Quantcast

Ūkininkai skundžiasi nuostoliais ir daržoves sodina į per šaltą dirvą

Nors pavasaris neskuba – ūkininkai laukti nebegali. Sodinamos ankstyvosios bulvės, morkos, kopūstai. Pernykštį derlių pardavę už savikainą arba išdalinę labdarai Kėdainių rajono ūkininkai vėl triūsia laukuose ir ieško naujų rinkų.

Per žiemą labdarai išdalijęs daržoves, kėdainietis ūkininkas Vidmantas Girdzijauskas nenuleidžia rankų. Vėl sodina morkas, bulves ir kopūstus. Daugiau nei keturiasdešimt tūkstančių kopūstų sodinukų ūkininkas apsodins 100 hektarų.

„Rūšių auginam daugiau negu 20, jos yra ankstyvojo, vidutinio ir vėlyvojo laikymo. Kopūstai nevienodi – vieni perdirbimui skirti, kiti tik pardavimui“, – sakė V. Girdzijausko ūkio agronomas Edmundas Skėrys.

Dirvoje vietoj būtinų dešimties – tik aštuoni laipsniai šilumos, tačiau bulvės vis tiek sodinamos. Kai kurie ūkinininkai sako, kad saugyklose pilna pernykščių bulvių, tačiau negalima lesti laukams dirvonuoti.

„Šiemet maistinės bulvės buvo žemiau savikainos. Tai – tragedija. Kurie turėjo techninių, perdirbimui skirtų bulvių, jie buvo garantuoti už kainą, jiems lengviau“, – kalbėjo V. Girdzijausko ūkio gamybos vadovas Vitalijus Sakalauskas.

Vienas stambiausių morkų augintojų Lietuvoje sako negalintis laikyti jų per žiemą ir laukti geresnės kainos pavasarį – spaudžia įsipareigojimai prekybininkams. Pernykštes morkas jis pardavė  latviams, estams ir baltarusiams, o Lietuvoje – ir prekybos centrams. Tačiau sako nuostolių vis tiek patyręs.

„Kainos buvo daug žemesnės negu kasmet. Nuo rudens iki gruodžio, o gal net sausio prekiavome už savikainą. Nuo gruodžio kainos augo ir ypač morkų pritrūko pavasarį, pakilo kainos, deja, mes jų jau nebeturim“, – sakė Kėdainių rajono ūkininkas Virgilijus Kuprevičius.

Kad naujasis derlius nesušaltų ūkininkai laukus dengia plėvele.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
Čia vietoje IR turi būti KAD

Durnius

Durnius portretas
Kam sodinti į per šaltą žemę, o paskui skūstis ? Reikia laukti tinkamos temperatūros. kažkoks bukumas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių