Quantcast

Seimas linkęs pritarti naujai subsidijų šeimoms būstui regionuose tvarkai

Seime skinasi kelią nauja tvarka, pagal kurią bus skiriamos subsidijos jaunoms šeimoms,  norinčioms įsigyti būstą regionuose. Dėl pataisų liko paskutinis balsavimas. 

Parlamentarai antradienį po svarstymo pritarė (už 55, prieš 19, o susilaikė 23) naujoms paramos dalybų taisyklėms.

Jos numato, kad šeimos ir toliau galės su valstybės parama įsigyti būstą aplink Vilniaus, Kauno, Klaipėdos didmiesčius esančiose savivaldybėse – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose jos galėtų įsigyti būstą, jeigu jo vertė neviršytų vidutinės konkrečios savivaldybės daugiabutyje esančio būsto vertės.

Pagal naują tvarką subsidija siektų 7,5 proc. būsto paskolos sumos (iki 87 tūkst. eurų), o jo maksimali vertė – 120 tūkst. eurų. Iki šiol ji nebuvo ribojama. Taip pat ketinama įpareigoti šeimas, gavusias subsidiją, penkerius metus deklaruoti gyvenamąją vietą įsigytame bute.

Tokiai paramai šiemet iš biudžeto skirta 8 mln. eurų, bet visos 2024 metams numatytos lėšos jau yra išdalintos. Paramos laukiančiųjų sąraše – maždaug tūkstantis šeimų. 

 

Tačiau Seimas nepritarė siūlymui susieti subsidijos dydį su vaikų skaičiumi – siūlyta palikti dabartinę tvarką, pagal kurią subsidija siektų 20–30 proc. priklausomai nuo vaikų skaičiaus.    

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė teigė, kad pagal naują tvarką daugiau šeimų gautų subsidijas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Linas Kukuraitis tvirtino, kad pagal naujas sąlygas maksimali paskatos suma sieks 6,5 tūkst. eurų vietoj maždaug 15 tūkst. eurų.  

„Vidutinė parama sieks 4,5 tūkst. eurų. Už elektromobilį duodama (paramos – BNS) daugiau“, – teigė parlamentaras. 

„Nei būsto, nei regioninės, nei šeimos politikos čia nėra“, – pridūrė jis.  

„Valstietė“ Goda Burokienė apgailestavo, kad nauja tvarka nepagerins nei demografinės padėties, nei situacijos regionuose, o socialdemokratas Algirdas Sysas tikino, kad paramą iki šiol gavo „turtingesnės šeimos ir ne visai regionuose“. 

Pataisomis, be to, siūloma nebeleisti jaunoms šeimoms būstų statytis pačioms, būtų galima pirkti tik jau pastatytus butus. 

Svarstydamas parlamentarų siūlymus, Seimas pritarė vieninteliai grupės parlamentarų iš opozicijos iniciatyvai, neleidžiančiai naikinti subsidijų laukiančių šeimų eiliškumo, kurio Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlė atsisakyti.

Pataisa numato, kad šeimos pagal prašymų gauti subsidijas užregistravimo datą būtų įrašomos į sąrašą, tačiau prašymai suteikti paramą būtų teikiami tik ministerijai skyrus lėšų subsidijoms. 

Tokiai paramai šiemet iš biudžeto skirta 8 mln. eurų, bet visos 2024 metams numatytos lėšos jau yra išdalintos. Paramos laukiančiųjų sąraše – maždaug tūkstantis šeimų.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na,ka?

Na,ka? portretas
Pirksim turtuoliams namus mes visi? Sveikinu,skia!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių