Quantcast

Vaikščiojimas ant vandens – populiarėjanti vasaros pramoga

Kas geriau gali atgaivinti karštą vasaros dieną, jei ne vanduo? Šį kartą apie vandens pramogą, kuri sparčiai populiarėja šalyje - irklenčių dar vadinamų „SUP-boards“ sportą. Teigiama, kad tai – smagus, lengvas ir svarbiausia naudingas būdas pramogauti ant vandens. Užsiėmimo entuziastai sako, kad tai – puiki viso kūno treniruotė, ypač tinkama slidininkams, snieglentininkams ir kitiems atletams. Be to, išsiilgusiems naujų pojūčių reiktų žinoti – plaukiojimas irklente dažnai lyginamas su vaikščiojimu ant vandens!

Kam skirtas?

Irklavimui atsistojus ant irklenčių specialaus pasiruošimo nereikia ir amžiaus apribojimų nėra. Tuo užsiima tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės. Mat išmokti taisyklingai atsistoti ant irklentės ir išlaikyti pusiausvyrą bei irkluoti yra daug lengviau, nei bangas skrosti banglente.

Irklavimas, stovint ant irklentės, yra puiki mankšta. Jis stiprina pilvo rankų, kojų, nugaros bei pečių raumenis. Irkluodamos moterys per valandą gali sudeginti 500-700 kcal, vyrai – apie 700-1000 kcal. Plaukiant irklentėmis galima atlikti net jogos ar raumenų tempimo pratimus.

Atkeliavo iš Amerikos

Irklenčių sporto pradžia galima laikyti 1960-uosius. Banglenčių instruktoriai pasinaudojo irklais, norėdami susirikiuoti grupinei nuotraukai ant vandens. Šiek tiek vėliau irklavimo ant banglenčių technika pradėta naudoti banglenčių mokyklose, kad mokiniai galėtų lengviau išlaikyti pusiausvyrą.

Į šiuolaikinį vandens sporto pasaulį irklentėms vartus atvėrė Laird Hamilton ir Dave Kalama. Vietnamo karo veteranas Rick Thomas tapo pirmuoju banglentininku, atvežusiu irklentes iš Havajų į kontinentinę Ameriką. Banglenčių meistras Jimmy Lewis sukūrė pirmą, šiam sportui specialiai pritaikytą irklentę.

Pirmosios pasaulyje oficialios irklenčių lenktynės įvyko prieš septynerius metus Rugpjūčio 8 dieną Tahoe ežere, JAV. Tuo pačiu laiku pasirodė ir pirmasis spaudos leidinys skirtas šiam sportui – „Standup Journal“.

Komentaras

Asmeninė trenerė Jolanta Verseckaitė:

- Irklentės šiuo metu ypač greitai populiarėjanti laisvalaikio pramoga. Tai puikus būdas pabėgti nuo dienos darbų, pasigrožėti gamta ir kartu atlikti viso kūno mankštą. Galite ne tik mankštintis irkluodami, bet ir ant irklentės atlikti įvairius kūno balanso pratimus, taip stiprindami giluminius raumenis, didindami kūno judesių ir lankstumo amplitudę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių