Quantcast

Sostinės darželinukai turėjo progą pasidžiaugti gamtos atradimais

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto ir rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai turėjo galimybę džiaugtis gamtos atradimais, ekskursijomis, naujais įspūdžiais, pažintimis tiek su gamta, tiek su bendraamžiais.

Sudarant sąlygas visiems, tiek lopšelio-darželio „Justinukas“, tiek įstaigos socialinių partnerių vaikams tyrinėti ir analizuoti gyvosios ir negyvosios gamtos reiškinius per organizuotą į vaiko poreikius orientuotą veiklą Vilniaus lopšelyje-darželyje „Justinukas“ įgyvendintas lopšelio-darželio ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos aplinkosauginio švietimo projektas „Mažasis gamtininkas žemaūgių augalų parke“. Projekto įgyvendinimas tęsėsi pusę metų, 2018 m. birželio-gruodžio mėnesiais. Įgyvendinant projekto veiklas tiek lopšelio-darželio „Justinukas“, tiek ir kitų Vilniaus miesto ir rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai turėjo galimybę džiaugtis gamtos atradimais, ekskursijomis (Aviečių ūkis, Saugomų teritorijų lankytojų centras, Botanikos sodas), naujais įspūdžiais, pažintimis tiek su gamta (edukacinė programa – Pažink mišką kartu su eiguliu), tiek su bendraamžiais.

Įgyvendinamo projekto veiklų plotmėje vaikams buvo sudarytos sąlygos stebėti ir tyrinėti gamtos reiškinius įkurtame žemaūgių augalų parke įrengtų edukacinių skulptūrų, atitinkančių lopšelio-darželio grupių pavadinimus pagalba.

Vaikams taip pat buvo suteiktos galimybės pažinti ir atpažinti lietuviškus augalus augančius įkurtame lietuviškų augalų sode (grikiai, linai, rugiai). Sode įrengtos informacinės ir pojūčių lentelės, o svarbiausia vaikai šioje erdvėje turėjo galimybę visos vasaros metu prižiūrėti pasodintus augalus.

Panaudojant antrines žaliavas pagamintos sensorinės edukacinės priemonės-žaidimai „Sensoriniai žemės gyventojai“, skirti pažinti kirmėlei, skruzdėlei, sraigei. Šiltuoju laiku priemonė naudojama organizuojant kasdienę vaikų veiklą lauke. Šaltuoju laiku kaip vaikų užimtumo ir dėmesio koncentravimo skatinimo priemonė naudojama vidaus patalpose-muzikos salėje. Didelis šio projekto ir lopšelio-darželio pedagogų darbo rezultatas yra tai, kad į sensorinių priemonių gamybą noriai įsitraukė visa darželio bendruomenė: vaikai-pedagogai-tėvai.

Plečiant vaikų gamtamokslines ir gamtosaugines žinias organizuotas edukacinių-pažintinių išvykų ciklas „Kelionių karuselė”, kurios metu išvykos parinktos atsižvelgiant į vaikų amžių. Pasitelkiant eigulio patirtį ir žinias kartu su Vilniaus raj. Nemenčinės lopšelio-darželio ugdytiniais organizuotas pažintinis - orientacinis žygis ,,Pažink mišką kartu su eiguliu“. Antakalnio kraštovaizdžio draustinyje drauge su Vilniaus m. lopšelio-darželio ,,Žolynas“ ugdytiniais orientacinis žygis-išvyka „Pasimatuok eigulio kepurę“. Saugomų teritorijų lankytojų centre vaikai susipažino su saugomomis teritorijomis ,,keliavo“ gyvenimo ratu, atspindinčiu gamtos ritmą ir cikliškumą. VU Botanikos sode susipažino su gražiausiais sodo žiedais ir jų paslaptimis. Apsilankymo aviečių ūkyje metu vaikai susipažino su šių sveikatai naudingų uogų auginimu, pasivaišino uogomis ir vaistažolių arbata.

Siekiant atkreipti dėmesį į šermukšnių įvairovę, vertę ir grožį organizuota piešinių paroda-konkursas „Kai sirpsta šermukšniai“. Parodoje dalyvavo Vilniaus miesto ir rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų vaikai. Piešiniai eksponuoti Vilniaus mokytojų namuose ir Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Aleksoto padalinyje. Parodos nugalėtojai apdovanoti projekto baigiamojo renginio metu, kuris vyko 2018 m. gruodžio 4 dieną Vilniaus lopšelyje-darželyje „Justinukas“. Galbūt simboliška, tačiau vaikams didelį įspūdį paliko piešinių-konkurso parodos nugalėtojų dovanos: puodeliai su jų piešinio nuotraukomis.

Dar viena nauja žinių perteikimo forma priešmokyklinio amžiaus vaikams - protų mūšio „Gamtos vaikai“ organizavimas, kuriame dalyvavo penkių Vilniaus miesto ikimokyklinių įstaigų priešmokyklinio amžiaus vaikų komandos iš lopšelių- darželių „Jovarėlis“, „Švelnukas“, „Gabijėlė“, „Du gaideliai“, „Justinukas“. Vaikai atliko įvairias užduotis: sudėliojo dėlionę ir atpažino medį; įvardino kortelėse pavaizduotą: gėlę, medį, grybą, paukštį, gyvūną ir gyvūno gyvenamą būstą; klausėsi ir įvardino gyvūnų skleidžiamus garsus; patyrė atradimo - mįslės įminimo džiaugsmą; rūšiavo ir atpažino sėklas; prisiminė nuostabų gamtos reginį - vaivorykštę, ir jos grožį perteikė spalvomis. Protų mūšio organizatoriai taip pat patyrė neišdildomų įspūdžių, o puikios vaikų žinios ir entuziastingas dalyvavimas tapo puikiu akstinu galvoti apie tradicinį panašaus pobūdžio renginio organizavimą.

Gausaus dalyvių būrio sulaukė tarptautinė gamtos eksperimentų savaitė, kurioje dalyvavo 70 įstaigų iš Lietuvos ir 3 įstaigos iš užsienio (Airijos, Belgijos, Baltarusijos). Ši edukacinė-praktinė veikla buvo organizuojama siekiant sudominti vaikus nuo pat ankstyvojo amžiaus domėtis gamta ir jos reiškiniais per patrauklią, įdomią veiklą. Ikimokyklinukai su savo ugdytojais atliko daug įdomių eksperimentų bei bandymų, kurie paaiškino gamtoje vykstančius reiškinius, bei paskatino vaikus pažinti, atrasti, tyrinėti, stebėti, domėtis. Apibendrinta, susisteminta atliktų eksperimentų ir bandymų patirtis bus paskleista praktiniame leidinyje, kuris suteiks galimybę pedagogams išbandyti sėkmingą kolegų patirtį.

Projekto įgyvendinimas paskatino aktyvų tėvų dalyvavimą įstaigos veikloje. Pedagogų bendruomenę sutelkė ir motyvavo veikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių