Quantcast

Šventinė apranga: kaip šauti ir neprašauti

Ne vienam iš mūsų paskutinį senųjų metų mėnesį suskausta galvą – kuo apsirengti? Juk artėja kalėdinis darbo vakarėlis, iškilminga vakarienė su giminaičiais ar teminis kaukių balius draugo sodyboje. Gal rinktis saugų, konservatyvų variantą – traukti iš spintos mažą juodą suknelę, o gal bandyti išgauti „oho!“ efektą?

Vietoj piliulių nuo prieššventinio galvos skausmo siūlome dviejų mados dizainerių – Lauros Mizgirytės-Latour ir Kęstučio Lekecko – komentarus apie kalėdinį aprangos stilių.

Jei nėra aprangos kodo – žaiskite saugiai

Laura Mizgirytė-Latour, mados stilistė, dizainerė, dėstytoja, tinklaraštininkė, šiuo metu su šeima gyvena Kalifornijoje. Už Atlanto pasiruošimas Kalėdoms prasideda gana anksti, iškart po Padėkos dienos. Žmonės suka galvas, kaip kuo įspūdingiau papuošti namus, kaip ypatingiau atrodyti per kalėdinį darbo ar draugų rengiamą vakarėlį. Taigi, kaip?

Anot Lauros, vieno atsakymo čia nėra. Jei šventė vyksta kažkieno namuose, reikėtų atsižvelgti į šeimininkų prašymą arba lūkesčius, t. y. ko jie tikisi iš svečių.

„Neseniai gavau kvietimą į teminį kalėdinį vakarėlį. Kadangi kitų metų šeimininkas – Medinis Drakonas, tokia ir šio vakarėlio tema. Vadinasi, svečiai neapsiribos tik juodais ar raudonais drabužiais. Visiems teks pasukti galvas, kaip atrodyti originaliau“, – dalijasi Laura.

Ji taip pat pataria įvertinti: jei tai firmos šventinis vakaras, reikia žiūrėti, kokį aprangos kodą siūlo jo rengėjai. „Atsižvelkite į situaciją, nuo jos priklauso ir jūsų garderobas“, – primena stilistė.

Laura nesutinka, kad dėvėti kalėdiniais atributais puoštus drabužius namuose – blogo tono požymis. Namai – kiekvieno tvirtovė, todėl kiekvienos šeimos reikalas, kuo ir kaip ji rengsis laukdama švenčių. „Buvo laikas, kai ir mūsų šeima dėvėjo kalėdines pižamėles ar vadinamuosius baisiuosius kalėdinius megztinius. Sakote, kičas? O gal tiesiog žvilgsnis į šią šventę su humoru?“ – kviečia susimąstyti pašnekovė.

Netikėta: o kodėl ne?! L. Mizgirytės-Latour siūlo Kalėdų vakarėliui pasipuošti šilkine pižama. / L. Mizgirytės-Latour asmeninio archyvo nuotr.

Ji pabrėžia, kad šventės turi būti smagios, atnešti daug gerų emocijų. Net jei ta kalėdinė apranga namuose – gryniausias kičas, bet visiems smagu, tuomet tikslas pateisina priemones.

Niekada neprašausite per kalėdinį vakarėlį pasipuošę juodos, raudonos spalvų ir metalo spindesio drabužiais. Dar tinka sniego baltumo ir visos iki vienos brangiųjų akmenų spalvos – skaisti rožinė, bordinė, smaragdinė žalia ir kt.

„Nesu tokia mama, kuri verstų vaiką rengtis taip, kaip jis nenori. Juo labiau per šventes. Kiekvienu atveju leidžiu spręsti jam pačiam. Nesvarbu, kas tai būtų, – eilinė savaitės diena ar Kalėdos“, – tikina ji.

Pati mados dizainerė su šeima stengiasi per Kalėdas nebūti namuose. „Būsiu nepopuliari, bet kad išvengtume viso to kalėdinio sambrūzdžio – karštligiškų dovanų paieškų, namų puošimo, spūsčių mieste – mes išvykstame į kelionę. Jei liekame namuose, švenčiame. Vyras gerbia mano lietuviškas šventes, aš – jo amerikietiškas, todėl ir Padėkos diena, ir Kūčios pas mus švenčiamos“, – kalbėjo ji.

Vis labiau populiarėja šventiniai darbo vakarėliai, kurių dalyviams norisi sužibėti ypatingu stiliumi. Laura įsitikinusi, kad kalėdinės mados – nepaisant to, kokios tą žiemą dominuoja tendencijos, – gana konservatyvios.

„Jei nenurodytas aprangos kodas – žaiskite saugiai. Niekada neprašausite per kalėdinį vakarėlį pasipuošę juodos, raudonos spalvų ir metalo spindesio drabužiais. Dar tinka sniego baltumo ir visos iki vienos brangiųjų akmenų spalvos – skaisti rožinė, bordinė, smaragdinė žalia ir kt. Visos jos tinka, kad ir ką pasirinktumėte, – elegantišką suknelę ar dviejų dalių kostiumą“, – aiškina ji.

Prie minėtų spalvų drabužių Laura siūlo prisitaikyti įspūdingus aksesuarus. Jei pasirinkote klasikinį variantą – juodą mažą suknelę – tradicinį jos vaizdą neatpažįstamai galite pakeisti būtent aksesuarais. Skirtinga avalyne, šukuosena, papuošalais – bendru įvaizdžiu.

Vis dėlto svarbu apsispręsti, kas jūsų šventiniame įvaizdyje svarbiau: drabužis ar aksesuarai? Jei norite akcentuoti drabužį – aksesuarus rinkitės paprastesnius, o jei renkatės kuklesnį apdarą –  eksperimentuokite su išraiškinga bižuterija.

Kaip prikalbinti paeksperimentuoti renkantis aprangą vyrus? Į šį klausimą stilistė neturi atsakymo, nes jos vyras apranga, savo įvaizdžiu rūpinasi pats.

„Aišku, tai neatėjo iš karto. Jis pamažu suprato, kad mada suteikia daug pasitikėjimo savimi ir, jei tik yra proga, mano vyras puošiasi pats“, – sako Laura.

L. Mizgirytės-Latour asmeninio archyvo nuotr.

Juk nenorite atrodyti kaip Kalėdų eglutė?

Kaip rengtis, kad kalėdiniame vakarėlyje atrodytume ne tik madingai, bet ir komfortiškai, pataria Kauno technologijos universiteto Dizaino centro docentas technologijos mokslų daktaras Kęstutis Lekeckas.

– Kalėdos – ypatinga šventė, tad ir atrodyti norisi ypatingai. Ką patartumėte: ar šventinį vakarą atrodyti žaismingai, ar madingai?

– Kuriant įvaizdį svarbu, kad pasirinkti elementai, stilius, spalvos ir formos būtų artimi ir harmoningai papildytų asmenybę. Vieni gerai jaučiasi pasirinkę žaismingus elementus, kiti – madingus, treti galbūt renkasi klasiką. Svarbu, kad įvaizdis padėtų sukurti šventinę nuotaiką, o puošnumo ir tematinio prieskonio gali suteikti aksesuarai, papuošalai, priedai ar šventinis makiažas.

– Nors stilistai nesižavi kalėdiniais atributais puoštais drabužiais,  žmonės mėgsta jais susikurti bendrą šeimos įvaizdį. Ką pasakytumėte šios aprangos gerbėjams?

– Nematau nieko blogo rinktis tradicinę šventinę atributiką. Svarbu, kad tokie pasirinkimai suartintų ir padėtų sukurti išskirtinę atmosferą namuose. Be kalėdinių atributų, tokią nuotaiką gali padėti sukurti spalviniai sprendimai – šilta ir jauki kreminė spalva, kiti žemės atspalviai. Galima pasirinkti šventinių spalvų aksesuarų, kurie suteiks žaismingumo. Minkštos ir švelnios formos, žieminiai megztiniai ar net šiltos raštuotos naminės kojinės taip pat padės kurti jaukią šeimynišką atmosferą.

Patarimas: mados dizaineris K. Lekeckas šventinės aprangos siluetus, elementus ir spalvas pirmiausia siūlo derinti prie žmogaus asmenybės. / K. Lekecko asmeninio archyvo nuotr.

– Kalėdos – šeimos šventė, tačiau vis labiau populiarėja šventiniai darbo vakarėliai. Juose norisi sužibėti ypatingu stiliumi. Kaip susikurti stilingą kalėdinį įvaizdį?

– Kalbant apie darbo kolektyvo kalėdinę šventę, manau, pirmenybę reikėtų teikti pusiau formaliai stilistikai. Tai šiek tiek griežtesni siluetai, suderinti su žemės spalvomis. Jie kuria oficialesnę, bet kartu ir jaukią atmosferą. Tikrai tiktų švarkas, kuris šiandien yra šiek tiek primirštas darbinėje aplinkoje, bet vakarėlyje sukurtų puošnumo ir iškilmingumo efektą.

– Kiek, šventiškai apsirengus, svarbūs aksesuarai?

– Aksesuarai iš tiesų gali būti esminis akcentas. Šiandien, siekiant mažiau vartoti, naujumo siūlau ieškoti ne tik perkant naujus drabužius, bet ir kuriant naujus derinius. Puikus pasirinkimas – bazinė eilutė, kurią drąsiai galite papildyti įdomesniais aksesuarais ar išradingu elementų tarpusavio derinimu.

– Tradicinės Kalėdų spalvos – raudona ir žalia, tačiau mados ir stiliaus tendencijos kasmet pakoreguoja šventinę paletę. Į kokių spalvų drabužius ir aksesuarus dairytis norintiems atrodyti stilingai?

– Tradicinės Kalėdų spalvos naudojamos daugiau dekorui nei įvaizdžiui: juk turbūt nedaug kas nori atrodyti kaip Kalėdų eglutė?! Todėl siūlau pasirinkti subtilesnius variantus. Šiemet pagrindinis pasirinkimas tiek Kalėdoms, tiek ir Naujiesiems sutikti – šiltos žvilgančių metalų spalvos: varis, žalvaris, bronza. Siluetus, aprangos elementus ir spalvas pirmiausia siūlyčiau derinti prie asmenybės, kad įvaizdis būtų komfortiškas, o tik paskui – prie aplinkos, kurioje vyks susibūrimas. Galiausiai galima pagalvoti ir apie mados tendencijas. Jeigu kažkuri mados propaguojama spalva, forma ar siluetas atitinka pirmus du kriterijus, drąsiai galite juos rinktis.

– Labiausiai Kalėdų laukia mūsų mažieji, jie mielai puošiasi žaisminga apranga. O gal nepakanka vien užvilkti megztuko su elnio ar sniego senio atvaizdu? Gal verta labiau pasistengti kuriant ir vaikų šventinį įvaizdį?

– Be abejo, mažieji neturi likti nuošalyje, nes dažnai būtent jie padeda ir suaugusiesiems pajusti tikrąją Kalėdų dvasią. Vaikus džiugina galimybė atkartoti suaugusiųjų pasirinkimus, todėl drąsiai leiskime jiems tai daryti. Šventinę nuotaiką padeda sukurti nekasdienių drabužių pasirinkimas – tarkim, pūstas skrajojantis siluetas ar blizgantis elementas. Svarbiausia, kad mažieji taip pat jaustųsi pasipuošę, išskirtiniai ir ypatingi šventės dalyviai.

K. Lekecko asmeninio archyvo nuotr.

– Sunkiausia prikalbinti eksperimentuoti renkantis aprangą vyrus, tačiau, atradę kažką sau tinkančio ir patinkančio, jie irgi mielai puošiasi. Jūsų patarimai jiems...

– Čia tikriausiai reikėtų nepamiršti esmės, kodėl siekiame sukurti išskirtinį įvaizdį. Jeigu vyrai, apsirengę siūlomą drabužių variantą, jaučiasi nekomfortiškai, reikėtų ieškoti visiems priimtinų sprendimų. Pasiūlykite jiems pasirinkti spalvą kaip visą aprangos ansamblį jungiantį elementą arba sužaisti aksesuarais. Vis dėlto siūlyčiau vyrams nebijoti eksperimentuoti ir šventinį laikotarpį skirti naujiems dalykams išbandyti, paieškoti naujo įvaizdžio. Visiems linkiu gražių, jaukių ir šiltų švenčių!


Aksesuarai – stiliaus akcentas

Prieš didžiąsias metų šventes visi ieško tiek dovanų, tiek stiliaus inspiracijų, kurios prisidėtų prie šventinės nuotaikos kūrimo. Kauno „Akropolyje“ įsikūrę daugiau nei 220 parduotuvių, kavinių, restoranų, paslaugų ir pramogų centrų, tad čia artėjant šventėms lankytojai plūsta ne tik papramogauti, skaniai pavalgyti, nupirkti dovanų, bet ir išsirinkti stilingų aprangos derinių, akcentų.

Kauno „Akropolio“ šventinės fotosesijos įvaizdį kūrusi stilistė Emilija Viskontaitė pataria renkantis šventinę aprangą didesnį dėmesį teikti aksesuarams.

„Šį sezoną parduotuvėse galima pastebėti ypač daug gražių stiliaus akcentų – nuo papuošalų, įvairių galvos aksesuarų iki išskirtinių batelių. Tikriausiai kiekvieno spintoje yra nuostabus klasikinis kostiumas ar suknelė, tad per šventes rekomenduoju prie jų priderinti naujus, įdomaus dizaino ar stilistikos aksesuarus. Taip lengvai sukursite modernių, stilingų ir, svarbiausia, atitinkančių asmeninį stilių derinių, kurie šventės dieną suspindės naujai, dar nematytai. Nuo auksinių, sidabrinių iki ryškiaspalvių aksesuarų – visi jie puikiai tiks kuriant gražiausius šventinius įvaizdžius“, – sako E. Viskontaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DANUTE

DANUTE portretas
Uztenk paziureti LRT TV ir tada imi galvoti,kad mes jau visai nusigyvenm.Laidu vedejos,diktores nebeturi daugiau ka apsirengti,kaip tikraudoni,melyni svarkai.Tai kur tie dizaineriai?IR SUKUOSENOS,kai kuriu labai panasios i raganu.pries iseinant i eteri,deretu pasiziureti i veidrodi

Laisvė

Laisvė portretas
Visada renkitės taip,kad būtų lengva nusirengti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių