Quantcast

Valdovų rūmuose atidaroma interaktyvi paroda apie 1863–1864 metų sukilimą

  • Teksto dydis:

Valdovų rūmų Didžiajame kieme ketvirtadienį atidaroma interaktyvi paroda apie 1863–1864 metų sukilimą.

Lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis parengtą parodą sudaro dvi dalys. Pirmoje dalyje – šešiolikoje parodos stendų – pristatomos 1863–1864 metų sukilimo ištakos, protesto akcijos, ginkluotos kovos, iškilių veikėjų ir atskirų socialinių grupių dalyvavimas, moterų patriotinės akcijos ir sukilėlių mados.

Kaip nurodo muziejus, sukilimo istorijai atskleisti pasitelkiami amžininkų prisiminimai, spaudos pranešimai, archyviniai dokumentai, nuotraukos, spaudiniai.

Antroje parodos dalyje – interaktyviame paviljone – atkuriami animuoti sukilimo epizodai. Šioje dalyje vaizdai ir garsai sukuria įtraukiantį pasakojimą ir leidžia lankytojams „persikelti“ į sukilimo laikotarpį.

Parodos atidaryme gros Lietuvos kariuomenės orkestras, vyks „Kauno pavieto laisvųjų šaulių“ klubo pasirodymas.

Balandžio 25-26 dienomis taip pat veiks edukacinė zona vaikams ir jaunimui, kurioje dalyviai bus kviečiami kurti istorinius koliažus ar dalyvauti viktorinose apie 1863–1864 metų sukilimą.

Parodos pristatymą Vilniuje organizuoja Lenkijos istorijos muziejus, Lenkijos ambasada Vilniuje, Lenkijos institutas Vilniuje ir Valdovų rūmų muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Niekam nereikalingas lenkų sudurnintų žmonių sukilimas , skirtas tik šlėktiškoms ambicijoms išreikšti. Kaip tas ukrainiečių maidanas. Tik čia jau visai kiti užsakovai.

Tėvas Stanislovas iš Paberžės

Tėvas Stanislovas iš Paberžės portretas
Čia lenkų sukilimas buvo ir prolenkiškų kunigų. Valstiečiai į sukilimą nėjo, laukė baudžiavos panaikinimo, kuriam šlėktos visaip priešinosi ir apgaudinėjo valstiečius. Skaitykite Č. Milošo "Tėvynės ieškojimas", sužinosite tiesą, o ne pigią propagandą. Ir M. Valančius 1858 prdėjo blaivybės kampaniją, nes dvarponiai per prievartą vertė baudžiauninkus pirkti degtinę iš jų bravorų. Nezombinkit žmonių.

Taigi

Taigi portretas
Ir tada prieš rusus kovojo. Beveik du šimtai metų, bet nesikeičia. Kas per tauta tie rusai, patys šūde sėdi ir kaimynus taip gyvent verčia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių