Quantcast

Nuo ko pradėti norint pastoviai gauti dividendus?

  • Teksto dydis:

Vis daugiau žmonių susidomi investavimo į akcijas galimybe. Tai ganėtinai rizikingas, tačiau nemažą grąžą generuoti galintis sprendimas. Visgi prieš pradedant investuoti svarbu plėsti savo žinias ir pasidomėti visomis su įmonių akcijomis susijusiomis sąvokomis. Viena iš jų – tai dividendai, kurie yra išmokami akcininkams. Taigi, ką apie tai žinoti svarbiausia? Ir nuo ko pradėti, norint pastoviai gauti dividendų?

Dividendai – kas tai?

Dividendai – tai akcininkams skiriama kompanijos pelno dalis. Kitaip tariant, mokėdama dividendus įmonė nepasilieka viso gauto pelno sau, o pasidalina su akcininkais. Dažniausia jų mokėjimo forma yra grynieji pinigai. Kita vertus, kartais dividendai išmokami akcijomis arba net nuosavybe. Kuo šie naudingi įmonei? Parduodamos akcijos leidžia surinkti papildomų pinigų veiklos plėtrai, įvairiems nenumatytiems atvejams. Kuo tai naudinga akcininkams? Na, įprastai jie gauna investicinę grąžą. Be to, bėgant laikui įmonės akcijų vertė gali išaugti, o tai reiškia, jog pardavus akcijas taip pat nemažai uždirbsite.

Kaip gauti dividendų?

Norint gauti dividendų, būtina pradėti investuoti. Tai galima daryti tiek Lietuvoje, tiek užsienio įmonėse. Kita vertus, dividendus moka ne kiekviena bendrovė. Taigi pirmiausia svarbu išanalizuoti rinką. Mokamų dividendų kiekis taip pat skiriasi, priklausomai nuo konkrečios įmonės. Be to, jų išmokėjimo dažnumas irgi gali būti labai įvairus. Įprastai šie yra išmokami kartą per metus, kartais – kas pusmetį, dar rečiau – kas 3 mėnesius. Bet kokiu atveju, norint pastoviai gauti dividendus, pirmiausia svarbu išnagrinėti rinką ir pasirinkti tinkamą įmonę investicijai.

Įprastai dividendus moka stabilesnės įmonės. Visgi, toks sprendimas priklauso nuo kompanijos situacijos ir finansinės padėties, akcininkų daugumos nuomonės. Būtent akcininkai nusprendžia ar dividendai bus mokami ir jei taip, tai koks bus šių dydis. Kita vertus, itin aktyviai besiplečiančios įmonės dažniausiai dividendų nemoka. Kodėl? Įprastai visas jų pelnas yra skiriamas tolesnei verslo plėtrai. Visgi, perspektyvių kompanijų akcijų vertė vis tiek gali kilti, jeigu investuotojai įžvelgia įmonės potencialą. Tuomet jie perka tokios bendrovės akcijas ir tikisi solidžių dividendų ateityje. Kuo geresnėmis perspektyvomis pasižymi įmonė, tuo daugiau žmonių nori įsigyti jos akcijų. Tuomet kyla ir pati akcijų vertė. Investuotojai, norintys gauti greitą grąžą, dažniausiai renkasi įmones, kurios moka didesnius dividendus. Kita vertus, tie, kurie nori grąžos ilguoju laikotarpiu ir tiki, jog akcijos gali kilti, pasirenka kompanijas su mažesniais dividendais arba tokias, kurios apskritai šių nemoka. Dėl kokių dar priežasčių įmonė gali nemokėti dividendų? Dažnai tai susiję su laisvų lėšų neturėjimu, anksčiau jau minėta plėtra, akcijų išpirkimo programa, noru turėti atsargų.

Konkreti gaunamų dividendų suma priklauso nuo turimo akcijų skaičiaus. Ką tai reiškia? Pavyzdžiui, jeigu turite 50 įmonės akcijų, o už vieną akciją yra gaunami 10 eurų dydžio dividendai, uždirbsite 500 eurų. Visgi, kaip jau minėjome kiek anksčiau, šie ne visuomet išmokami grynaisiais pinigais. Taigi renkantis tinkamą kompaniją į tai taip pat svarbu atsižvelgti.

Kaip apskaičiuoti dividendus?

Norint apskaičiuoti savo dividendus ir jų pajamingumą, metinius dividendus vienai akcijai reikia padalinti iš akcijų kainos. Pavyzdžiui, jei įmonė moka 5 eurų metinius dividendus už vieną akciją, o šios akcijos vertė biržoje siekia 100 eurų, tai akcijų dividendinis pajamingumas bus lygus 5 proc.

Dividendų apskaičiavimo formulė:

Metinė dividendų vertė vienai akcijai / dabartinė vienos akcijos kaina * 100.

Kaip pasirinkti įmonę investicijoms?

Jau aptarėme, jog norint pastoviai gauti dividendus svarbu pasirinkti įmonę, į kurią investuosite. Visgi – kaip tai padaryti? Rekomenduojama atsižvelgti į finansų tarpininkų analizes. Žinoma, net ir profesionalūs konsultantai negali numatyti ateities, todėl galutinis sprendimas lieka būtent Jums. Kita vertus, jeigu neturite jokio supratimo, kokią įmonę pasirinkti, geriausia stebėti specialistų analizes. Šie atsižvelgia į skirtingų kompanijų perspektyvumą, stabilumą, rizikingumą, dividendų ypatumus. Žinoma, rinką galite nagrinėti ir patys. Visgi tai ganėtinai sudėtingas procesas, kuriam prireiks nemažai papildomo laiko bei noro domėtis. Investavimo pradžioje geriausia nesižvalgyti per toli. Pasidomėkite įmonėmis, kurios veikia Lietuvoje arba kaimyninėse šalyse, mat įprastai vietinę rinką perprasti yra kiek lengviau.

Ar kompanijų akcijos yra išties gera investicija? Tai priklauso nuo Jūsų tikslų. Visgi, akcijos pasižymi didele privalumų gausa, todėl yra itin populiarus investavimo būdas. Pavyzdžiui, ilguoju laikotarpiu tai gali duoti didesnę grąžą nei kitos priemonės. Be to, akcijos pasižymi nemažu likvidumu. Jas nesunku įsigyti ir ganėtinai lengva parduoti. Visgi, svarbu prisiminti, kad investavimas į akcijas reikalauja kantrybės bei drausmės.

Dividendų mokesčiai

Dividendai yra akcininkų pelno dalis. Taigi jie apmokestinami taikant 15 proc. pajamų mokesčio tarifą. Visgi jeigu esate Lietuvos pilietis ir mūsų šalies įmonių akcininkas, prieš išmokėdama Jums pinigus, pati kompanija turi išskaičiuoti mokesčius bei juos sumokėti. Kita vertus, jeigu akcijų turite užsienyje, dividendų mokesčiai krenta ant Jūsų pečių. Žinoma, konkreti apmokestinimo tvarka priklauso nuo valstybės. Visgi į užsienio bendrovių akcijas investavęs asmuo turi susimokėti ir lietuvišką mokestį už dividendus gautus iš užsienio įmonių akcijų, nebent su konkrečia šalimi yra sudaryta dvigubo apmokestinimo sutartis. Taigi, svarbu tuo pasidomėti, jog žinotumėte, kokius mokesčius turėsite mokėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuo

Nuo  portretas
riebios vagystes.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių