Quantcast

Tėvai stveriasi už galvų: sunku rasti darželių, kur vaikai būtų ugdomi lietuvių kalba

  • Teksto dydis:

Darželių trūksta ne tik sostinėje, tačiau ir Vilniaus rajone. Vis dėlto Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atkreipia dėmesį, kad čia darželį sunkiau gauti būtent lietuvių vaikams.

Vilniaus rajone, Mickūnuose, Ministerija atidarė modulinį darželį su dviem papildomomis grupėmis lietuvių kalba, tačiau direktorė sakė, kad laukiančiųjų eilė vis dar didelė. Ministras tikisi, kad daugiau dėmesio lietuviškoms ugdymo įstaigoms parodys ir už tai atsakinga savivaldybė.

Darželinukų šokiai naujame darželyje švietimo mokslo ir sporto ministrą Gintautą Jakštą džiugina, tačiau, pasak ministro, daugiau džiaugtis Vilniaus rajone nėra dėl ko.

„Ta problema išlieka. Vilniaus rajone sudėtinga tėvams rasti ugdymo įstaigas, kur galėtų vaikai būti ugdomi valstybine kalba“, – kalbėjo G. Jakštas.

Naujas darželio pastatas įkurtas šalia jau veikiančio, tačiau visų norinčių vaikų nebesutalpinančio Mickūnų vaikų lopšelio-darželio.

„Šiuo metu į šias dvi grupes galėsime priimti 35-40 vaikų. Jeigu lopšelinė grupė – penkiolika vaikučių, jeigu darželinė – 20. Šiuo metu į mūsų darželį laukia apie 80 vaikučių“, – nurodė Mickūnų lopšelio-darželio direktorė Dita Rudinskienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dauguma vietos gyventojų, negalinčių gauti darželio, vaikus vežioja į Vilnių.

„Namuose dirba. Nuotoliu dabar, bando organizuotis į miestą nuvažiuoti, Vilnių. O kamščiai, susisiekimas sudėtingas. Tai tikrai vieta čia nuostabi būtų, jei būtų dar galimybė plėstis“, – šnekėjo Mickūnų gyventoja Rasa Subačienė.

„Šiuo metu, kadangi auginam sesytę, mūsų širdis ramesnė, nes jau turime prioritetą, bet situacija tokia, kad ne paslaptis, jog Vilniaus rajonas turi tokią problemą, kad vaikai tiesiog neturi kur eiti į darželius ir mokyklas“, – pabrėžė Mickūnų gyventoja Simona Rasalė.

Mamos guodžiasi, kad Vilniaus rajone sunku rasti ne tik lietuvišką darželį, bet ir mokyklą. Nors tos įstaigos, kuriose ugdoma lenkų kalba dažnai pustuštės, bet ten vesti vaikų lietuviai nenori.

„Kadangi mokslininkai ir vaikų ugdymo raidos tyrinėtojai deklaruoja ir tyrimai sako, kad vaikai ugdomi savo gimtąja kalba – daug sėkmingesni. Tai tokios galimybės net nesvarstėme. Norėtume eiti į darželį ir mokyklą lietuvių kalba“, – aiškino S. Raselė.

„Nesinorėtų, kad tai būtų vien Ministerijos atsakomybė. Suprantame, net įstatymas įpareigoja savivaldybes užtikrinti ugdymą valstybine kalba. Labai tikiuosi, kad į šitą atsakomybę dabartinė valdžia žiūrės rimtai“, – kalbėjo švietimo, mokslo ir sporto ministras.

Vilniaus rajono savivaldybės opozicijos atstovai nurodė, kas dėl tokios situacijos kaltas.

Dauguma pas mus – vienos partijos. Mes turime bendradarbiavimo sutartį, bet ne viskas yra taip, kaip mes norėtume.

„Meras jau nebe iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, o iš socialdemokratų partijos, bet taryba liko ta pati. Jie turi daugumą ir bet kokie bandymai taryboje – nugesinami. Aš pats esu bandęs asmeniškai, kad Mickūnuose darytų pirmą klasę, atmetė jau trejetą kartų šį sprendimą“, – aiškino Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Vasiliauskas.

Meras sutiko, kad ne viskas pavyksta.

„Dauguma pas mus – vienos partijos. Mes turime bendradarbiavimo sutartį, bet ne viskas yra taip, kaip mes norėtume. Norėtume greit priimti tuos sprendimus“, – nurodė Vilniaus rajono savivaldybės meras Robertas Duchnevičius.

Vis dėlto, pasak R. Duchnevičiaus, tikrai nėra taip, kad naujų darželių savivaldybė nestato.

„Čia nėra vienos dienos sprendimas, ne vienos dienos klausimas. Esame dabar išnagrinėję infrastruktūrą, kokią turime, sklypus, nes reikia vandentiekio ir panašiai. Ir Galgiuose, Rastinėnuose, ir Zujūnuose planuojame šiais metais statyti, nuomoti modulinius darželius, jeigu pavyktų visą struktūrą paruošti“, – pabrėžė R. Duchnevičius.

Per kiek daugiau nei vienerius metus Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skelbia Vilniaus rajone įsteigusi 250 naujų ikimokyklinio ugdymo vietų valstybine kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
svarbiausia kad darželių ir mokyklu užtenka tutaišam ir kitam brudui

Ir vėl atgims šūkis

Ir vėl atgims šūkis portretas
,,Mes be Wilno nenurimsim''putynui ėmusis veiksmų su triznomis kaimynais.Bet konservantų politikos padaryta žala lietuvybei kažin ar bepataisoma.

Anonimas

Anonimas portretas
Valstybę sudaro žmonės....O Vilniaus rajonas tai lenkų rajonas.....Vadinasi Lietuvos ten nėra...Tai kam lietuvių kalba ?
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių