Quantcast

V. Sutkus kaltinimų nepripažįsta: mano veikla buvo įprastinė verslo organizacijoms

Korupciniais nusikaltimais kaltinamas buvęs Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus kaltinimų nepripažįsta, bylą vadina politiškai motyvuota.

„Mano giliu įsitikinimu, tai politiškai motyvuota byla, kurios teisiniu požiūriu neturėjo būti“, – ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismui tęsiant baudžiamosios bylos nagrinėjimą kalbėjo V. Sutkus.

Šioje byloje V. Sutkus ir buvęs Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius kaltinami prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu. V. Sutkus taip pat kaltinamas ir dėl kyšininkavimo, o M. Zalatorius – dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.

„Su tokiais kaltinimais nesutinku ir jų nepripažįstu“, – posėdyje kalbėjo V. Sutkus.

„Neėmiau ir nežadėjau imti jokio kyšio, nežadėjau ir nesiekiau ką nors paveikti nei Lietuvos Respublikos Seime, nei kokioje kitoje valstybės institucijose“, – pridūrė buvęs LVK prezidentas.

Jis taip pat kalbėjo neturėjęs įgaliojimų veikti institucijų vardu.

M. Zalatorius: byla už „teisybės sakymą politikams“

Anot V. Sutkaus, jam pateiktame kaltinime nenurodoma ir nėra duomenų, kad valstybės tarnautojai darytų veiksmus, naudingus jam ar jo įmonei.

„Byloje nėra įvardinto nei vieno nukentėjusiojo, nėra įvardinto nei vieno politiko ar bet kokio valstybės pareigūno, kurį būčiau bandęs paveikti“, – kalbėjo kaltinamasis.

M. Zalatorius žurnalistams sakė, kad ši byla iškelta už „teisybės sakymą politikams“.

V. Sutkus teigimu, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra rinko tik tą informaciją, kuri galėjo būti panaudota prieš jį.

Anot jo, per 100 tūkst. įrašytų telefoninių pokalbių institucijos sunaikino.

„Tie pokalbiai STT ir prokuratūros buvo įvertinti, kaip tyrimui nereikšmingi“, – kalbėjo V. Sutkus.

Ši mano veikla buvo įprastinė verslo organizacijoms.

Šioje byloje kaltinimai taip pat pareikšti Iljai Malkinui, kuris yra bendrovės „Įmonių turgus“ direktorius. Interneto svetainėje bendrovė nurodo užsiimanti verslo vystymu ir investicijomis. Vyras kaltinamas papirkimu ir dokumentų klastojimu.

Tarp kaltinamųjų – bendrovė „Bonum partners“, kurios generaliniu direktoriumi yra V. Sutkus. Jai kaltinimai pareikšti dėl prekybos poveikiu, dokumentų suklastojimo ir kyšininkavimo.

Kaip anksčiau skelbė prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad buvęs LVK vadovas V. Sutkus, vykdydamas savo pareigas konfederacijoje ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo poveikį Seime priimant įvairius teisės aktus, svarbius verslo subjektams.

Veiklą vadino įprastine verslo organizacijoms

Tyrimo duomenimis, 2019 metų rudenį V. Sutkus galimai veikė M. Zalatoriaus interesais, siekdamas, kad Seime nebūtų priimti teisės aktai, nustatantys naujus mokesčius bankams.

V. Sutkus kalbėjo nuolat dalyvavęs įvairiuose Seimo, Vyriausybės, ministerijų posėdžiuose, renginiuose.

„Ši mano veikla buvo įprastinė verslo organizacijoms“, – teigė kaltinamasis.

„Byloje minimuose Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) posėdžiuose aš dalyvavau ne kaip nors savavališkai, o būtent šio komiteto kvietimu“, – pridūrė jis.

Pasak buvusio LVK prezidento, ikiteisminio tyrimo metu nenustatyta jokių individualių susitikimų, telefoninių pokalbių ar susirašinėjimų nei su vienu iš Seimo BFK narių.

Prokuroro jam pateiktą kaltinimą jis vadino „faktais nepagrįstomis subjektyviomis prielaidomis“.

Kaltino menkinus R. Masiulio autoritetą

V. Sutkus teigė, kad iš pradžių jis buvo kaltinamas menkinęs buvusio susisiekimo ministro Roko Masiulio autoritetą, tačiau vėliau ši dalis buvo panaikinta.

Vis dėlto jis neneigė viešai kritikavęs R. Masiulio darbą ministerijoje.

„Buvau užčiauptas ir priverstas nustoti kritikuoti bet kokius ministrus ar kokią kitą valdžią“, – teigė V. Sutkus.

Įtariama, kad kaltinamųjų susitikimų, telefoninių pokalbių ir tarpusavio susirašinėjimo metu buvo susitarta dėl didesnės negu 10 tūkst. eurų vertės kyšio, taip pat suderintas kyšio priėmimo būdas.

2019 metų pabaigoje, kaip įtariama, V. Sutkus ir M. Zalatorius ankstesne data pasirašė tariamą paslaugų sutartį, kuria buvo siekiama nuslėpti kyšį ir užmaskuoti tikrąją pinigų pervedimo priežastį.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu buvo išsiaiškinta, kad V. Sutkus, būdamas LVK prezidentu ir bendrovės generaliniu direktoriumi, savo ir minėtos bendrovės naudai tiesiogiai pats pažadėjo, susitarė su kitu kaltinamuoju, vienos bendrovės direktoriumi, ir per tarpininką priėmė kyšį už tai, kad teisėtai vykdydamas savo įgaliojimus, rodytų palankumą ir išimtines sąlygas šio kaltinamojo vadovaujamai bendrovei LVK įgyvendinamuose Europos Sąjungos finansuojamuose projektuose.

Vykdant tyrimą, 2020-ųjų viduryje V. Sutkus ir M. Zalatorius trumpam buvo suimti, sulaukę įtarimų dėl korupcijos, jie pasitraukė iš pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
nors vienas žulikas prisipažįsta, retorinis klausimas

Anonimas

Anonimas portretas
kol valstybė neteisnė tol joje klestės korupcija.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių