Quantcast

Vyrai augins barzdas išlikimo labui

  • Teksto dydis:

Kas gali būti sudėtingiau nei apsipilti šalto vandens kibiru? Daug dalykų, tačiau vienas ne tik reikalauja daug kantrybės ir užsispyrimo, bet ir laužo stereotipus (arba jų nebūvimą) apie vyriškąją sveikatą.

Lapkritį viso pasaulio vyrai pradeda auginti ūsus ir barzdas. Daugelis sulaukia klausiamų žvilgsnių, antrosios pusės pasipriešinimo, patys savimi nepasitiki, kai vaizdas veidrodyje jokiais būdais nėra panašus į žurnalo viršelio modelius. Vis dėlto tai nepalieka abejingų.

Vyriškasis solidarumas

Šie bent mėnesiui barzdočiais ar ūsuočiais tapę vyrai solidarizuojasi dėl kilnaus tikslo – prostatos vėžio prevencijos ir atkreipia sveikų vyrų ir aplinkinių dėmesį, kad rūpintis savo sveikata yra ne tik gyvybiškai svarbu, bet kilnu ir vyriška.

„Lietuvoje vyriškos sveikatos samprata tokia, kad ji yra arba jos nėra. Kitaip tariant, sveikata rūpinamasi arba ne“, – apie vyrišką sveikatos supratimą kalba Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys.

Iš dalies su tokia pozicija sutinka ir Humoro klubo komikas bei vertėjas Paulius Ambrazevičius.

„Aš esu iš tų vyrų, kurie greičiau mirs, bet neprisipažins, kad ką nors skauda ar nueis pas gydytoją, va ir dabar jau kelis mėnesius vengiu nueiti pas gydytoją dėl vienos (neseksualinės) sveikatos problemos. Esu blogas, savo sveikata nesirūpinantis vyras, bet bandau keistis”, – prisipažįsta jis.

Vėluoti brangu

Pasak G. Žižio, dažniausiai vyrams per vėlai ateina supratimas ir prioritetai dėl sveikatos, o negydomo prostatos vėžio baigtis paprasta – mirtis.

Mintyse gali iškilti savo muzikai atsidavusio rokerio, kuris po koncertų namo grįžta motociklu, vaizdas. Visi nori būti tokie kaip jis, bet prioritetus susidėlioja prastai. Vis dėlto grupės „Freaks on Floor“ vokalistas Justinas Jarutis tampa išimtimi šioje idilėje.

„Esu pakankamai girdėjęs apie šią ligą, kad suvokčiau, kaip tai yra rimta. Prostatos tikrinimasis nėra pati maloniausia procedūra, todėl vyrai dėl savo išdidumo jos vengia“, – kalba jis.
Jam pritaria ir A. Ambrazevičius, kurio teigimu, be sveikatos nebelieka ir vyriškumo.

„Vyrai vengia reguliariai tikrintis, nes tikrintis sveikatą nėra vyriška. Vyriška yra perplaukti upę, išlipus nukirsti medį, paruošti malkų žiemai ir šildantis prie židinio trobelėje galingai pamylėti savo antrą pusę. Tik bėda ta, kad be sveikatos nė vieno iš šitų trijų dalykų negalėsi padaryti”, – iliustruoja komikas.

Skatins ir kitus

Įspūdingą barzdą turintis dizaineris Giedrius Paulauskas, kuriantis “kario” įkvėptus drabužius vyrams, savaime gali tapti vyriškumo ambasadoriumi, tačiau jis pripažįsta, kad sveikata nesirūpinama, kol su ja viskas gerai. Jam lapkritį nereikės auginti nei ūsų, nei barzdos, tačiau žada raginti kitus.

„Aš pats tikrai auginsiu toliau, o kitiems siūlyčiau prisijungti prie šios akcijos ir išreikšti savo palaikymą”, – kviečia G. Paulauskas.

P. Ambrazevičiaus aplinka taip pat nėra tokia, kurioje ūsų ar barzdos auginimas prilygtų iššūkiui.

„Skatink neskatinęs, mano barzda auga tokiu greičiu, kokiu gali, ir tas greitis tikrai nėra labai didelis. Bet kitus paraginsiu, nors artimiausi man vyrai yra šeimoje – tėtis ir brolis – barzdoja jau senokai ir be mano įsikišimo”, – pažada jis.

Lietuvos Barzdų klubas kviečia visus vyrus lapkritį auginti barzdas ir savo veido transformacijomis dalintis specialiai akcijai sukurtame tinklalapyje 2014.barzdotaslapkritis.lt. Čia taip pat galima rasti daugiau informacijos apie prostatos vėžį ir kaip galima prisidėti prie problemos mažinimo Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai jo, bet

tai jo, bet portretas
Bet ir MRU Dalė Miliu.ienė su barzda, ir Aida Mil.tė su barzda, ūsais ir net su gyvulio kailiu apžėlusia nugara...tai kaip bus su tuo solidarumu? Gal su visšgaidžiu Dale ir idiote eunuchu Aida solidarizuositės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių