmonių, gyvenančių su širdies nepakankamumu, Lietuvoje – apie 145 tūkst., kasmet yra diagnozuojamų apie 10 tūkst. Tikimybė, kad žmogus per gyvenimą susirgs šia liga yra 1 iš 5. Tai tikrai statistika gąsdinanti ir verčia susimąstyti, kiek rūpinamės savo sveikata“, – ketvirtadienį Vilniuje veikiančiame Kardiologijos informaciniame centre po atviru dangumi žurnalistams teigė A. Štaraitė.

Primenama, kad ketvirtadienį nuo 12 iki 15 valandos, Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje veikia atviras Kardiologijos informacinis centras, kur visi norintys gali pasitikrinti sveikatą ir pasikonsultuoti dėl širdies nepakankamumo.

Kaip teigia A. Štaraitė, septintą kartą sostinėje vykstančios akcijos metu per kelias valandas praeiviams atliekama keli šimtai tyrimų.

„Žmonės čia gali pasikonsultuoti su pačiais gydytojais, širdies nepakankamumo slaugytojais, taip pat šiemet turime kartu su mumis ir Nacionalinį transplantacijos biurą, Vilniaus visuomenės sveikatos centrą. Bus atliekami įvairūs tyrimai – kraujo spaudimo, pulso matavimas, cholesterolio, gliukozės tyrimai“, – teigė A. Štaraitė.

„Praėjusiais metais akciją darėme 5 didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tai viename mieste vidutiniškai padarėme apie 200 tyrimų per 3 valandas. Tai yra pakankamai neblogai, vertinant, kiek laiko užtrunka padaryti cholesterolio ir gliukozės tyrimą – neskubant tai apie 2–3 minutes“, – pažymėjo asociacijos vadovė.

Ji pripažįsta, kad dažnai dėl specializuotų gydytojų trūkumo daliai gyventojų Lietuvoje yra sudėtinga pasitikrinti sveikatos būklę. Visgi, A. Štaraitė primena, kad širdies nepakankamumo riziką galima įvertinti ir atlikus specialų kraujo tyrimą.

„Problema yra labai aktuali – dažnai pas specializuotą gydytoją pakliūti yra labai sunku tiems žmonėms, kuriems reikalinga pagalba. Bet nuo praeitų metų jau galima atlikti specialų kraujo tyrimą, kuris gali parodyti, ar yra tikimybė išsivystyti širdies nepakankamumui. Jis atliekamas pas šeimos gydytoją – jei žmogus ateina su dusulio simptomais, jau yra indikacija, kad šį tyrimą galima atlikti“, – teigė A. Štaraitė.

Pasak specialistės, pagrindiniai širdies nepakankamumo rizikos veiksniai – mažas fizinis aktyvumas, alkoholio, tabako gaminių vartojimas, stresas.

„Stresas yra vienas iš pagrindinių dalykų, galinčių daryti įtaką širdies veiklai ir vienas iš pagrindinių faktorių, kas blogina širdies nepakankamumą, jo baigtis ir išeitis. Net 60 proc. žmonių, kuriems diagnozuojamas širdies nepakankamumas, yra diagnozuojama ir depresija. Tai yra gąsdinantys skaičiai. Bet tokios oficialios emocinės ir psichologinės pagalbos Lietuvoje neturime. Tai irgi yra pakankamai didelis iššūkis, nes trūksta specialistų, kurie susifokusuotų į lėtinių ligų priežiūrą ir gydymą ir kaip tam pacientui padėti“, – sakė A. Štaraitė.

„Skatiname atsižvelgti į mitybą, fizinį aktyvumą, atsisakyti alkoholio ir rūkymo, kas labai daro įtaką ir iššaukia papildomus simptomus ir grėsmes. (...) Be to, gydant širdies nepakankamumą reikia būtinai gydyti ir būtinai prižiūrėti emocinę sveikatą“, – teigė specialistė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį nuo 12 iki 15 valandos Vinco Kudirkos aikštėje veikiančios akcijos metu visiems norintiems atliekami įvairūs sveikatos testai, veikia kino teatras, rodomi aktualūs siužetai apie širdį. Visuomenei aiškinama, kas yra širdies nepakankamumas, kaip atpažinti šios ligos simptomus ir kada kreiptis pagalbos.

Renginį organizuoja Lietuvos Širdies nepakankamumu sergančiųjų asociacija kartu su Global Heart Hub – Tarptautiniu širdies aljansu, Santaros klinikomis, Nacionaliniu Transplantacijų biuru, Vilniaus Visuomenės sveikatos biuru ir Vilniaus miesto savivaldybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių