Quantcast

Karščiausia rudens tendencija, įkvėpta filmo „Matrica“

  • Teksto dydis:

Jeigu šį rudenį nuspręstumėte investuoti tik į vieną pirkinį, šio sezono mados didenybės – odos – drabužis tiesiog privalėtų atsidurti jūsų spintoje. Tiesiai iš kino juostos „Matrica“ filmavimo aikštelės atkeliavę įvaizdžiai įkvėpė garsiausias pasaulio madistes dabintis ilgais odiniais paltais, plačiomis odinėmis kelnėmis ir siauručiais akiniais.

Tačiau kaip šią tendenciją prisijaukinti kasdien? Drabužių stilistė Gabija Mikalauskaitė pateikia trumpą gidą, kuris neleis pasiklysti tarp parduotuvių lentynų.

Šį sezoną natūralios ar dirbtinės odos drabužiai matuosis populiariausiųjų karūną. Ir čia neverta apsiriboti tik aulinukais ar odiniu švarku: oda dominuoja visur – nuo galvos iki pirštų galiukų. G. Mikalauskaitė teigia, kad už tai dėkoti galime kultiniam mokslinės fantastikos filmui.

„Filmo „Matrica“ herojų įvaizdis – jau ikoninis ir į madą sugrįžta nuolat, tačiau šiais metais jo įtaka juntama itin smarkiai. Visų pirma, vadinamoji Y2k mada kviečia atsigręžti į praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį, iš kur ir atkeliavo legendinio filmo įvaizdžiai. Antra, šiuo metu visą pasaulį užkariavo vadinamoji tylios prabangos (angl. quiet luxury) tendencija, kuri kalba apie klasikinį minimalizmą. „Matricos“ filmuose matomi juodi, nuosaikūs ir minimalistiniai įvaizdžiai pataiko tiesiai į šios tendencijos dešimtuką“, – pasakoja stilistė.

Gabija Mikalauskaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Anot G. Mikalauskaitės, kažkada odą siejome su maišto kultūra – odiniai baikerių švarkai ir didžiuliai kerziniai batai asocijavosi su pogrindžio judėjimu. Dabar oda išgyvena populiariosios mados renesansą ir sutinkama visur: tiek ant garsiausių podiumų, tiek ir gatvėje.

Viena pirmųjų įžymybių, padariusių įtaką šiai tendencijai išpopuliarėti – garsioji Hailey Bieber, dar šių metų pradžioje visą pasaulį prikausčiusi prie ekranų netikėtu deriniu: sportinėmis kelnėmis, odiniu paltu ir mažyčiais akiniais nuo saulės.

„Neseniai įvykusioje Paryžiaus mados savaitėje Hailey išsitraukė dar vieną „Matricos“ kozirį, pasirodydama su tylios prabangos įkvėptu deriniu: odinis paltas iki žemės ir klasikiniai elementai – aukštakulniai ir neutrali palaidinė – derėjo tobulai“, – pasakoja stilistė.

Kauno „Akropolio“ nuotr.

Šalia Hailey galėtų rikiuotis visas būrys visiškai juodo (angl. all black) įvaizdžio mėgėjų – nuo Emily Ratajkowski, Gigi & Bella Hadid iki žymiosios Rihannos. Negana to, minėtas filmas įkvėpė ir dalį garsiausių pasaulio mados kūrėjų.

„Pavyzdžiui, „Dior“ mados namai iškart po filmo pasirodymo 1999 m. pristatė kolekciją, kuri, pasak kūrėjų, buvo įkvėpta herojų Neo, Morpheus ir Trinity. Prancūzų mados namai „Balenciaga“ 2019 m. pristatė vasaros kampanijos filmą, kuris atrodė kaip savotiškas šio dešimtojo dešimtmečio ikona tapusio filmo pratęsimas. Juostoje sužibėjo vėliau ikoniniai tapę garsieji „Balenciagos“ miniatiūriniai akiniai nuo saulės. Ir tai tik keletas pavyzdžių iš daugybės“, – sako stilistė.

Kauno „Akropolio“ nuotr.


Kaip šį įvaizdį derinti kasdien?

1. Odinis paltas. Jeigu reikėtų išskirti vieną drabužį, be kurio negalėtų būti įsivaizduojamas šis rudens sezonas, juo neabejotinai taptų natūralios ar dirbtinės odos paltas. „Tai nemari klasika, kuri į madą atkeliavo dar pirmojo pasaulinio karo metais, o vėliau itin išpopuliarėjo po filmo „Matrica“ premjeros. Šį sezoną odinį paltą aprangoje derino tokios mados ikonos kaip Kate Moss ir Alexa Chung – tai ypač stilinga įvaizdžio detalė. Gera žinia, kad populiarėja ne tik klasikinės juodos, bet ir kitų atspalvių odiniai paltai – nuo kreminės, rudos ar bordo iki gyvatės raštų, pastelinių ar metalo tonų“, – pasakoja stilistė G. Mikalauskaitė.

2. Mažyčiai akiniai nuo saulės. Šio įvaizdžio pagrindinis akcentas – mažyčiai akiniai nuo saulės, kurie ypač išpopuliarėjo prieš keletą metų. „Mados ciklai kartojasi, todėl nieko nuostabaus, kad šiais metais šalia oversized akinių nuo saulės matome ir miniatiūrinių, vos akis dengiančių modelių. Galite dairytis tiek futuristinių, sportinių siluetų, tiek ir labiau retro stilių primenančių, storesniais rėmeliais akinių“, – pataria stilistė.

Filmo „Matrica“ herojų įvaizdis – jau ikoninis ir į madą sugrįžta nuolat, tačiau šiais metais jo įtaka juntama itin smarkiai.

3. Odinės kelnės. Pažvelgę į socialinių tinklų mados garsenybes, jų profiliuose neabejotinai pamatysite odines kelnes, kurios jau tapo kone populiariausiu pasirinkimu (po džinsų, žinoma). „Įdomiausia, kad šį sezoną odinių kelnių pasirinkimas – didžiulis. Anksčiau jos asocijavosi tik su itin aptemptais modeliais, bet šį sezoną parduotuvių lentynose –  skirtingų modelių kelnės: nuo siaurų ir aptemptų iki plačių, trumpintų ar per juosmenį surišamų. Spalvų įvairovė taip pat didelė“, – pastebi G. Mikalauskaitė.

4. Golfo tipo palaidinė. Šalia odinio palto ar odinių kelnių derinkite klasikinę golfo tipo (aukštu kaklu) palaidinę, kuri idealiai pataiko į tylios prabangos (angl. quiet luxury) tendenciją. „Savo pastaruoju viešu įvaizdžiu H. Bieber pademonstravo, kaip odinis paltas gali idealiai derėti su prigludusia golfo tipo palaidine. Kita vertus, anokia paslaptis, kad juoda palaidinė ilgesniu kaklu tinka praktiškai prie bet ko. Ir šį sezoną neverta bijoti visiškai juodo (angl. all black) įvaizdžio, kai tiek kelnės, tiek viršutinis drabužis ar palaidinė yra juodi“, – sako G. Mikalauskaitė.

5. Masyvūs aulinukai. Dideli. Futuristiniai. Tai tik keletas sinonimų, linksniuojamų madoje ne vienus metus. Ne išimtis – ir šis sezonas. „Nepamirškite, kad vis dar populiarūs išlieka ir batai su platforma, kurie kilstelės jūsų įvaizdį į mados aukštumas“, – priduria stilistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių