Quantcast

Karo muziejus išsaugotas sakralines vertybes pristato parodoje Vilniuje

Vytauto Didžiojo karo muziejus, dalindamasis advento džiaugsmu, visu šventiniu laikotarpiu kvies pamatyti dalį muziejaus rinkiniuose saugomų bažnytinio meno ir sakralinių vertybių.

Pasak muziejaus atstovės Sigitos Meškinienės, nuo šio trečiadienio iki 2022 metų sausio 6 dienos Vilniuje, Šv. Ignoto bažnyčioje, galima bus išvysti eksponuojamas sakralines vertybes, okupaciniu laikotarpiu išsaugotas Vytauto Didžiojo karo muziejuje.

Parodoje „Advento ramybė“ visu šventiniu laikotarpiu bus pristatomas iš muziejaus Kaune atkeliavęs istorinių daiktų rinkinys, kuriame yra per šimtą įvairių sakralinių muziejinių vertybių. Iš jų – daugiau nei 30 tradicinių liaudies meno skulptūrų, kryžių, įvairių religinių apeiginių daiktų: kryželių, rožančių, medalikėlių, škaplierių.

Parodoje taip pat galima bus pamatyti ypač vertingas XVIII a. pab.–XIX a. pr. skulptūrų tunikas iš Rozalimo Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios, 1648–1661 m. kapą iš Kėdainių Šv. Juozapo bažnyčios bei unikalų, vieno iš žymiausių Lietuvos kryždirbių Vinco Svirskio kūrinį – 1894 m. išdrožtą kryžių su Marijos Rožančinės ir aštuonių angelų kompozicija.

Sakralinės vertybės į muziejaus rinkinius pateko XX a. 6–9 dešimtmečiais. Vienos buvo įsigytos iš privačių asmenų, išgelbėjusių skulptūras sovietmečiu naikinant kaimuose ar miesteliuose koplytstulpius, kitas perdavė uždarytų ar sugriautų bažnyčių klebonai, dvasininkai, bažnyčių bendruomenių nariai. Taip pat kelios skulptūros pateko iš pačių liaudies meistrų ar jų giminaičių. Nedidelė dalis jų išliko iš senosios Karo muziejaus ekspozicijos (1921–1930), kur 1863 m. žuvusiems už Lietuvos laisvę didvyriams buvo pastatytas koplytstulpis, papuoštas šventųjų skulptūrėlėmis.

Visas sakralines vertybes siekiama grąžinti bažnyčių bendruomenėms, todėl Karo muziejus, bendradarbiaudamas su Vilniaus Domininkonų vienuolynu, pristato parodą „Advento ramybė“ bei eksponuoja relikvijorius, sakralaus meno pavyzdžius pirmuosiuose jų namuose, pabrėžiama muziejaus pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių