- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasauliui nepajėgiant išspręsti bado problemos, statistika, bylojanti apie veltui išmetamo maisto kiekį, gali pasirodyti kontraversiška – apskaičiuota, jog vien europiečiai iššvaisto beveik 90 mln. tonų maisto per metus. Tuo metu Lietuvoje šis skaičius siekia beveik 600 tūkst. tonų.
Šį opų klausimą galima spręsti įvairias būdais – imtis naujų mitybos, pirkimo ar gaminimo įpročių, taip pat labiau pasitikėti naujausių technologijų buities įranga, leidžiančia dvigubai ilgiau išsaugoti maisto skonį, naudingąsias savybes ir išvaizdą.
Lietuvos namų ūkio iššvaistomos sumos dėl išmetamų maisto produktų siekia apie 1200 Lt per metus, todėl stebina nepagrįstai didelis žmonių vartojimas – perkant produktus, kurie vėliau nebus panaudojami. Anot psichologės Astos Petrulienės, maisto švaistymą galima sieti su vartotojo prioritetais ir įpročiais: „Kai kuriems įprasta kasdien iš prekybos centrų grįžti su didžiausiais pirkinių maišais, net nesusimąstant, ar toks maisto kiekis iš tiesų reikalingas“. Specialistės teigimu, racionaliai pirkti gali padėti keletas paprastų, bet itin naudingų taisyklių:
- Prieš apsiperkant prekybos centre privalu iš anksto susiplanuoti, ką gaminsite, ir pagal tai sudaryti reikiamų maisto produktų sąrašą. Vadovaudamiesi juo, neklaidžiosite po parduotuvės skyrius, aiškiai žinosite, ko jums reikia, todėl jūsų krepšyje spontaniškai neatsidurs nereikalingų maisto produktų.
- Neapsigaukite akcijų pasiūlymais, dėl kurių nesąmoningai gausiai pripildomi pirkinių krepšeliai. Pirmiau atsakykite sau į klausimą, ar šie produktai tikrai yra reikalingi.
- Neikite apsipirkti alkani – išalkę įsigyjame gerokai daugiau maisto ir atitinkamai išleidžiame daugiau pinigų.
„50 kg per metus – tiek maisto išmeta statistinis lietuvis. Atrodytų, pats tinkamiausias būdas išvengti didelio maisto iššvaistymo būtų nuoseklus vartojimo mažinimas. Vis dėlto, daugumai yra pernelyg sunku pakeisti savo maisto pirkimo ar valgymo įpročius – kaip žinia, įpročiai labai sunkiai keičiami. Vienas iš galimų problemos sprendimo būdų – atsigręžti į naujausias technologijas, ypač verta atsižvelgti į naujausius šaldytuvus, turinčius didelės talpos stalčius ir tinkamas sąlygas maisto šviežumui palaikyti suteikiančią temperatūros reguliavimo sistemą“, – teigia „Bosch“ pardavimų vadovas Lietuvai ir Latvijai Martynas Plyčiuraitis Plyčius.
Žmonės dažnai daro klaidą pamiršdami nuplauti paruoštus šaldyti vaisius ir daržoves, nesudėdami jų į sandarius maišelius ar dėžutes. Dar viena dažna klaida – skirtingų rūšių maisto produktų laikymas vienoje šaldytuvo zonoje. Tokiu atveju toje pačioje lentynoje esanti žalia mėsa ar daržovės dėl savo skleidžiamų kvapų padidina šaldytuvo užterštumą. Išmanusis šaldymo įrenginys taip pat turėtų pasižymėti ir specialiai mėsai laikyti skirtais stalčiais, kuriuose būtų nuolat palaikoma nulinė temperatūra. Tuo metu vaisių zonoje turėtų būti įdiegtas reikiamo drėgmės kiekio reguliavimas. Naujuose šaldytuvuose pirkėjai gali rasti ir šaldymo zonas, kuriose šaldyti produktai atitirpsta palaipsniui, taip neprarasdami savo skonio bei struktūros.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
I. Šimonytė: sprendimas dėl biudžeto su ne mažiau nei 3 proc. BVP gynybai – Seimo rankose
Prezidentui svarstant vetuoti kitų metų biudžetą, jei jame būtų numatyta mažiau nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) gynybai, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad sprendimas dėl minėto dydžio lėšų krašto apsaugai yra Sei...
-
Lietuvos turizmas: tikisi apie 400 tūkst. daugiau turistų, bet užsieniečių neramina vienas klausimas
Vasara – atostogų metas. Kaip lietuviai poilsiaus šiemet ir kiek laukiama užsienio turistų? Pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prognozes, Lietuvos turizmo sektorius šiais metais turėtų ženkliai augti ir priartėti prie ikipan...
-
Premjerė: sprendimui dėl MMA reikia atnaujintų darbo užmokesčio prognozių
Trišalei tarybai antradienį ketinant pradėti diskusijas dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo 16 proc. nuo kitų metų, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad norint tiksliau apskaičiuoti būsimą MMA dydį, reikia sulaukti atnaujintų ...
-
Trišalė taryba pradeda diskusijas dėl MMA didinimo
Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba pradeda diskusijas dėl minimalios algos (MMA) didinimo 16 proc. – nuo 924 eurus iki 1070 eurų (prieš mokesčius) nuo 2025 metų sausio. Profsąjungos teigia,...
-
T. Tomilinas: toks valstybės įmonės pertvarkymas gali būti pražūtingas Lietuvos miškams1
Seimui bus pateikta rezoliucija raginanti stabdyti aplinkos ministro Simono Gentvilo inicijuotą Valstybinių miškų urėdijos pertvarką į akcinę bendrovę. ...
-
Seime įregistruotos pataisos dėl GPM lengvatos išsaugojimo gyvybės draudimo įmokoms
Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas antradienį Seime įregistravo pataisas, kuriomis siūloma išsaugoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatą gyvybės draudimo įmokoms, taip pat lengvatą įmokoms į trečiosios pakopos pensij...
-
Lietuvoje keisis atvykstančių turistų registracijos tvarka: duomenys turės būti suvesti per parą
Nuo liepos 1-osios Lietuvoje keičiasi atvykstančių turistų registracijos tvarka – į šalį atvykę svečiai bus registruojami Nacionalinėje turizmo informacinėje sistemoje, o tuo turės rūpintis kiekvienas apgyvendinimo paslaugos teikėjas,...
-
Kauno pietrytiniam aplinkkeliui ir Vandžiogalos plentui – 4 mln. eurų1
Valstybei svarbiais pripažintiems dviem kelių projektams – Kauno pietrytinio aplinkkelio tiesimui ir Vandžiogalos plento rekonstrukcijai – šiemet bus skirta 4 mln. eurų iš Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP), prane&sc...
-
Mažmeninė prekyba šiemet augo 2,6 proc. iki 6 mlrd. eurų
Mažmeninės prekybos įmonių apyvarta sausį–balandį, palyginti su tuo pat laiku pernai, augo 2,6 proc. ir siekė 5,97 mlrd. eurų (be PVM). ...
-
Uostamiestyje lauko kavinių bus daugiau1
Iš viso leidimų lauko kavinėms visoje Klaipėdoje šiemet yra išduota daugiau negu pernai, tačiau pačiame senamiestyje, važiuojamojoje dalyje, šią vasarą jų ketinama atidaryti mažiau nei praėjusį turizmo sezoną. ...