Quantcast

Tailando parlamentas pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui

  • Teksto dydis:

Tailando parlamentas trečiadienį priėmė tos pačios lyties asmenų santuokų įstatymą ir sudarė sąlygas karalystei tapti pirmąja Pietryčių Azijos šalimi, pripažinusia santuokų lygybę.

Įstatymo projektas žemuosiuose rūmuose priimtas 399 balsais prieš 10, tačiau, prieš jį pasirašant karaliui, jį dar turi patvirtinti Senatas.

Galiausiai įstatymas turi būti paskelbtas oficialiajame leidinyje.

Vienas parlamentaras į posėdžių salę atsinešė didžiulę vaivorykštės spalvų vėliavą.

„Šiandien visuomenė mums įrodė, kad jai rūpi LGBT teisės“, – naujienų agentūrai AFP sakė pažangiosios partijos „Move Forward“, kuri pasisako už LGBTIQ teises, narys Tunyawajas Kamolwongwatas (Tuniavadžas Kamolvongvatas).

„Dabar mes pagaliau turėsime tokias pat teises kaip ir kiti“, – nurodė jis.

Azijoje tos pačios lyties asmenų santuokas pripažįsta tik Taivanas ir Nepalas, o Indijos aukščiausios instancijos teismas spalio mėnesį nukreipė sprendimo priėmimą parlamentui.

Ir nors karalystė yra draugiška LGBTIQ bendruomenei, Tailando aktyvistai dešimtmečius kovojo su konservatyviomis nuostatomis.

Pasiūlymu santuokos įstatyme nuorodos į „vyrus“ ir „moteris“, „vyrus“ ir „žmonas“ keičiamos į lyčiai neutralius terminus.

Tai taip pat reiškia, kad įsigaliojus įstatymui LGBTIQ poros karalystėje galės naudotis paveldėjimo ir įvaikinimo teisėmis.

„Didžiulis žingsnis“

„Tai didžiulis žingsnis mūsų šaliai – tai pirmasis atvejis Pietryčių Azijoje“, – AFP sakė aktyvistų grupės „Fortify Rights“ atstovė Mookdapa Yangyuenpradorn (Mukdapa Jangjuenpradorn).

Ji išreiškė viltį, kad vėlesni įstatymo projekto svarstymo etapai vyks sklandžiai, kad jos šalis „LGBT teisių srityje pasieks tarptautinį lygį“.

Balsavimas buvo surengtas po to, kai pernai ministro pirmininko Srettha Thavisino (Sretos Tavisino) kabinetas priėmė sprendimą, kuriuo buvo leista parlamentui svarstyti projektą.

Premjeras aktyviai palaiko LGBTIQ bendruomenę, pavertė šį santuokų klausimą vienu iš svarbiausių ir pernai žurnalistams teigė, kad pakeitimas sustiprins šeimos struktūras.

Nors Tailandas, kuriame gyventojų daugumą sudaro budistai, garsėja kaip tolerantiška valstybė, didžioji visuomenės dalis tebėra konservatyvi, o LGBTIQ bendruomenė, nors ir labai matoma, vis dar susiduria su kliūtimis ir diskriminacija.

Aktyvistai daugiau nei dešimtmetį siekė tos pačios lyties asmenų santuokų, tačiau karalystėje, kurioje politiką nuolat keičia perversmai ir masiniai gatvių protestai, ši veikla toli nenuėjo.

2022 metais Tailando įstatymų leidėjai iš pradžių pritarė dviem įstatymų projektams, pagal kuriuos būtų leidžiama sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokas, ir dar dviem, pagal kuriuos būtų leidžiama sudaryti civilines partnerystes.

Tačiau šių teisės aktų buvo atsisakyta, kai buvo paleistas parlamentas siekiant sudaryti sąlygas pernai įvykusiems visuotiniams rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

TIK PASIŠLYKŠTĖJIMAS

TIK PASIŠLYKŠTĖJIMAS portretas
Kaip, su didžiausiu malonumu, aš juo apmyžčiau būtent tuo laiku....

Tfuuu, blt

Tfuuu, blt portretas
`

Anonimas

Anonimas portretas
Sodoma ir Homora fui šlykštynės
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių