Quantcast

Butų pirkėjai bijo dvasių

Centras negarantuoja saugumo

Neretai nekilnojamojo turto agentai kartoja, kad būsto kainą pirmiausia lemia vieta, antras dalykas – vieta, trečia – taip pat vieta.

Tačiau patraukliausias ir labiausiai geidžiamas apsigyventi miesto centras tikrai negarantuoja saugaus gyvenimo.

"Esu gyvenusi šiaurinėje miesto pusėje daugiabučių namų rajone, paskui apsigyvenau centre ir labai nustebau, kad centras nėra saugus. Čia labai daug narkomanų ir asocialių asmenų. Senokai centrinei miesto daliai priskiriamas rajonas nuo Senosios turgavietės iki "Vėtrungės" būtų labai mielas ir patogus gyventi, todėl būstų kainos čia galėtų būti didelės, bet prasta kriminogeninė šio rajono padėtis patrauklumą mažina", – komentavo R.Lalienė.

Uostamiesčio 1-ojo policijos komisariato Kriminalinės policijos viršininkas Kęstutis Kubilius tikino, kad nusikaltimų skaičių lemia bendrabučių, nakvynės namų, socialinių būstų artumas. Daugiausia nusikaltimų padaroma ten, kur yra narkotikų pardavimo taškai.

Patariama pasidomėti, kiek per kelerius pastaruosius metus nusižiūrėtame rajone buvo apiplėštų žmonių, kaip dažnai čia nukenčia senoliai, vaikai, ar dažnai kriminalinių įvykių suvestinėse minimos vagystės iš butų.

Kur stovi konteineriai?

Būsto kainos mažinimo argumentu gali tapti ir kiti faktoriai, į kuriuos žmonės ne visada atkreipia dėmesį.

Ne kiekvienas apžiūrinėdamas būstus atkreipia dėmesį, kur yra šiukšlių konteineriai.

Kai šalia langų ar laiptinės yra šiukšlių dėžės, akivaizdu, kad prie jų nuolat rinksis benamiai. Tvaikas, nuolatinis konteinerių dangčių trankymas bei atliekas išvežančių mašinų keliamas triukšmas bus papildomas nervus tampantis dirgiklis.

Žinotina, kad šiaurinėje pusėje būstai yra visada šaltesni ir drėgnesni, todėl skelbimuose dažniausiai rašoma, kad langai nukreipti į šiaurės-vakarų arba šiaurės-rytų pusę.

Itin svarbu vertinant nekilnojamąjį turtą yra susisiekimo galimybės. Ten, kur eidami iki viešojo transporto stotelės gyventojai turi užtrukti ilgiau nei 10 minučių, turto vertė kur kas mažesnė.

Todėl Tauralaukis, nors ir yra savotiškai atskirtas nuo miesto, tačiau galimybė per trumpą laiką centrą pasiekti autobusu arba mikroautobusu šiam kvartalui – didelis privalumas. O rytiniame miesto pakraštyje esantys namai yra toli nuo stotelių ir pagrindinės miesto arterijos.

Net tos pačios gatvės namuose esantys butai – skirtingos vertės. Kauno gatvėje arčiau "Akropolio" tokio pat ploto būstai yra kur kas brangesni nei tie, kurie yra arčiau Šilutės plento pastatytuose namuose.

Nori likti savame rajone

"Tikroji tiesa apie būstą dažniausiai nutylima. Tik naujos statybos namai dažniausiai būna tokie, apie kuriuos arba yra viskas žinoma, arba jiems negalima padaryti jokių priekaištų, – tikino nekilnojamojo turto agentūros "Hauslita" direktorius Tadas Matjošaitis. – Neabejotinai, kai kurie miesto kvartalai turi tam tikrą reputaciją ir ji yra ne iš piršto laužta. Tačiau akivaizdu, kad ir kur žmonės gyventų, dažniausiai prisiriša prie savo rajono ir, įsigydami kitą būstą, nori gyventi netoli buvusiojo. Ypač tai būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, jiems svarbu, kad šalia būtų ne tik parduotuvė, bažnyčia, stotelė bet ir gyventų giminaičiai ar draugai."

Brokerių patirtis rodo, kad sunkiausia derėtis būtent su pagyvenusiais žmonėmis. Jiems atrodo, kad suma, kurią jie nori gauti už savo būstą, yra net per maža. Tad dažniausiai jų neveikia jokie argumentai. Patartina ieškoti šių senolių vaikų ar giminaičių, kurie padėtų įkalbėti pardavėjus lanksčiau bendrauti su potencialiais pirkėjais.

Remontas nėra argumentas

Kartais apžiūrėję butą žmonės nusprendžia, kad pats būstas jiems patinka, tačiau neseniai padarytas remontas jų netenkina estetine ar kokybės prasme.

Patartina antrą kartą apsilankius šiame bute kalbėti su pardavėjais apie tai, kiek kainuos remontas ir prašyti bent dalimi šios sumos mažinti būsto kainą.

Tiesa, neretai pardavėjai teigia, kad jų visiškai nejaudina, ką ir už kokią sumą pirkėjas ketina remontuoti.

Kiti brokeriai labiau pataria pirkti neremontuotą butą, nes kad ir kaip dailiai įrengtas atrodo būstas, seniesiems šeimininkams išsikrausčius ant sienų ar grindų lieka dėmės, žyminčios vietas, kur kabėjo paveikslai, stovėjo baldai. Todėl visais atvejais teks išleisti pinigų.

Prekybos centrai nervina

Kartais turtas labai greitai nuvertėja netoliese pastačius pramonės įmones. Taip atsitiko pastačius ne vieną milijoną litų kainavusius namus priemiesčiuose, kai artimoje jų kaimynystėje išdygo dvoką skleidžiančios įmonės.

R.Lalienė patarė renkantis sklypą pasidomėti artimiausiais kaimynais, o ypač, kas numatoma daryti neužstatytose teritorijose. Patarimo galima klausti nekilnojamojo turto specialistų. Kad neatsitiktų taip, kaip viename uostamiesčio priemiestyje, kur už gyvenamųjų namų eilės komercinės paskirties plote išdygo sandėliai, į kuriuos ir iš kurių nuolat važiuoja sunkiasvoriai sunkvežimiai.

Nekilnojamojo turto kainą taip pat mažina artima didelio prekybos centro kaimynystė. Visą parą ūžia jo ventiliatoriai, anksti ryte prekes atveža vilkikai, nuolat zuja daugybė žmonių.

"Tikėjomės, kad įvedus eurus nekilnojamojo turto prekyba atsigaus daug vėliau, nei realiai tai įvyko. Nustebome, kai vasario mėnesį užgriuvo daug darbo, panaši situacija susidarė ir kovo pradžioje – rinka buvo aktyvi. Grįžo emigrantai. Jie aktyviai investavo į nekilnojamąjį turtą. Tiesa, dabar tas aktyvumas truputį priblėso, – pasakojo bendrovės "Inreal" atstovė. – Yra būstų, kurie nuolat perkami ir parduodami. Tai vieno ir dviejų kambarių butai. Juos "medžioja" ir spekuliantai. Žmonės pradėjo truputį kitaip vertinti investicijas. Nekilnojamasis turtas duoda geresnę grąžą nei banko indėliai. Gerai suremontuotas ir brangiai išnuomotas būstas duoda 4–5 proc. metinių palūkanų. Joks bankas neduos net pusės tokių palūkanų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Memelis

Memelis portretas
pokarine KLAIPEDA,yra okupuotas ir kolonizuotas miestas,kuriame buvo zudomi zmones,grobiamas ju vertingesnis turtas.Miesta totaliai uzgyvene atejunai,praktiskai 100 proc. isvalius nuo tikruju gyventoju, girtavo,musesi zudesi visur palikdami slykscius ir daznai nenuplaunamus energetinius pedsakus.Gal del to daugelyje bustu neigiama energija ir tebesitesianti mirties agonija bei neviltis,budinga tokio likimo gyvenvietems????Svetimas auksas,komodos,uzuolaidos,laikrodziai ir veidrodziai plaaukiojantys antrineje rinkoje ne tik zavi bet ir nesa savo aura.Ar ji visados gera,kaipo ir nupirktame bute-tezino DIEVAS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių