Quantcast

ESO vadovas: palūkanos už skolą vartotojams sieks apie 20 mln. eurų

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) vadovas Renaldas Radvila sako, kad energetikos rinkos reguliuotojo ketvirtadienį patvirtintas permokos elektros vartotojams grąžinimo grafikas yra optimalus variantas, leisiantis išlaikyti tinklo patikimumą ir nemažinti investicijų

R. Radvila skaičiuoja, kad palūkanos galėtų siekti apie 20 mln. eurų – perpus mažiau nei skaičiuota rudenį. Jis pakartojo, kad būtų mokamos 2 proc. metų palūkanos iš įmonės pelno.

„Kadangi buvo keli (permokos grąžinimo – BNS) variantai, kurie buvo svarstomi, tai, mano vertinimu ir įmonės vertinimu, šitas variantas yra tikrai optimalus ir jis leidžia išlaikyti tiek tinklo patikimumą, tiek dešimtmetį investicijų planą į tinklą, tiek užtikrinti paslaugų kokybę“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė R. Radvila.

„Viską galima padaryti. Pagrindinis dalykas – turime užtikrinti ilgalaikį ir stabilų tinklą ir tai yra prioritetas“, – teigė ESO vadovas, atsakydamas į klausimą, ar permokos vartotojams nebuvo galima grąžinti dar greičiau. 

Spalį jis teigė, jog vartotojams tuomet planuota ilgiausiai per 15 metų grąžinti suma sieks 200 mln. eurų, iš jų apie 40 mln. eurų – palūkanų. 

R. Radvilos teigimu, kai kurių vartotojų organizacijų siūlymas stabdyti dividendų išmokėjimą akcininkams permokos grąžinimo laikotarpiu viso termino labai nesutrumpintų.

„Jų (sustabdytų mokėti dividendų – BNS) įtaka grąžinimui tikrai būtų ne tokia ženkli, kaip gali atrodyti“, – teigė R. Radvila.

VERT ketvirtadienį pritarė beveik 158 mln. eurų bendrovės ESO permokos elektros vartotojams grąžinimo grafikui, pradedant nuo balandžio, o ne nuo liepos, kaip siūlyta anksčiau.

Energetikos rinkos reguliuotojas pritarė, jog 57,1 mln. eurų ESO skola buitiniams vartotojams būtų grąžinta per dvejus metus ir 3 mėnesius – iki 2026 metų vidurio, o 100,6 mln. eurų skola įmonėms – per 7 metus ir 9 mėnesius – iki 2031 metų pabaigos.

Komerciniams vartotojams 2024–2026 metais būtų grąžinta tik nedidelė dalis permokos – 10,6 mln. eurų, tuo metu didžioji jos dalis – 90 mln. eurų – būtų išmokėta 2027–2031 metais.

Elektros energetikos sektoriaus auditą atlikusi Valstybės kontrolė spalį konstatavo, kad visi vartotojai bendrovei ESO 2018–2021 metais permokėjo 160 mln. eurų, arba vidutiniškai 88,8 euro. Pasak institucijos, šios permokos likučio grąžinimas iki 2036-ųjų nustatytas be aiškių kriterijų, jis kiekvieną kartą gali būti nukeltas maksimaliam laikui.

Savo ruožtu VERT skaičiuoja, jog vien buitiniai vartotojai vidutiniškai per šį laiką permokėjo vidutiniškai 30 eurų.

Teigta, jog vartotojų permoka nustatyta skaičiuojant 2018–2021 metų investicijų kainas, pritaikius 2021 metais atnaujintą LRAIC (Ilgo laikotarpio vidutinių padidėjimo sąnaudų) modelį. Vis dėlto ESO tai laiko atgaline data pritaikytais metodiniais pakeitimais, tuo metu, pasak VERT pirmininko Renato Pociaus, 160 mln. eurų permoka ESO susidarė dėl su reguliuotoju nesuderintų investicijų ir neturi nieko bendra su pakeista metodika.

 


Šiame straipsnyje: ESOpalūkanosRenaldas Radvila

NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Niekas čia nieko negrąžins. Tik susitarė su VERT sudaryti regimybę, kad grąžino. gali būti labai paprastas būdas grąžinti- suskaičiuoji, kiek tada buvo suvartota elektros, padalini tuos milijonus kilovatvalandei ir pervedi į sąskaitas kiekvienam pagal sunaudotą kiekį. O dabar kas? Daugelis pasistatė saulės elektrines, tai jiems sąskaitos beveik nulinės, taigi nieko negaus, nors tada gerai permokėjo. Kiti gal visai įvado neturėjo- dabar gaus "permoką". Tik sukčiai gali tokią schemą sugalvoti, o kontroliuojančioms organizacijoms nesvarbu.

Kodėl

Kodėl portretas
Jie ne kalėjime kodėl toliau dirba

man rodos

man rodos  portretas
šitam vi klerkui nuo sausio dideja alga +2000eur i rankas. Nors jei būčiau savininkas būčiau atleides...taigi jo alga dabar sieks apie 10000eur i kortele kas.mėnesį...beje valstybe visiems valdovams padidino algas nuo sausio 2000eur...ko tikisi? Profu partinių ? Ar Profu iš uab,u? Iš uab,u niekas neateina nes vis nelaimi...laimi tik tie patys partiniai, todėl to profesionalumo ir nėra...algos nieko nepakeis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių