Quantcast

Lietuvos banko saugykloje – pirmosios euro monetos

  • Teksto dydis:

Į Lietuvos banko saugyklą Vilniuje atgabentos pirmosios lietuviškos eurų monetos.

„Tai dar vienas svarbus žingsnis pasirengimo darbų maratone, siekiant, kad valiutos pakeitimas vyktų sklandžiai. Po ES Tarybos sprendimo, leidžiančio Lietuvai įsivesti eurą, Lietuvos monetų kalykla eurų monetas kaldina visu pajėgumu, jos pradėtos gabenti į Lietuvos banko saugyklas. Iš čia jos nuo spalio 1 dieną keliaus į komercinius bankus, o iš jų dar iki euro įvedimo dienos pasieks prekybos ir paslaugų įstaigas“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Bendras euro įvedimui ir atsargoms užtikrinti reikalingas monetų kiekis yra apie 370 mln. vienetų.

Birželio viduryje Lietuvos monetų kalykla pradėjo kaldinti lietuviškas euro monetas. Kiekviena eurą įsivedusi valstybė turi teisę išleisti apyvartines eurų monetas, kurių viena pusė yra vienoda visoms šalims (bendroji pusė), kita – skirtinga (nacionalinė pusė). Pagal apklausas Vytį ant lietuviškų eurų monetų palankiai vertina beveik 70 proc. gyventojų.

Euro banknotus Lietuvos bankas ketina skolintis „iš vieno eurą įsivedusios šalies centrinio banko“. Kol kas neskelbiama, kokios šalies centrinis bankas tai bus, bet tikėtina, kad bus skolinamasi iš Vokietijos centrinio banko, kaip tai darė eurą nuo šių metų pradžios įsivedusi Latvija. Vėliau Lietuvos bankas pasiskolintą sumą grąžins, atspausdinęs reikiamą kiekį banknotų eurus spausdinančiose Europos spaustuvėse.

Lietuva nuo kitų metų sausio 1-osios taps 19-ąja euro zonos nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių