Quantcast

Vilniaus atliekų centro tyrime – įtarimai dėl 1 mln. eurų turto pasisavinimo, darbuotojų korupcijos

Atliekant tyrimą dėl galimos korupcijos ir turto pasisavinimo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centre sulaikyta 12 asmenų, jie įtariami iš viso pasisavinę per 1 mln. eurų, taip pat gavę daugiau kaip 100 tūkst. eurų kyšių.

Kaip antradienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), vykdant nusikalstamas veikas taip pat galėjo būti nesumokėta apie 360 tūkst. eurų mokesčių valstybei.

„Byloje per savaitgalį yra sulaikyta 12 asmenų, jiems įteikti pranešimai apie įtarimus dėl korupcinių mano paminėtų finansinio pobūdžio nusikaltimų ir nusikaltimų nuosavybei, dviem asmenims skirti suėmimai, trys asmenys yra jiems skirtame namų arešte, septyniems skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti“, – antradienį žurnalistams sakė Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius.

Tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Šioje byloje tiriami du epizodai – dėl dalies atliekų neapskaitymo ir dėl dalies metalo laužo pasisavinimo suklastojus dokumentus.

Anot J. Lauciaus, byloje tiriami nusikaltimai, susiję su nusikalstamomis veikomis nuosavybei, finansams, taip pat korupcinės veikos – stambus kyšininkavimas, papirkimas, prekyba poveikiu.

Pasak J. Lauciaus, byloje surinkta pakankamai duomenų, kad nuo 2019 metų Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro darbuotojai galėjo pasisavinti itin didelės vertės turtą, imti kyšius.

Bylos duomenimis, nuo 2022 metų rudens iki 2023 metų rudens iš viso sąvartyno vadovo ir bendrininkų paimtų kyšių suma viršija 100 tūkst. eurų.

Anot STT Centrinės tyrimų valdybos viršininko Dariaus Balčiūno, pirminiais duomenimis, VAATC darbuotojai, būdami bendrininkų grupėje, kas dvi ar tris savaites priimdavo kyšius iš verslo subjektų, užsiimančių atliekų surinkimu ir tvarkymu.

„Kyšiai buvo duodami už tai, kad į Vilniaus regiono sąvartyną pristatytos atliekos būtų priimamos pažeidžiant nustatytą tvarką. Tai yra, dalies jų nesveriant ir neapskaitant, tokiu būdu išvengiant atliekų šalinimo mokesčio“, – teigė D. Balčiūnas.

Pasak jo, padaryta žala dėl nesumokėto atliekų surinkimo mokesčio, pirminiais duomenimis, šiuo metu viršija pusę milijono eurų. Tokiu būdu išvengta per 160 tūkst. eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių.

Kyšiai buvo duodami už tai, kad į Vilniaus regiono sąvartyną pristatytos atliekos būtų priimamos pažeidžiant nustatytą tvarką.

„Taip pat tiriamos schemos, kai piktnaudžiaujant tarnyba, buvo klastojami į Vilniaus regiono atliekų surinkimo aikšteles pristatyto metalo ūkiniai, finansiniai dokumentai. Dėl to dalis metalo buvo pasisavinama, o gautas atlygis buvo pasidalinamas tarp bendrininkų“, – sakė D. Balčiūnas.

Anot viršininko, kol kas tikslūs pasisavinti metalo kiekiai yra nustatinėjami.

„Ikiteisminio tyrimo duomenys taip pat leidžia pagrįstai manyti, kad dėl tokių veiksmų, galimai buvo pasisavinta daugiau nei 600 tūkst. eurų, nuo kurių nebuvo sumokėta apie 200 tūkst. eurų mokesčių į valstybės biudžetą“, – teigia STT.

Pasak J. Lauciaus, šiame tyrime figūruoja trys įmonės.

Kaip pirmadienį pranešė VAATC, dėl įtarimų turto pasisavinimu ir korupcija pirmadienį nuo pareigų nušalinti trys darbuotojai. Dar vienas darbuotojas, kurio atžvilgiu dabar pradėti procesiniai veiksmai, jau anksčiau atleistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šiukšlės Branks

Šiukšlės Branks portretas
Nes reikia ir vagims uždirbti ir valdžoje sėdintiems vagims

Juozas

Juozas portretas
Nė pusės žodžio, kad TAI neturi įtakos šiukšlių biznio veiklai ir ŠIUKŠLĖS brangs dėl padidėjusių išlaidų...

Anonimas

Anonimas portretas
vagiam vis maža pinigu o kainu komisija miega ,o seimui žmogus tik mokesčių mokėtojas nors turėtu gynt žmogu nuo žuliku ir vagių versle.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių