Quantcast

Aplinkos apsaugos agentūra turės iš naujo įvertinti Pagirių gamyklos poveikio aplinkai ataskaitą

Regionų administracinis teismas įpareigojo Aplinkos apsaugos agentūrą iš naujo įvertinti įmonės „Homanit Lietuva“ Vilniaus rajono Pagirių kaime statomos medžio plaušo plokščių gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Nors vietos bendruomenė teigia, kad įmonė veikloje planuoja naudoti kenksmingas chemines medžiagas, teismas sprendimą iš naujo įvertinti ataskaitą teigia priėmęs agentūrai netinkamai įvertinus rizikas dėl degalų naudojimo gamyboje.

„Teismas pripažino, kad, nors numatyta, kad veikloje planuojama naudoti mechanizmus, varomus degalais, kurie laikytini pavojingomis cheminėmis, o vandenvietės apsaugos zonoje taikomi su tuo susiję apribojimai, tačiau poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje nėra pasisakyta dėl su tuo susijusios rizikos“, – teigiama penktadienį teismo išplatintame pranešime.

Medžio plokščių gamykla, kaip pranešė teismas, veiktų geriamojo vandens vandenvietės apsaugos zonoje, kurioje yra griežtai ribojama ūkinė veikla.

Tačiau į teismą besikreipusi Pagirių kaimo bendruomenė „Medeina“ teigia „esanti įsitikinusi“, kad plokščių gamybą šioje zonoje vykdyti norinti „Homanit Lietuva“ planuoja naudoti chemines medžiagas. Šios rizikos, gyventojų teigimu, Aplinkos apsaugos agentūra neįvertino darydama poveikio aplinkai vertinimą.

Pagirių bendruomenė taip pat kaltino agentūrą netinkamai atlikus oro taršos vertinimą, be to, teigė, kad įmonės gamyboje galimai planuojamos naudoti dervos išskirtų didesnį pavojingų medžiagų kiekį nei nurodyta poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje.

Nors teismas visus šiuos bendruomenės argumentus atmetė, tačiau agentūrą aplinkos vertinimą atlikti iš naujo įpareigojo dėl to, kad „nebuvo tinkamai atliktas degalų tiekimo į veiklos teritoriją klausimas“.

„Poveikio aplinkai vertinimo ataskaita paremta objektyviais duomenimis ir priimtinomis metodikomis, kurių pareiškėja nepaneigė, be to, tvirtinant poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą aiškiai pasakyta, kad negalės būti naudojamos pavojingos cheminės medžiagos“, – aiškina teismas.

Kaip teigė Aplinkos apsaugos agentūra ir „Homanit Lietuva“, oro taršos ir kitos rizikos įvertintos naudojant pripažintas metodikas ir objektyvius duomenis, gamyboje bus naudojamos pažangios atliekų ir oro valymo technologijos.

Šis teismo sprendimas taip pat dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikes vertinti

Reikes vertinti portretas
tol,kol ivertins "kaip reikia"! Cia kaip su pilietybiu referendumu - is niolikto karto tikrai pavyks!

sūduvis

sūduvis portretas
Na ką jie vertins jei jau visi, kaip rašė vienas agentūros darbuotojas trūksta tūkstančio darbuotojų, išvaryti gaudyti pensininkų baisiai taršių dyzeliukų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių