Quantcast

Teismas panaikino 4,8 mln. eurų „Alvoros“ turto areštą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas panaikino strateginio Lietuvos ir Lenkijos dujotiekio (GIPL) statybos pagrindinės rangovės „Alvorai“ 4,8 mln. eurų vertės turto areštą, trečiadienį pranešė „Alvora“.

Bendrovės turtą teismas buvo areštavęs balandžio 11 dieną, kai priėmė GIPL užsakovės „Amber Grid“ ieškinį jai siekiant  iš „Alvoros“ priteisti beveik 5 mln. eurų žalos dėl jame galimai sumontuotų rusiškų detalių ir netinkamai įvykdytos šimtamilijoninės sutarties.

Vilniaus apygardos teismo atstovė Lina Nemeikaitė BNS teigė, kad šis teismo sprendimas neviešai nagrinėjamoje byloje nėra galutinis ir jo nekomentavo. 

Pasak bylą nagrinėjančios teisėjos Rūtos Veniulytės-Jankūnienės, byloje buvo taikytos laikinosios apsaugos priemonės, kurios pateikus skundą, buvo panaikintos.

„Esame įsitikinę, kad visas kontrakto dėl GIPL dujotiekio sąlygas išpildėme pagal sutartį, nors užsakovas mūsų argumentų nebegirdi, kompromisų neieško ir savo veiksmais tiesiogiai kenkia verslui, todėl džiaugiamės, kad visame mums viešai mėtomų kaltinimų fone teismas vis dėlto išgirdo ir įsiklausė į mūsų argumentus“, – „Alvoros“ pranešime teigė bendrovės vadovas Vaidas Kazlauskas.

Esame įsitikinę, kad visas kontrakto dėl GIPL dujotiekio sąlygas išpildėme pagal sutartį, nors užsakovas mūsų argumentų nebegirdi, kompromisų neieško ir savo veiksmais tiesiogiai kenkia verslui (...)

 

Jo teigimu, „Alvora“ viešojoje erdvėje esą yra pateikiama kaip kalta „be jokių kaltės įrodymų“, o teismui areštavus jos turtą įmonė negalėjo vykdyti jokių atsiskaitymų bei įsipareigojimų už daugiau nei už 100 mln. eurų pasirašytų rangos sutarčių.

Kovo viduryje skelbta, kad žiniasklaidai paviešinus apie dujotiekyje sumontuotas galimai rusiškas detales, projekto užsakovė „Amber Grid“ pareikalavo „Luminor“ banko išmokėti „Alvorai“ suteiktos garantijos lėšas – 5,8 mln. eurų – ir inicijavo jos įtraukimą į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Portalui „15min“ paskelbus ir įmonei nustačius dalies dujotiekio detalių sertifikavimo trūkumus, „Amber Grid“ 2023 metų birželį kreipėsi į prokuratūrą, kuri pradėjo ikiteisminį tyrimą. Šių metų sausį „Amber Grid“, reikalaudama ištaisyti trūkumus, pateikė pretenziją rangovei dėl abejonių sukėlusių rusiškų detalių.

Bendrovė taip pat pareikalavo, kad „Alvora“ pašalintų defektus, kitu atveju ji neteks keturių „Luminor“ suteiktų garantijų, kurių bendra vertė – apie 8 mln. eurų.

„Amber Grid“ teigia rengianti detalių pakeitimo planą bei skelbs tarptautinį rangovo konkursą – naujas rangovas turės sumontuoti naujas jungiamąsias detales. 

Neplaninį patikrinimą atlikusi VERT praėjusį penktadienį įpareigojo „Amber Grid“ pakeisti 123 įtarimų sukėlusias galimai rusiškas jungiamąsias detales. Tarybos vadovas Renatas Pocius patvirtino, kad ant sertifikavimo trūkumų turėjusių detalių buvo rastos kirilica užrašytos žymos. 

GIPL yra didžiausia investicija į Lietuvos dujų perdavimo sistemos plėtrą nuo nepriklausomybės atkūrimo, Lietuva projektui skyrė 116 mln. eurų. Bendra projekto vertė yra apie 500 mln. eurų, apie 60 proc. lėšų skyrė Europos Komisija.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių