Quantcast

Lietuvos gėlių augintojai sprogdina akis: iš kur ištraukė tokius skaičius?

  • Teksto dydis:

Kaip skelbia Eurostatas, šimtametes gėlininkystės tradicijas turi Nyderlandai, to niekas neužginčys. Tačiau, kad Lietuva pagal gėlių svogūnėlių eksportą yra antroji po Nyderlandų, gėlininkai sprogdina akis ir reikalauja paaiškinimo arba paneigimo, kad taip nėra, – pasakojama LNK reportaže.

Iš rimtų gėlininkų esą svogūnėlius augina nedaugelis. Daigus ir svogūnėlius siunčiasi iš kitų kraštų, o gėlių mylėtojai svogūnėliais nuo seno keičiasi su kaimynais.

„Niekas nepirkdavo, visi dalindavomės tuo, ką turime“, – kalbėjo gėlių augintoja Marytė Valantinienė.

LNK filmuoja ūkyje, kur kaunietė Aurelija pas mamą kaime be žydinčių gėlių augina ir svogūnėlius. Šis moters verslas – ne pagrindinis darbas, o hobis. Kol kas nežydinčių tulpių lysvės – būtent svogūnėliams.

„Kad turėtume kokybišką svogūnėlį, pavyzdžiui, baigiant tulpėms žydėti, reikia nuskinti žiedyną. Arba jei norime tulpę skinti žiedams, bent vieną lapą palikti“, – sakė gėlių augintoja Aurelija Vaičaitienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kad gėlės kokybiškai sužydėtų, reikia daug žinių ir rankų darbo. O su svogūnėliais, pasak gėlininkų, darbo dar daugiau.

„Liepos mėnesį kasame, džioviname sausoje, gerai ventiliuojamoje patalpoje. Paskui svogūnėliai valomi, rūšiuojami, o rudenį jais prekiaujama“, – sakė A. Vaičaitienė.

Aurelija gėlių svogūnėlius pardavinėja internetinėje parduotuvėje.

„Mažai į užsienį siunčiame, o po visą Lietuvą – gana plačiai“, – teigė Aurelija.

Mažai į užsienį siunčiame, o po visą Lietuvą – gana plačiai.

 

Pati svogūnėlius irgi perka iš užsienio.

„Vienas svogūnėlis gali kainuoti nuo 30 centų iki trijų eurų“, – porino gėlininkė Aurelija.

Tokia gėlininkų verslo strategija pirkti–parduoti tikrai negali prilygti jokiems Nyderlandams, kurie specializuojasi augindami gėles ir jų svogūnėlius bei užima didžiausią pasaulio rinkos dalį. Eurostatas skelbia, kad Nyderlandams tenka 81 proc. viso Europos Sąjungos (ES) svogūnėlių eksporto į trečiąsias šalis. Pasak to paties Eurostato, Lietuva buvo antroji pagal dydį gėlių svogūnėlių eksportuotoja ES. Neva generavusi 7 proc. gėlių svogūnėlių eksporto. Po Lietuvos eina Lenkija, Danija ir Latvija. Ar yra pagrindo gėlių svogūnėlių eksportu didžiuotis, klausėme Žemės ūkio ministerijos. Jos atstovai sako, kad apie gėlių svogūnėlių eksportą negali būti kalbos, nes svogūnėliai iš Lietuvos tik reeksportuojami. T. y. perkami iš svetur ir perparduodami į Rytų rinkas. 

„Perkama iš Nyderlandų. Jei istoriškai pasižiūrėtume, tai kokius septynerius metus 70–80 proc. visų pirkimų vykdoma iš Olandijos, o reeksportavimo kryptis iki šių metų buvo Rusija ir Baltarusija“, – komentavo Žemės ūkio ministerijos Ekonominės analizės skyriaus vedėjas Evaldas Pranckevičius.

Vadinasi, Lietuva su gėlių svogūnėlių eksportu Europoje aukštų vietų užimti negali. Pas mus net nėra stambių specializuotų ūkių Eurostato nurodytiems kiekiams užauginti. Pasak E. Pranckevičiaus, žemės ūkio kontekste svogūnėlių rinka nėra reikšminga, nišinė. Egzistuojanti – tik dėl nusistovėjusio tarpininkavimo ryšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reike

Reike  portretas
Kuo skubiau kviest išminuotojus kol visų neissprogdino

Anonimas

Anonimas portretas
Nwbera kd žurnalistų kad istisai tv reportazu perpausdinamas?

Kada nutinka taip, kad akys išsprogsta

Kada nutinka taip, kad akys išsprogsta portretas
Tai visų žu.žių bėda - akys išsprogusios lygiai kaip tų Pekino šunų ar buoūgalvių. Tokios išsprogusios išsprogusios. Joms taip nutinka dėl nervų defektų. Ir kuo tos nabagės geriau supranta, jog tegali būti lietuvės paliktų š... ir atliekų vartotojos ir kad visi jų užšmugeliuoti pinigai ir visos gėrybės atitenka geltonkasėm, va, jau tada joms ima sproginėti nervų dalys, kraujagyslės. Sprogsta ir pišššš...išverstakėsnebėr. Koks skirtumas, ar nuo žinios apie prekybos apimtis, ar nuo supratimo, kad žy.iškas likimas - būt vietoje skudurų lietuvių šikinyke. Tai vienintelė jų profesija. Į kokį tai svogūnų verslą lįsti - išverstaakėm baigiasi sprogimu iš vidaus, savaime.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių