Quantcast

„Der Spiegel“: Lietuvoje į įmonių vadovų kėdes moterys sėdasi ne pagal kvotą

  • Teksto dydis:

Bosė, vadovaujanti daugiau nei 600 darbuotojų kolektyvui, ir dar pati auginanti šešis vaikus. Tokioje šalyje kaip Lietuva šie skaičiai nieko nestebina, vasarą paskelbė „Der Spiegel“ žurnalistė Gudrun Weitzenbuerger. Esą mažoje valstybėje moterys sėdi bene kas antroje vadovo kėdėje. Ir visa tai dar apsprendžia tinkamos motinystės atostogos.

Moterys patikimesnės nei vyrai. Jos esą sąžiningesnės ir ne išnaudotojos. Kalbinta nekilnojamojo turto agentė Gražina Garuolienė (UAB „Verslavita“, - Diena.lt past.), kuriai 50 metų, įsitikinusi, kad dėl šios priežasties moterys ir paskiriamos į vadovaujančias pozicijas.

Net 41 procentas visų lyderio pozicijų Lietuvoje sutelktos į moterų rankas. Tai esą ES rekordas, su kuriuo galinti varžytis nebent Latvija. Tuo tarpu Vokietijoje moterų vadovo pozicijoje yra vos 30 proc. Paskutinėje vietoje Europoje yra Kipras, kuriame vos 13 procentų vadovo kėdžių skirtos moterims.

Nors moterų vadovių kvotos Lietuvoje nėra, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmams Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje vadovaujanti Maren Diale-Schellschmidt randa šiam reiškiniui istorinį paaiškinimą: "Buvusioje Sovietų Sąjungoje buvo natūralu, kad moterys dirba."

Esą net ir praėjus 20 metų po šalių nepriklausomybės atgavimo, nedaugelis moterų save įsivaizduoja tik namų šeimininkėmis ir motinomis.

Tam esą geras sąlygas sudaro galimybė vaikus vesti į lopšelius ir darželius, ir tik 5 proc. moterų atsisakančios darbo vietos dėl šeimyninių aplinkybių.

Prieš 12 metų nekilnojamojo turto bendrovę įkūrusi G. Garuolienė teigia verslą pradėjusi vedama gerų siekių ir ryžto. Jai esą tekdavę pačiai važinėti po Lietuvą, tad vyru ir sūnumi pasirūpinti laiko nebuvę.

Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto dekanė, docentė Žymantė Jankauskienė žurnalistei interviu davė dar dėstydama Vilniaus universiteto Medicinos fakultete. Moteris tikino studijuodama galėjusi pasikliauti šeima. Vaikus prižiūrėdavęs ir namais rūpinęsis vyras ir jos motina. Taip moteriai esą likę laiko medicinos ir teisės studijoms.

Tai patvirtina ir ŽŪB „Nematekas“ vadovaujanti Egidija Valčekauskienė. Įmonėje dirba net 606 darbuotojų (spalio 1 d. duomenys, - Diena.lt), o namuose moters laukia dar šeši „pipirai“ – nuo 6 iki 23 metų.

Egidijos tikinimu, Lietuvoje dirbančios moterys yra vertinamos už darbą ir rezultatus. Vadovaujanti moteris prisipažino niekada dėl užimamų pareigų nediskredituota.

Diena.lt duomenimis, "Nemateko" akcijas (po 50 proc.) valdo direktorė ir valdybos pirmininkas Kęstutis Vaicekauskas.

Kai Egidija susitiko vyrą, abu turėjo po nuosavą įmonę, o šiandien verslą jie vysto kartu. Egidijos teigimu, per dieną šioje įmonėje iš mėsos pagaminama daugiau nei 80 tonų produkcijos, dėl kurios ekologiškumo bendrovė „susižėrusi“ daugybę apdovanojimų.

Kiekvieną laisvą minutę tėvai praleidžia su šešiais vaikais.

Į žurnalistės klausimą, ar Lietuva – puikiausia darbo vieta visos Europos moterims, nekilnojamojo turto agentė G. Garuolienė atsakė neigiamai. Esą tarptautiniu mastu veiklą vykdančiuose bankuose ir draudimo bendrovėse sutinkami praktiškai vien vyrai. Vadovaujančių moterų dalis šiose darbovietėse tesudaro vos 3 procentus.

„Der Spiegel“ pastebi, kad moterys mūsų šalyje dažniausiai vadovauja mažmeninės prekybos sektoriuje. Tačiau nepamiršta paminėti, kad farmacijos sektoriuje jau kas antra vadovo pozicija skirta dailiosios lyties atstovėms. Nepamirštama paminėti ir to, kad trims Vokietijos – Baltijos šalių prekybos rūmams Taline, Rygoje ir Vilniuje  vadovauja moterys. Ir tai esą lemia ne kvotos, o įgyta kvalifikacija ir patirtis, tikina rūmams vadovaujanti M. Diale-Schellschmidt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pypie lietuviškas naujadaras

Pypie lietuviškas naujadaras portretas
Gudrunas Weitzenbuergeris

Mohamedas

Mohamedas portretas
O kaip turėtų būti?

Petras

Petras portretas
Na pagaliau nors vienas straipsnis, po kurio perskaitymo man nesudaromas jausmas kad aš turiu jaustis jog esu vyras. IR atsikniskite europiečiai su savo lyčių lygybėm, jos pas mus nuo seno yra, mums nereikia jokių kvotų. Mūsų moterys ir gražios ir darbščios.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių