Quantcast

Tailando koralinius rifus niokoja geltonųjų juostų liga

Ramiuose turkio spalvos vandenyse prie rytinių Tailando krantų sparčiai plintanti liga žudo koralus didžiuliuose jūros dugno plotuose, o mokslininkai baiminasi, kad dėl klimato kaitos ji gali dar labiau paaštrėti.

Geltonųjų juostų liga, pavadinta dėl spalvos, kuria nudažo koralus prieš juos sunaikindama, pirmą kartą pastebėta prieš kelis dešimtmečius ir padarė didelę žalą Karibų jūros rifams. Nėra žinomo vaisto nuo šios ligos.

Tailando rytinėje pakrantėje, netoli turistų pamėgto Patajos miesto, ji pirmą kartą buvo pastebėta pernai, bet jau išplito maždaug 240 hektarų jūros plote.

„Nieko panašaus anksčiau nesu mačiusi“, – sakė Tailando jūrų ir pakrančių išteklių departamento jūrų mokslininkė Lalita Putchim (Laita Putčim)

„Visur, kur tik ėjome, matėme tai, ir manome, kad netrukus visur to matysime dar daugiau“, – pridūrė ji.

Mokslininkai mano, kad dėl pernelyg intensyvios žvejybos, taršos ir dėl klimato kaitos kylančios vandens temperatūros rifai gali tapti labiau pažeidžiami geltonųjų juostų ligos.

Priešingai nei koralų išblukimo atveju, ligos poveikio neįmanoma panaikinti.

Kai koralai užsikrečia šia liga, jie tiesiog žūsta.

„Kai koralai užsikrečia šia liga, jie tiesiog žūsta“, – sakė L. Putchim.

Ji pridūrė, kad koralų nykimas gali turėti pražūtingą poveikį ekosistemai – rifas yra „tarsi miškas“, kuriame tarpsta daugybė gyvybės formų, todėl jo žūtis gali ilgainiui paveikti ir žmones.

Tailando mokslininkai tikisi, kad šio protrūkio tyrimas padės rasti būdą, kaip sustabdyti arba išgydyti geltonųjų juostų ligą.

Vienos mokslinių tyrimų kelionės metu netoli Samė Sano salos Čoburio provincijoje, L. Putchim ir jos komanda valtyje apsirengė nardymo įrangą ir tik tada leidosi po vandeniu.

Jie fotografavo užkrėstus koralus, atliko matavimus, taip pat rinko mėginius vėlesniems tyrimams.

Tailando jūrų pareigūnai socialiniuose tinkluose seka pranešimus apie užkrėstus rifus, taip pat paprašė visuomenės pranešti apie pastebėtus užkrėstus koralus.

Tailando tyrėjams taip pat padeda vietos savanoriai ir verslininkas Thanaponas Chaivanichakulis (Tanaponas Čaivaničakulis), kuris rinko povandenines nuotraukas.

„Kai pirmą kartą tai pamačiau, buvau sukrėstas“, – agentūrai AFP pasakojo Thanaponas Chaivanichakulis.

Liga taip pat kelia grėsmę daugelio regiono gyventojų pragyvenimo šaltiniams.

Apžvalginio laivo savininkas Choopanas Sudjai (Čupanas Sudžajus) priklauso nuo pajamų, gaunamų iš turistų, kurie atvyksta apžiūrėti vietovės gamtos grožio, ypač koralinių rifų.

„Ką darysime po penkerių metų, kai koralai bus užkrėsti ir sunaikinti?“ – klausė 55 metų vyras.

„Toks jausmas, kad būtų sugriauti mūsų pačių namai“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių