Quantcast

Ruošiamasi „Harmony Link“ statyboms sausumoje

Rengiantis sausumoje statyti elektros jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „Harmony Link“, už dalį šių darbų atsakinga bendrovė „Litgrid“ su rinkos dalyviais pradės konsultacijas dėl jai reikalingų teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo.

„Litgrid“ trečiadienį paskelbė apie planuojamą rinkos konsultaciją dėl jungties specialiojo teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo konkurso, rodo centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenys.

Energetikos ministerija sausį parengė nutarimo projektą ir siūlo Vyriausybei priimti sprendimą bei pradėti rengti ypatingos valstybinės svarbos energetikos sistemos sinchronizavimo su Vakarų Europa projekto „Harmony Link“ jungties sausumoje inžinerinės infrastruktūros vystymo planą.

Tarp jo gairių – nustatyti optimalią linijos trasą, numatyti reikalingas teritorijas ir sudaryti sąlygas jos statybai, rašoma nutarimo projekte.

„Harmony Link“ anksčiau planuota tiesti jūroje, tačiau rangovų pasiūlymams beveik 2,5 karto viršijus 680 mln. eurų biudžetą abiejų šalių tinklų operatorės pernai pavasarį nutraukė konkursus.

Pernai lapkritį paskelbta apie planus kabelį jūroje pakeisti į jungtį sausumoje – pigesne alternatyva, kurią būtų galima įgyvendinti anksčiau – 2028 metais, o didžioji jos dalis būtų tiesiama greta europinės geležinkelio vėžės „Rail Baltica“.

Dėl to gruodį sutarė EK, Baltijos šalių ir Lenkijos energetikos ministrai.

Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, atlikti galutinius „Harmony Link“ alternatyvos sausumoje skaičiavimus ir patvirtinti galutinį investicinį sprendimą planuojama pirmąjį šių metų pusmetį. Šiemet kartu su lenkais tikimasi paskelbti ir naujus rangovų konkursus.    

Pradinė viso 700 megavatų (MW) galios „Harmony Link“ vertė buvo 680 mln. eurų, iš jų 493 mln. eurų – europinė parama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių